Informacije

Pravila privatnosti

Pravila privatnosti

Pravila o privatnosti pokazuju na koji način Pametno.rs doo, Vitezova Karađorđeve Zvezde 50, 11000 Beograd (u nastavku teksta: Pametno.rs), prikuplja, čuva, štiti i obrađuje lične podatke svojih korisnika. Svi podaci prikupljaju se i obrađuju u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Kako bi se u potpunosti upoznali sa načinom i razlozima prikupljanja vaših podataka, molimo vas da detaljno pročitate ova pravila.

Obrada ličnih podataka

Obradu vaših ličnih podataka vrši  Pametno doo. u skladu sa zakonom i svim propisima o zaštiti ličnih podataka. Ako imate pitanja ili primedbe vezane za obradu ili način korišćenja vaših ličnih podataka, slobodno nas kontaktirajte na [email protected].

Kako štitimo vaše podatke?

Vaši podaci i sve Pametno.rs stranice zaštićene su korišćenjem Secure Socket Layer (SSL) protokola sa 128-bitnom enkripcijom. SSL enkripcija šifruje podatke radi sprečavanja neovlašćenog pristupa prilikom njihovog prenosa.

Koje Lične podatke prikupljamo?

Pametno.rs u dobroj nameri prikuplja samo one podatke koji su potrebni za normalan rad svih funkcija stranice i za osiguravanje boljeg korisničkog iskustva te one podatke koje dajete svojom voljom.

Primer takvih podataka je e-mail nakon prijave na newsletter ili bilo koja vrsta podataka koju dobijemo kroz direktnu komunikaciju sa vama putem mobilnog telefona (broj mobilnog telefona), e-maila (e-mail), društvenih mreža (ime i prezime).

Takođe, prikupljamo i podatke koje nam ustupite prilikom kreiranja korisničkog računa na našim stranicama. U tom slučaju prikupljamo vaše korisničko ime i lozinku u šifrovanom obliku. Za tačnost i istinitost unesenih podataka ne odgovaramo.

Osim kroz direktnu komunikaciju i dozvolu, trebate imati na umu da se mogu prikupljati i vaše nelične informacije putem naših internetskih servera i 'kolačića'. Tu razlikujemo dve vrste podataka:

  • Informacije o uređaju putem kojeg pristupate Pametno.rs stranicama (IP adresa, vrsta uređaja, vrsta pretraživača)
  • Informacije o korišćenju Pametno.rs stranica (koje ste stranice posetili, vreme provedeno na stranici, što ste i koliko kliktali itd.)

Zašto prikupljamo lične podatke?

Lične podatke prikupljamo kako bi vam mogli pružiti još bolje korisničko iskustvo na Pametno.rs stranicama. Pirkupljeni lični podaci omogućavaju nam da vam prikažemo relevantniji sadržaj, za kreiranje marketinških kampanja i za lakšu komunikaciju sa vama.

Lične podatke takođe prikupljamo kako bi mogli koristiti personalizovane sadržaje na Pametno.rs stranicama poput otvaranja korisničkog računa ili korišćenja liste želja.

Deljenje podataka sa trećim stranama

Pametno.rs se obavezuje kako prikupljene podatke neće deliti sa trećim stranama, osim u slučajevima kako sledi:

1. Slanje marketinških kampanja (newslettera) putem e-maila

Prijavom na Pametno.rs newsletter dajete dozvolu za primanjem e-mail obaveštenja koje šaljemo putem newslettera. Upisivanjem vašeg e-maila u zato predviđeni prostor, saglasni ste da će se vaši podaci koristiti samo u te svrhe. Vaš će se e-mail tada proslediti softverskoj platformi preko koje vršimo uslugu e-mail marketinški kampanja. U našem slučaju radi se o firmi Mailerlite iz Litvanije.

Vaša e-mail adresa ostaje u bazi sve dok sami izričito ne naglasite da želite da se vaši podaci izbrišu iz baze. To možete učiniti odjavljivanjem pretplate na newsletter koja se nalazi na kraju svakog newslettera koji primite od nas. Isto tako, odjavljivanje sa liste pretplatnika možete zatražiti i slanjem zahteva na e-mail: [email protected]

2. Korišćenje Google Analytics programa za praćenje statistike posećenosti stranice

Pametno.rs, kao i većina ostalih internet stranica, koristi program Google Analytics za prikupljanje podataka o posećenosti stranice i ponašanju korisnika na samoj stranici. Samim time podaci koji se prikupe ovim putem se nalaze i u Google bazi podataka. Međutim, u ovoj se situaciji ne radi o ličnim podacima na temelju kojih se može identificirati korisnik, već samo o podacima poput IP adrese, vremenu provedenom na stranici, stranicama koje ste gledali i slično.

Kršenje privatnosti podataka

Pametno.rs preduzima najviše sigurnosne standarde u obradi i čuvanju vaših ličnih podataka. Nažalost, kada je internet u pitanju uvek može doći do određenih problema. Dođe li do bilo kakvog kršenja ličnih podataka, bilo u našim bazama, bilo u bazama ostalih servisa koje koristimo, a da se putem njih može jasno identifikovati korisnik, o tome ćemo vas obavestiti istoga trenutka kada ćemo i sami imati informaciju o tome.

Pravo na prigovor i brisanje ličnih podataka

Ako smatrate da su na bilo koji način vaši lični podaci povređeni ili smatrate da nasuprot svim merama preduzetim za zaštitu ličnih podataka, imate razloga za prigovor, njega možete poslati na e-mail: [email protected]. Isto tako, ako želite da se vaši lični podaci izbrišu iz naših baza podataka, to možete zatražiti na gore navedeni e-mail.

Prihvatanje pravila o privatnosti

Korišćenjem stranica Pametno.rs i prihvatanjem ovih pravila o privatnosti, dajete svoju saglasnost za obradu vaših ličnih podataka kako je navedeno gore u tekstu.

Kolačići

Pametno.rs koristi kolačiće, eng. cookies, male tekstualne datoteke koje na računar korisnika/posetioca smešta web pretraživač kojim se posetioc koristi. Datoteka nastaje u trenutku kada korisnik poseti web stranicu i potpuno je pod kontrolom pretraživača koji uređaj koristi.

Pametno.rs putem kolačića nikako ne može pristupiti računaru korisnika niti sadrži kolačiće koji na računar korisnika mogu instalirati štetne programe ili viruse.

Ako se ne slažete sa politikom korišćenja kolačića, njih vrlo lako možete izbrisati ili onemogućiti u pretraživaču. Međutim, imajte na umu kako kolačići postoje kako bi stranice normalno funkcionisale i njihovom zabranom može doći do delomične ili potpune nemogućnosti korištenja Pametno.rs stranica.

Prvi put kada dođete na Pamento.rs stranice, prikazaće vam se obaveđtenje o korišćenju kolačića na stranicama. Korišćenje kolačića možete prihvatiti ili odbiti, ali njihovim odbijanjem možete uzrokovati da vam pristup stranicama bude onemogućen. Ako nakon viđenog obaveštenja samo nastavite koristiti Pametno.rs stranice smatraće se da ste saglasni sa korišćenjem kolačića i njihovim čuvanjem na vaše uređaje kao i sa gore opisanim pravilima privatnosti.

Vrste kolačića

Web-stranice koriste nekoliko vrsta kolačića. Trajni kolačići su oni kolačići koji ostaju sačuvani na vašem računaru i nakon zatvaranja pretraživača. Pomoću njih stranica može lakše 'vratiti' vaša podešavanja kada ponovno dođete na stranicu. Ovi kolačići ostaju sačuvani na uređaju sve dok ih ručno ne izbrišete.

Privremeni kolačići su oni kolačići koji nestaju čim zatvorite web pretraživač. Kolačići treće strane su kolačići koji pripadaju drugim stranicama od one na kojoj se nalazite, u ovom slučaju Pamento.rs stranica. To su primer reklame (banneri) drugih stranica koji se nalaze na našim stranicama i koji mogu pratiti istoriju pregleda. Kolačiće treće strane možete lako blokirati u podešavanjima svog internet pretraživača. Ako to napravite, Pametno.rs stranice ćete svejedno moći koristiti u punom obimu.

Onemogućavanje kolačića

Sve kolačiće možete onemogućiti u podešavanjima pretraživača.. U većini slučajeva ćete u postavkama pretraživača samo trebati pronaći podešavanja sadržaja -> kolačiće i ukloniti dozvolu web-lokacijama da čuvaju i čitaju podatke kolačića. Potpuno onemogućivanje kolačića, onemogućit će vam i korišćenje Pametno.rs stranica.