pametno.rs

ADAC TEST: Najbolje i najgore zimske gume u 2020. za SUV, kombije i dostavna vozila

Apsolutni autoritet u testovima auto guma predstavlja ADAC. Već smo predstavili koje su po njihovom sudu najbolje i najgore zimske gume u 2020. za lična vozila, a to sada činimo i u kategoriji SUV-a, kombija i dostavnih vozila.

adac zimske gume

Od 13 testiranih modela zimskih auto guma u ovoj kategoriji, samo jedna je dovoljno zadovoljila kriterijume da bi se mogla oceniti kao dobra. 11 modela su takođe preporučene za vožnju, iako su sve pokazale male slabosti u barem jednom kriterijumu. Samo je jedan model guma dobio ocenu dovoljan.

Najbolja zimska guma 235/55 R17

Michelin Pilot Alpin 5

Michelin Pilot Alpin 5

Budući da se ovaj model ujedno nalazi i na spisku najboljih zimskih auto guma za lične automobile, ne iznenađuje da se smatra odličnim izborom i u kategoriji većih vozila.

Michelin Pilot Alpin 5 zimske gume ostvarile su najviše ocene na suvim i snežnim putevima, a takođe se dobro ponašaju i u mokrim uslovima. Ipak, pažljivo u krivinama kada je put mokar - tu je guma pokazala slabije rezultate. Dobro se snašla u kategorijama buke i potrošnje goriva, no zato je za nju potrebno izdvojiti nešto veći budžet.

Najgora zimska guma 235/55 R17

Semperit Speed-Grip 3 SUV

Semperit Speed-Grip 3 SUV

Za razliku od ADAC testa guma za lična vozila, u ovom testiranju niti jedna guma nije dobila ocenu nedovoljan. No, jedva je zadovoljila više postavljenih kriterijuma.

Iako je dobila najbolje ocene za vožnju po ledu, guma Semperit Speed-Grip 3 SUV dobila je poražavajuće ocene za vožnju po suvim putevima kao i za brzinu trošenja.

 

Povezani članci: