Ostali članci

Vodič za kupovinu mini PC-ja

Desktop računari nisu što su nekad bili. Sada su efikasniji, brži, bolji i - manji. Ono što je nekad zauzimalo čitavu stranu radnog stola sada stane u dlan ruke. Saznaj šta je to mini PC i šta sve treba znati pre kupovine.

Mini PC vodič za kupovinu

 

Zašto mini PC?

Mini PC ima brojne prednosti u odnosu na klasični desktop računar ili laptop.

Osim što zauzima drastično manje mesta, manje i od laptopa i notebooka, takođe troši manje energije i proizvodi manje buke. Mini PC snažniji je od laptopa jer nema brige oko čuvanja baterije. 

Osim što umesto monitora možeš da koristiš i televizor, neki modeli mini PC-ja i monitora podržavaju montiranje mini PC-ja na zadnju stranu monitora. Tako tvoj monitor izgleda kao all-in-one PC

Mini PC prosečnom korisniku može ponuditi sve kao i klasični desktop računar - samo u manjem i tišem izdanju.

Nažalost, za sada možeš da zaboraviš na hardcore gaming i usavršavanje naprednih Photoshop veština na mini PC-ju dok tehnologija još malo ne uznapreduje.

Vrste mini PC-ja

Mini PC

Postoje 3 vrste mini PC-ja:

  • gotovi mini PC
  • tzv. barebones koji treba sastavljati
  • mini PC u sticku

Ako nemaš iskustva ili živaca za sastavljanje svoje male kutijice, za tebe je gotovi mini PC. Ima sve komponente i instalirani OS pa je spreman za korišćenje čim ga izvadiš iz kutije.

Barebones mini PC dolazi s kućištem, matičnom pločom i procesorom, a ssd disk i RAM moraju da se nabave i sastave posebno. Možeš kupiti nove komponente ili iskoristiti stare.

Ovakav mini PC u startu je jeftiniji od gotovog, ali u konačnu cenu treba uračunati i troškove ostalih komponenti.

Barebones mini PC pruža malo više slobode jer sam možeš da odlučiš koji tvrdi disk i RAM želiš da staviš pa ih možeš prilagoditi svojim potrebama i navikama korišćenja računara.

Mini PC u sticku karakteriše maksimalna mobilnost - možeš ga prenositi i koristiti jednostavno kao USB stick. Deo mini PC-ja u sticku bazira se na Android operativnom sistemu, dok drugi koriste Windows ili neki od ostalih alternativnih OS-a.

I dok takav uređaj ima svojih prednosti, od njega nemoj očekivati veliku snagu.

RAM za mini PC

Ako ćeš kupovati barebone ili nadograđivati RAM na gotovom, pazi na sledeće:

Mini PC koristi RAM manjih dimenzija, poput onih koje nalazimo u laptopovima, tzv. SO-DIMM. Pre kupovine i odluke koliki ti kapacitet treba, preporučujemo da prođeš kroz naš vodič za kupovinu RAM-a.

Takođe, dok neki uređaji imaju dva slota za RAM, neki imaju samo jedan - obavezno proveri ako kad-tad nameravaš  da nadogradiš RAM. Dva slota sa po 4 GB RAM-a su bolja opcija od jednog slota sa 8 GB.

Tvrdi disk za mini PC

Mini PC u pravilu podržava dve vrste tvrdih diskova:

  • 2.5" SATA
  • M.2 SSD

Neki uređaji podržavaju samo jednu od ovih opcija, neki obe.

Za 2.5" se odluči ako ti treba veliki kapacitet memorije. M.2 je bolji izbor za korisnike kojima je brzina važnija od kapaciteta. 

Ako ne znaš koji od ova dva izabrati, pogledaj naš vodič za kupovinu tvrdog diska.

Periferija

PC periferija

Na mini PC možeš spojiti svu periferiju - tastaturu, miš i monitor. 

Sva periferija i ostali dodaci kupuju se posebno, čak i kod gotovih mini PC-ja. To je slučaj sa svakim desktop računarom, zbog toga nema smisla da se na to gleda kao na nedostatak.

Ono na šta treba paziti su izlazi.

Mini PC u pravilu dolazi s USB izlazima i mini HDMI izlazom za spajanje monitora. Tastatura i miš moraju da koriste USB, pa ako imaš verzije s PS/2 izlazom, trebaće ti USB adapter.

Kod kupovine obavezno proveri kakve izlaze ima mini PC, kakvi su izlazi na monitoru i kakvi ti kablovi trebaju da bi monitor spojio na mini PC.

Dokle god znaš šta i kako možeš spojiti, ograničenja ne postoje. Žičani ili bežični miš i tastatura, zvučnici, slušalice, FHD monitor... daj mašti na volju.

Koji mini PC kupiti?

S obzirom na veliki izbor, pravi je izazov izabrati najbolji mini PC.

Ime koje se najčešće spominje u sferi mini PC-ja je Intel. Od manjih kapaciteta pa do čudovišnih 64 GB RAM-a, Intel je  revolucionirao male računare.

Zaljubljenici u Apple mogu da nabave Apple Mac Mini, a oni koji vole da se  igraju sa svojim računarom uživaće s Raspberry Pi

Popularna i kvalitetna imena uključuju i Gigabyte, Acer i HP.  

Povezani proizvodi