pametno.rs

Pametni satovi - kako ih izabrati i koji kupiti

Živimo u pametnom svetu. Pametni telefoni, pametni televizori, pametni automobili, pa zašto onda ne biste imali i pametni sat? Pametni satovi probijaju se na tržište, a mi vam donosimo savete kako ih izabrati i na šta morate obratiti pažnju pre kupovine.

Pametni sat

Šta je pametni sat?

Za početak ono najvažnije, šta su to uopšte pametni satovi? Pametni satovi su zapravo mali računari koji se u većini slučajeva uparuju sa pametnim telefonom i putem bluetootha ili bežične veze na vaš zglob donose obaveštenja o dolaznim pozivima, porukama, društvenim mrežama i slično. 

Naravno uz sve pametne funkcije, on je primarno ono što mu i ime kaže - sat. Neke naprednije verzije mogu poslužiti i kao fitness narukvica s funkcijama koje će pratiti vaše aktivnosti.

A uz sve to, pametni satovi sve su češće i odlični modni dodaci. Prvi pametni satovi bili su veliki, neugledni i nikako nisu bili nešto što bi hteli da pokažete u javnosti. Danas su se razvili do te mere da ih sa ponosom možete nositi i na najsvečanije događaje.

Operativni sistem

Većina pametnih satova služi kao dodatak vašem pametnom telefonu i zato će izbor pametnog sata najviše zavisiti o pametnom telefonu koji posedujete. Na primer, Apple Watch radi samo s iPhoneom tako da ako vaš izbor padne na Apple Watch (koji je verovatno i jedan od najboljih pametnih satova trenutno, ali o tome kasnije), znajte da morate posedovati i iPhone uz njega da bi ste ga uparili. 

Sa druge strane, Android Watch je kompatibilan sa većinom Android pametnih telefona, ali i sa iPhone-om, pitanje je samo sa kojim modelima.

Pre kupovine prvo proverite da li je pametni sat koji ste izabrali kompatibilan s pametnim telefonom koji posedujete. Proverite koju verziju operativnog sistema podržava pametni sat kako se ne bi dogodilo da kupite nešto što nećete moći da koristite. 

Što se operativnog sistema tiče, pametni satovi imaju nekoliko svojih operativnih sistema na kojima rade. Naravno tu je Watch OS za Apple Watch, a Samsung koristi svoj Tizen OS. Android Wear koristi softver koji razvija Google, a potom dopušta proizvođačima da sami rade prepravke na njemu. Nešto slično kao i kod pametnih telefona. 

Apple Watch pametni sat

Velikih razlika, nema. Watch OS se, jednako kao i iOS, smatra jednostavnijim i bržim, Android Wear omogućava veću prilagodljivost i personalizaciju, a Tizen je veoma sličan Android Wear-u. 

Aplikacije koje će vam biti na usluzi takođe zavise od operativnog sistema, a tu je Android Wear dosta blaži, dok aplikacije za Watch OS moraju da prođu nešto rigorozniju kontrolu Applea, isto kao što to prolaze aplikacije i za iOS. 

Primanje obaveštenja

Već smo rekli kako na pametnim satovima možete da pregledate obaveštenja s društvenih mreža, pozive, poruke i ostale stvari bez potrebe da vadite svoj pametni telefon iz džepa. 

Međutim, pametni satovi se razlikuju prema načinu primanja obaveštenja. Neki satovi samo imaju alarm sa kojim vas upozoravaju da proverite svoj pametni telefon kako bi pročitali obaveštenja, dok oni napredniji omogućavaju čitanje celih poruka i slično.

Osim primanja obaveštenja, neki pametni satovi nude mogućnost i odgovaranja na pozive ili poruke kao i predefinisanih odgovora.

Ekran

Ekran je naravno najvažniji deo pametnog sata. Većina pametnih satova koristi LCD ekran ili neki drugi oblik (OLED, AMOLED) ekrana u boji. Međutim, bogatstvo boja dolazi nauštrb baterije pa tako neki pametni satovi mogu da izdrže maksimalno dva dana rada

Najbitnija stvar je da proverite prikazuje li sat vreme i dok ekran nije upaljen. Mnogi satovi odlaze u 'sleep mode' kada se ne koriste, ali tada prestaju i sa prikazivanjem vremena i postaju 'beskorisni'. 

Postoje i crno-beli ekrani koji su rađeni upravo za duže trajanje baterije, a većina njih koristi i e-paper ekran (sličan onima koji koriste e-čitači) koji im omogućavaju lakše korišćenje na suncu smanjivanjem odsjaja, ali i smanjenu potrošnju baterije.

Pametni sat ekran

Ekran na dodir ili ne?

Većinom pametnih satova možete da upravljate na jedan od dva načina:

  • ekranom na dodir
  • posebnim tasterima na satu

Na vama je da odlučite šta vam je bolje i jednostavnije. Ali razmislite kako je jako teško pogoditi male ikonice na satu, posebno za one s 'debljim' prstima. Najnoviji modeli kombinuju obe opcije i to se čini kao najbolja opcija trenutno. 

Trenutno na tržištu ipak prevladavaju pametni satovi sa ekranom osetljivim na dodir upravo zbog brzine korišćenja. Ako ipak cenite više maksimalnu jednostavnost, izaberite sat sa fizičkim tasterima.

Dodatne funkcije pametnih satova

Spomenuli smo notifikacije, ali šta još mogu pametni satovi? 

Pametni satovi pre svega mogu poslužiti i kao fitness narukvice. Ako ste sportski tip, uživate u trčanju, biciklizmu ili nečemu sličnom, pobrinite se da vaš pametni sat može da meri pređenu udaljenost, brzinu, kalorije i slično. Poželjno bi bilo da takvi pametni satovi imaju i ugrađeni GPS za preciznije merenje vaših rezultata.

Neki pametni satovi u sebi imaju ugrađeni Wi-Fi ili čak i 3G/LTE mrežu pa njih možete da koristite i bez svog mobilnog. Ali takvi su satovi skuplji i još brže troše bateriju pa se nemojte čuditi ako će ona trajati manje od jednog dana.

Od dodatnih funkcija odlučili smo i da izdvojimo mogućnost glasovnih naredbi. Iako zvuči fora i većina novijih modela pametnih satova poseduje ovu funkciju, nama se čini da je upotreba poprilično ograničena. Da li ćete stvarno narediti Googlu da vam otvori Pametno.rs, servis za upoređivanje cena prodavnica ili ćete jednostavno ukucati u svoj pretraživač Pametno.rs?

Dobra stvar glasovnih naredbi je pokretanje aplikacija na pametnom satu. S obzirom da smo rekli da neki satovi nemaju preterano intuitivan korisnički interfejs, pokretanje aplikacija pomoću glasovnih naredbi zaista bi moglo da koristi.

Napredak pametnih satova je zaista brz tako da na kraju možemo napomenuti da je recimo Apple implementirao i EKG skener u Watch Series 4 pa tako možemo sa vremena na vreme i pročitati kako je uz pomoć EKG skenera pomogao da se spase ljudski život..

Najbolji pametni satovi

S obzirom na široku ponudu i postojanje različitih dodatnih funkcija, ako znate šta vam treba, velika je verovatnoća kako ćete pronaći pametni sat koji odgovara baš vama. Neki od najpopularnijih pametnih satova su trenutno:

Brzi saveti za kraj

  • Izaberite pametni sat koji je kompatibilan s vašim pametnim telefonom
  • Ako se bavite sportom, pobrinite se da pametni sat ima i funkcije fitness narukvice
  • Igra li vam baterija ulogu, svakako proverite koliko je okvirno trajanje
  • Proverite mogu li se i koliko lako menjati delovi i kakav je dodatni pribor
  • Aplikacije su važne, ali je dizajn i kompatibilnost sa pametnim telefonom važnija
  • Izaberite sat koji vam je prijatan za oko i udoban za ruku
  • Uporedi cene pametnih satova i izaberi najbolje za sebe