pametno.rs

Vodič za kupovinu auto guma

Kupuješ li nove zimske gume postoji nekoliko stvari na koje moraš obratiti pažnju. Koje su njihove glavne karakteristike i po čemu se razlikuju od letnjih, ali i sve šta uopšte treba da znaš o gumama donosimo u nastavku teksta. 

Pre svega, gume su jedini kontakt između vašeg automobila i puta. Zbog toga obratite veliku pažnju pri kupovini jer gume su prvi nivo vaše sigurnosti na putu.

Koja je razlika između letnjih i zimskih guma?

Krenućemo s najjednostavnijom podelom – onom na letnje i zimske gume. Razlika između letnjih i zimskih guma je njihov sastav. Zbog svog sastava, gume se drugačije ponašaju na različitim temperaturama i vremenskim uslovima.

Letnje gume namenjene su za temperature iznad 7°C, dok su zimske namenjene za temperature ispod 7°C.

Zimske gume su mekše, a njihovo korišćenje tokom visokih letnjih temperatura dovodi do ubrzanog trošenja. S obzirom na to da su rađene za mokre uslove na putu (bilo da se radi o kiši ili snegu), zimske gume imaju 5 puta više odvodnih kanala od letnjih guma i veću dubinu profila.

Letnje gume su, sa druge strane, predodređene za veće temperature. Optimalna temperatura za najbolje performanse letnjih guma iznosi 25°C (temperatura asfalta). Letnje gume idealne su za bržu vožnju, ali i za iznenadne pljuskove. Jednostavno, za sve one uslove koji vas očekuju leti.

Letnje gume u zimskim uslovima gube elastičnost i produžuju zaustavni put.

Pri brzini od 60 kilometara na sat zaustaviće se nakon 55 metara, dok će se automobil koji ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra.

Uz ove dve vrste gume, postoje i celogodišnje gume. Ove gume su mešavina letnjih i zimskih, pogodne za uslove koji vladaju leti, kao i za uslove zimi.

Međutim, treba uzeti u obzir kako se takve gume na putu ponašaju lošije od letnjih u letnjim uslovima kao i od zimskih u zimskim uslovima.

Celogodišnje gume dobar su izbor za one koji žive u područjima umerene klime, bez jake zime i snežnih uslova na putu.

Isto tako, za izbor ovih guma važne su i karakteristike samog vozača. Ako više volite bržu vožnju, onda ove gume svakako nisu izbor za vas jer neće dobro prianjati uz put.

Poređenje performansi zimskih, letnjih i celogodišnjih guma

Uzmite u obzir da se zbog svojih slabijih karakteristika celogodišnje gume brže troše pa zbog toga i nisu toliko finansijski isplative koliko se čini na prvu ruku.

Oznake na gumama

Ako niste preveliki stručnjak, sve silne oznake koje se nalaze na gumama mogu biti prilično zbunjujuće. Kako bi vam olakšali izbor i usmerili vas prema pravom izboru, približićemo vam oznake i njihovo značenje.

Na primer: 205/55R16

Prvi broj označava širinu gume u milimetrima.

Drugi broj je visina gume na način da se, u ovom slučaju, izračuna 55% od širine gume.

Poslednji broj je prečnik gume izražen u inčima, kod nas popularno nazvano u colima.

Nakon prvog niza brojeva, dolazi još nekoliko važnih informacija.

Na primer: 205/55R16 91H

91 označava maksimalnu nosivost po gumi, u ovom slučaju ona iznosi 615 kg, dok slovo iza toga broja definiše maksimalnu brzinu. H predstavlja maksimalnu brzinu od 210 km, a nije preporučljivo voziti iznad maksimalne brzine zbog povišenog grejanja guma i mogućnosti pucanja.

Najčešće oznake za brzinu kod nas su:

 • S – do 180 km
 • T – do 190 km
 • H – do 210 km
 • V – do 240 km
 • W – do 270 km
 • ZR – više od 240 km

Za potpunu tablicu i lakšu proveru maksimalne nosivosti i maksimalne brzine, najbolje je posetiti sledeći link.

Još jedna važna oznaka na gumama je MS ili M+S. Ove oznake potvrđuju kvalitet gume za sneg i blato, a ako postoje samo te oznake, onda je reč o celogodišnjim gumama. Ako uz MS stoji i snežna pahulja, onda znate da se radi o zimskim gumama.

MS oznaka na gumi sa snežnom pahuljom

Datum proizvodnje

Datum proizvodnje takođe ćete pronaći utisnut na gumama. On obično dolazi u formatu 4 napisana broja (npr. 2312) s oznakom DOT. Prve dve oznake označavaju nedelju proizvodnje, a druge dve godinu proizvodnje. U našem slučaju, guma je proizvedena u 23. nedelji 2012. godine.

Stručnjaci gumu smatraju novom u pravilu 5-6 godina od godine proizvodnje. Ona ni nakon toga, ako je bila čuvana u dobro kontrolisanim uslovima, ne gubi na svom kvalitetu.

Sada kada smo objasnili oznake na koje možete naići s pravom se pitate, "ali koja je guma onda najbolja za moj automobil?"

To je upravo ona koju su namenili proizvođači. Pogledajte koje su gume bile na automobilu kada ste ga kupili ili u knjižici vozila pogledajte preporučene gume. Ako su vam odlično odgovarale prošle gume, nema razloga da ne kupite identični model.

Kada je vreme za kupovinu nove gume?

Često ljudi ni sami nisu sigurni kada je došlo vreme za promenu guma. Zavisno o načinu vožnje i podlozi, to vreme nije standardizovano. Međutim, kroz nekoliko pokazatelja možete biti sigurni kako je krajnje vreme za to.

Dubina profila

Minimalna propisana dubina profila za letnje gume iznosi 1,6 mm, dok za zimske ona iznosi 4 mm. Nove gume dolaze s dubinom profila od 8 mm.

Preporučuje se da se guma menja nakon što padne ispod 3 mm dubine profila za letnju verziju.

Test s novčićem jednostavan je način za proveru potrošenosti gume. Postavite novčić u kanal gde je guma najdeblja i pogledajte prekriva li kanal ivicu novčića. Ako to nije slučaj, krajnje je vreme za shopping.

Test s novčićem koji pokazuje kvalitet dubine profila auto gume

Markeri istrošenosti

Gume poseduju markere istrošenosti, tj. vertikalne crtice koje se nalaze između profila gume. Kada se te crtice spoje s profilom gume vreme je za kupovinu novih.

Markeri istrošenosti na gumama
Levi crveni krug pokazuje marker istrošenosti na auto gumi

Fizičko oštećenje

Naravno, novu gumu potrebno je kupiti i ako dođe do fizičkog oštećenja. Ako na primer, ekser probuši vašu gumu, ali ostane u njoj, svejedno je potrebno zameniti gumu. Iako možete da nastavite sa vožnjom i činiće vam se da je sve u redu, guma će postepeno gubiti pritisak i na kraju pasti ispod minimalnog nivoa pritiska i predstavljati nesigurnost vašem vozilu.

Pređena udaljenost

Iako će ova stavka u mnogome zavisiti o vašem načinu vožnje, automobilu i podlozi po kojoj vozite, mnogi proizvođači se slažu kako bi gumu trebalo zameniti nakon pređenih 65 000 kilometara.

Ako volite bržu i agresivniju vožnju, sigurno ćete i nakon manje kilometraže morati krenuti u kupovinu novih guma.

Gume koje štede gorivo

Nakon fizičkih i mehaničkih svojstava, dolazimo i do ekološkog aspekta auto guma. Prilikom kupovine obratite pažnju na energetski razred jer ćete na taj način uštedeti novac na gorivu i smanjiti emisiju štetnih gasova.

Gume dolaze u energetskim razredima od A do G, gde je A ekološki najisplativija, a G najneisplativija guma.

Energetski razred gume B

Ukupna razlika između prve i zadnje kategorije može iznositi do 7,5% čime ćete ostvariti značajnu uštedu na potrošnji goriva.

Nivo buke

Uz štednju goriva, postoje još dve EU oznake koje gume moraju imati. Prva od njih je nivo buke koju guma proizvodi i ona dolazi u tri kategorije.

 • Jedan talas – tihe gume
 • Dva talasa – srednje, umerene gume
 • Tri talasa – bučne gume

Dva vala razine buke - srednja, umjerena guma

Prianjanje na mokroj podlozi

Druga (ili treća, zavisno kako gledate) EU oznaka koju ćete pronaći na gumama je njeno prianjanje na mokroj podlozi. U pravilu ono označava efikasnost gume pri kočenju na mokroj podlozi.

Oznaka za prianjanje na mokroj podlozi

Kao i kod potrošnje goriva, pronaći ćete oznake, od A do G.

Najbolje su ocenjene A gume, dok su nalošije G gume.

Pri brzini od 80 km, gume s ocenom A zaustaviće se 18 metara pre nego gume s oznakom G.

Razlika u putu kočenja između gume s oznakom A i gume s oznakom G

Pitanja koja je dobro postaviti pre kupovine guma

 • Koje gume preporučuje proizvođač mog automobila?
 • Koji je moj stil vožnje? Agresivni? Ili ipak nešto nežniji i lakši?
 • Koji ćete teret prevoziti? Passenger gume su namenjene za prevoz putnika, a ne većeg tereta (LT gume).
 • Uslovi u kojim vozim? Umerena klima bez velikih zima pogodna je za all-season gume.
 • Podloga na kojoj vozim? Samo urbana vožnja ili i vožnja po makadamu i neravnim terenima?
 • Koliko kilometara pređem godišnje?
 • Koja je prosečna brzina kojom vozim?

Ovo su neka od pitanja koja vam uveliko mogu pomoći na šta paziti kod kupovine auto guma. Kada odgovorite na njih, najbolje je da dodatno kontaktirate vašeg automehaničara ili stručnjaka kako bi vam dao konkretni predlog koje su gume najbolje za vaš automobil.

Ako se ipak odlučite na samostalnu kupovinu, proverite sve gore navedene stvari. Na taj način ćete ipak bolje znati koje vam gume trebaju, a uvek vam ostaje već spomenuta (i najbolja) opcija, kupovina istih guma koje ste imali do sada.