pametno.rs

5 stvari koje treba da znate kada kupujete hoverboard

Ako razmišljate o kupovini hoverboarda, do sada ste verovatno shvatili da ovaj uređaj ne liči onaj na kojem je leteo Marty McFly. Uređaj koji danas svrstavamo među hoverboard je u principu segway, samo bez naslona za ruke.

Hoverboard

​Hoverboard koristi intuitivne senzore koji detektuju u kom smeru se vozač naginje. Kao odgovor, električni motor okreće točkove u tom smeru. Drugim rečima, u kom smeru premestite težinu tela, tamo će hoverboard krenuti.

1. Prvo treba naučiti da vozite

Ako ste mislili da ste spremni za vožnju onog trenutka kada stanete na hoverboard, grdno ste se prevalili.

Hoverboard zahteva ravnotežu i preciznost, zbog čega će vam trebati barem 10-ak minuta dok ne naučite kako da stojite na hoverboardu bez ljuljanja napred-nazad kao da ste popili flašu vina previše.

Jednom kada uspostavite ravnotežu i krenete u vožnju, trebaće vam neko vreme da naučite glatko upravljati. Što je teren komplikovaniji, to će prilagođavanje biti teže.

2. Veličinu točkova prilagodite terenu na kojem se vozite

Ako hoverboard nameravate da koristite isključivo u zatvorenom prostoru, tada nemate o čemu da razmišljate.

Ali, ako želite da ga koristite kao prevozno sredstvo po ulicama grada/sela, znajte da sve neravnine i pukotine utiču na vožnju.

Što su točkovi hoverboarda veći, to će uređaj biti stabilniji i lakše će voziti preko neravnina. Hoverboardi s točkovima od 7" najbolji su za ravne staze, točkovi od 8" bolji su za prelaženje preko neravnina, dok su 10-inčni točkovi primereni za najgrublje površine, travu i slično.

Kakav god teren bio, jedno je sigurno - ne sme biti mokar. Većina hoverboarda ima IP54 sertifikat, što znači da se neće ništa strašno dogoditi ako se slučajno zalije sa malo vode, ali zaboravite na vožnju po kiši.

3. Vodite računa o bateriji

Pre nego što krenete na vožnju, uvek izračunajte koliko je ruta dugačka.

To jest, većina hoverboarda ima bateriju s maksimalnim dometom do 20 km. Međutim, kapacitet baterije zavisi od brzine kojom vozite (u proseku max brzina je 10 km/h), kvalitetu terena i težini vozača (max 120 kg). Zbog toga je on u praksi manji od 20 km.

Možda 20 km zvuči puno, ali ako ne pazite, baterija će se potrošiti i umesto brzog upravljanja po pločnicima, moraćete hoverboard težak 10 kg nositi u rukama. Dobra alternativa teretani, ali definitivno nije za svakoga. 

Punjenje baterije u proseku traje oko 2-3 sata. Budući da se radi o litijum-jonskoj bateriji, važe ista pravila kao i kod punjenja baterije za mobilni. A to znači da će s vremenom kapacitet baterije padati.

Hoverboard

4. Kakva je dostupnost rezervnih delova?

Ako ćete aktivno koristiti svoj hoverboard, sa vremenom će se određeni delovi kvariti ili slomiti, gume se mogu probušiti, a baterija će se nakon nekog vremena trebati zameniti.

Pre kupovine hoverboarda proverite kolika je nabavka i zamena delova jednostavna i koliko koštaju.

5. Koliko para, toliko muzike

Nije potrebno kupiti najskuplji hoverboard kako biste bili sigurni da je kvalitetan. Ali, isto tako nemojte kupiti nešto jeftino kinesko u nadi da ćete uštediti koji dinar.

Kvalitetan hoverboard napravljen je od boljih komponenti, čvršći je, stabilniji, izdržljiviji i zbog toga sigurniji za vožnju. Manje su šanse da će nastati problemi sa baterijom, a baterija će i duže trajati. Birajte uređaje koji dolaze s baterijom cenjenih proizvođača kao što su Panasonic, Sony, Samsung i LG.

Hoverboardi iz malo višeg cenovnog ranga dolaze s nekim dodacima, poput GPS-a, Bluetooth zaključavanja i Bluetooth zvučnika. Ovi dodaci ne pridonose kvalitetu vožnje i većini se možda čine suvišnim, ali zgodni su dodaci za one koji žele da potroše malo više.