Ostali članci

7 brzih saveta za pravilno skladištenje auto guma

Ako ne koristite celogodišnje gume, sigurno ste se barem jednom pitali kako skladištiti svoje auto gume prilikom sezonske zamene. Iako vam se možda tako i ne čini, nepravilno skladištenje guma može znatno umanjiti njihov kvalitet kao i životni vek.

Skladištenje auto guma

Glavni kriterijum od kojeg zavisi skladištenje vaših guma je taj da li skladištite gume sa felnama ili bez njih. Krenimo redom:

1. Obeleži pozicije

Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste obeležiti pozicije na kojima su se nalazile gume. To radite kako bi prilikom ponovnog postavljanja mogli zameniti zadnje i prednje gume. Prednje se gume brže i više troše i zato ih je potrebno rotirati kako bi uvek imali podjednako kvalitetne performanse.

2. Operi gume

Gumu je pre skladištenja izuzetno važno dobro i temeljno oprati. Ako gume odlažete bez felni, poželjno je oprati dok se još nalazi na vašem automobilu. Na taj ćete način sprečiti nepotrebno kvašenje unutrašnjosti gume.

Ako gume čuvate zajedno sa felnama, onda ih možete oprati i kada ih skinete sa automobila. Važno je da to obavite dovoljno temeljno. Uklonite i najmanje kamenčiće kao i strana tela koja se nalaze u kanalčićima guma. a potom ih dobro osušite kako bi sprečili koroziju.

Nakon pranja nemojte zaboraviti da vratite oznake pozicija.

3. Pregledaj gume

Dobro pregledajte gume. Prođite rukom kroz ceo obim gume, kako sa spoljašnje, tako i sa unutrašnje strane. Proverite da nema vidljivih oštećenja. Ako ih pronađete, važno je odmah krenuti u sanaciju. Detaljan pregled na kraju vam može spasiti život.

4. Skladištenje sa felnama

Samo skladištenje najviše zavisi od  toga da li se gume čuvaju sa felnama ili bez njih. Ako gume skladištite zajedno sa felnama onda se one slažu vodoravno jedna na drugu. Prvu gumu položite na pod i nakon toga na nju stavljajte ostale. Poželjno je između svake gume postaviti i novinski papir za dodatnu zaštitu.

Drugi način skladištenja gume sa felnama je vešanjem na zid. To je dopušteno samo kod onih guma as felnama. Nemojte ih stavljati horizontalno jer će se pod težinom felni deformisati i postati neupotrebljive.

5. Skladištenje bez felni

Ako gume odalžete bez felni jedini ispravan način skladištenja je horizontalno jedna do druge. Na taj ćete način pronaći gume i u prodavaonici tako da ste sigurni u ispravnost. Gume lagano razmaknite jedne od drugih i to je to. Poželjno je jednom mesečno lagano zarotirati gume kako pritisak ne bi uvek bio na istom mestu.

6. Suvi i tamni prostor

Kako god da ih skladištili, važno je da to bude u suvom i tamnom prostoru, bez vlage i sunčevih zraka koje uništavaju gumu. Temperatura svakako mora da bude ispod 35°C, a idealno bi bilo kada bi to bio hladan prostor s prirodnom ventilacijom.

7. Pazi na hemikalije

U prostoriji koju ste izabrali za skladištenje guma, nemojte skladištiti hemikalije poput benzina, ulja ili sredstava za čišćenje jer i njihovo isparavanje može da ošteti gume.

Kako ne skladištiti auto gume
Ovako se ne skladište auto gume!

Prateći ove savete možete uticati na životni vek gume. Sa obzirom na znatan trošak koji zahteva kupovina novih guma, puno je isplativije odvojiti jedan dan za dobro i temeljno skladištenje vaših guma nego duboko posegnuti u džep.

Povezani proizvodi