pametno.rs

ADAC TEST: Najbolje i najgore zimske gume u 2020.

Temperature se još uvek kreću debelo iznad 20 stepeni, ali nemoj da te to zavara - zimska sezona je pred vratima. Tako misli i ekipa koja provodi ADAC test - donosimo ti rezultate ADAC testa za zimske gume u 2020. Saznaj koje su najbolje i najgore zimske gume za ovu sezonu!

adac test zimske gume 2020. nabava

Izvor: Freepik 

ADAC testira zimske gume u 7 kategorija: ponašanje na suvom, mokrom, snegu i ledu, uticaj na potrošnju goriva, potrošnja samih guma kao i nivoa buke. Svaki od kriterijuma donosi određeni postotak na ukupnu ocenu, a zbroj ocena daje konačnog pobednika.

Kategorije testirane ove godine su:

  • 205/55 R16 - lična vozila;
  • 235/55 R17 - SUV, kombiji i dostavna vozila.

U nastavku donosimo najbolje i najgore zimske gume 2020. u kategoriji ličnih automobila.

Najbolje zimske gume 205/55 R16

Od ukupno 15 testiranih modela u ovoj kategoriji, 5 ih je imalo dobre, a 7 zadovoljavajuće performanse. Samo je jedan model dobio ocenu dovoljan, a 2 su gume pale na testiranju zbog lošeg prianjanja na mokrom.

1. Bridgestone Blizzak LM005

Bridgestone Blizzak LM005

Ovaj model gume izuzetno je dobar na suvim cestama, dobro se ponaša i na snegu, a takođe su postignuti izuzetno zadovoljavajući rezultati na mokrim putevima. Međutim, može im se zameriti to što su mrvicu bučne, a takođe se brzo troše stoga su bolje za vozače koji ne prelaze velike kilometraže.

2. Michelin Alpin 6

Michelin Alpin 6

Drugoplasirana zimska guma s ADAC testa odličan je izbor za vlasnike automobila koji prelaze veće kilometraže ili koji ne žele prečesto kupovati nove zimske gume. Michelin Alpin 6 postigao je izvrsne rezultate u mokrim uslovima, ali se zato malo slabije ponaša na suvom.

3. Dunlop Winter Sport 5

Dunlop Winter Sport 5

Dunlop se već tradicionalno nalazi u vrhu najboljih zimskih guma, stoga nije razočarao ni ove godine. Slobodno možemo reći da se radi o savršenom izboru, budući da daje dobre rezultate na suvim, mokrim i snegom prekrivenim putevima, slabo utiče na potrošnju goriva pa se i sporije troši. Ako tražiš all-round dobru gumu, pronaći ćeš je u Dunlopu.

4. Hankook i*cept RS2

Hankook i*cept RS2

Reč je o još jednom uravnoteženom modelu kada se radi o ponašanju na mokrim i snežnim putevima, s mrvicu slabijim rezultatima na suvom kolovozu. No, ipak su i dalje izvrsne zimske gume, a prednost im je i to što takođe slabo utiču na potrošnju goriva.

5. Maxxis Premitra Snow WP6

Maxxis Premitra Snow WP6

Ovaj model Maxxis zimskih guma ostvario je najvišu ocenu u suvim uslovima od svih testiranih guma, dok je u mokrim uslovima pokazao vrlo dobre rezultate. Jednako kao i Dunlop, dolazi s malo manjom cenom od ostalih modela, zbog čega će se lakše uklopiti u pojedine budžete, ali i dalje pružiti udobnost i sigurnost pri svakoj vožnji.

Najlošije zimske gume 205/55 R16

Jedan narandžasti čovek ove bi gume nazvao totalnim luzerima - evo koje dve gume su pokazale vrlo loše rezultate na ADAC testu.

1. Tristar Snowpower HP

Tristar Snowpower HP

Iako je ova guma pokazala posebno dobre rezultate na suvim putevima s najkraćim putem kočenja, u snežnim, a pogotovo mokrim uvetima ponaša se katastrofalno loše. Ovaj model zimske gume dobar je za područja u kojima su zime relativno suve, ali gde god se očekuju veće količine padavina, dobro razmisli želiš li joj dati prednost pred nekim drugim modelima.

2. King Meiler Winter Tact WT81

King Meiler Winter Tact WT81

Ne radi se o modelu koji je nešto posebno popularan u našim krajevima, no svejedno ćemo ga spomenuti. Loše se ponaša i u suvim i u mokrim uslovima - ne samo da ima najduži put kočenja, već je i najlošija u upravljanju. I šećer na kraju - nudi daleko najgoru udobnost vožnje. Dakle, ADAC poručuje da ovu gumu zaobilaziš u širokom krugu.

 

Povezani članci: