Ostali članci

Koju konzolu kupiti - PlayStation, Xbox ili Nintendo? Napisali smo detaljan vodič za kupovinu.

Vozač Formule 1, profesionalni fudbaler, vojnik iz Prvog svetskog rata, ubica vampira… svet video igrica omogućava nam da nakratko pobegnemo iz dosadne svakodnevice i postanemo heroji. Zato je odabir prave konzole imperativ kako bi maksimalno uživao u svakoj igri.

koju konzolu kupiti

Tri odgovora su moguća na pitanje "koju konzolu kupiti" - Nintendo, PlayStation i Xbox. Svaka konzola ima svoje prednosti i nedostatke, a u nastavku saznaj kako izabrati najbolju konzolu za sebe.

PlayStation

PlayStation 5

Kada razmišljaš o konzolama, PlayStation ti verovatno prvi padne na pamet. Ne čudi zašto - kada se pojavio sredinom devedesetih, počistio je svu konkurenciju za sobom i od tada drži tron najprodavanijih konzola svih vremena.

PlayStation je promenio definiciju šta je igrajuća konzola, ali i kako zamišljamo videoigre i šta od njih očekujemo.

Do sada smo imali 5 iteracija PlayStation konzoli - najnoviji je PlayStation 5, pušten u prodaju krajem 2020. Naslednik je PlayStation 4 konzole iz 2013.

PlayStation 5 dolazi u dve verzije.

Standardna verzija ima Blu-Ray čitač diska koji podržava 4K rezoluciju, a Digital Edition nema fizički čitač već na njoj igre možeš igrati isključivo u digitalnom formatu. Osim toga, obe verzije PlayStationa su iste.

Na PlayStationu 5 možeš igrati videoigre rezolucije do 4K i 120 fps-a (frames per second - sličice u sekundi), a pri reprodukciji igara i filmova konzola podržava HDR. Ova konzola se ističe po munjevito brzom SSD-u koji obećava super brzo učitavanje igara.

Na PS5 je istovremeno dostupna većina PS4 igara koje se pritom brže učitavaju i imaju bolju rezoluciju i veći fps.

PlayStation je promenio definiciju šta je igrajuća konzola, ali i kako zamišljamo videoigre i šta od njih očekujemo.

Osim igranja videoigara, na PlayStation 5 konzolu iz Sonyjeve prodavnice aplikacijama možeš preuzeti streaming servise kao što su Netflix, HBO ili Spotify.

Ako želiš igrati sa prijateljima, PS5 ima opciju pretplate na multiplayer igre naziva PlayStation Plus. Pritom dobiješ pristup za nekoliko besplatnih igara koje možeš zadržati dok održavaš pretplatu.

PlayStation 5 podržava igranje na daljinu. To znači da igre koje instaliraš na PS5 konzoli, možeš igrati i na pametnom telefonu ili tabletu.

DualSense

Kontroler na PlayStation 5 obezbeđuje najzanimljivije iskustvo od svih ostalih konzola. DualSense ima haptički odgovor - to su responzivne vibracije koje se događaju kao rezultat odluka koje doneseš tokom igre, a takođe oponašaju elemente okoline u određenim igrama. Tu su i adaptivni okidači koji oponašaju otpor pri interakciji sa opremom i predmetima u određenim igrama kao i ugrađeni mikrofon.

PlayStation iskače od ostalih konzola i po velikom broju ekskluzivnih naslova koje možeš igrati isključivo na PS-u. Legendarne igre kao što su Horizon Zero Dawn, God of War, The Last of Us, Ratchet & Clank, Shadow of the Colossus i Uncharted nisu dostupne ni na jednoj drugoj konzoli.

* u trenutku pisanja ovog članka februar 2022.

Xbox Series X i Xbox Series S

Xbox

7 godina nakon Xbox One konzole Microsoft je gamere širom sveta obradovao novom konzolom koja je čak 4 puta moćnija od svog prethodnika.

Xbox Series X trenutno je najsnažnija konzola na tržištu sa snažnijim procesorom i više prostora za memoriju od PS5 i Switcha.

Baš kao i PS5, na Xbox Series X možeš igrati videoigre rezolucije do 4K sa 120 fps-a, a konzola takođe podržava HDR. Tu su još i Blu-Ray čitač 4K diskova kao i veliki izbor streaming aplikacija kao što su Netflix i Spotify.

Xbox Series S pandan je PlayStation-ovoj Digital Edition konzoli. Naime, nema Blu-Ray čitač diskova pa je videoigre moguće igrati samo u digitalnom obliku.

No, osim toga, Xbox S ujedno ima duplo manje prostora za memoriju od Xbox Series X te je optimizovan za igranje u rezoluciji od 1080p. Ne može da reprodukuje sadržaj u originalnom 4K formatu ali ih prebacuje u 4K.

Prednost Xbox uređaja nad ostalim konzolama jeste Xbox GamePass. Reč je o biblioteci sa ogromnim brojem videoigara koje možeš neograničeno igrati za samo 9.99 američkih dolara mesečno. Dakle, nešto kao Netflix za videoigre.

Xbox Series X trenutno je najsnažnija konzola na tržištu sa snažnijim procesorom i više prostora za skladištenje od PS5 i Switcha.

Xbox Series X ujedno je kompatibilan s mnoštvom starijih igara originalno dizajniranih za Xbox One, Xbox 360 i ostale Xbox igrajuće konzole, s time da one izgledaju bolje na Xbox Series X.

Xbox, baš kao i PlayStation, takođe podržava igranje na daljinu.

Neke od videoigara koje možeš igrati isključivo na Xboxu su Gears of War, Forza, Halo i Sea of Thieves.

Nintendo Switch

Nintendo

Nintendo Switch ugledao je svetlo dana 2017. godine, a trenutno postoje tri modela ove konzole:

Nintendo Switch i Nintendo Switch OLED možeš spojiti na televizor, ali Switch Lite je isključivo samostalna konzola.

Ostale sličnosti i razlike između modela pogledaj u tabeli:

  Nintendo Switch Nintendo Switch OLED Nintendo Switch Lite
Dimenzije 4” x 9.5” x 0.55” 4” x 9.5” x 0.55” 3.6” x 8.2” x 0.55”
Zaslon 7.0" OLED 6.2" LCD 5.5" LCD
Pohrana 64 GB 32 GB 32 GB
Baterija 4.5 - 9 sati 4.5 - 9 sati 3 - 7 sati
Kontroleri Joy-Con Da Da Ne

Nintendo Switch ima dva kontrolera: JoyCons i Pro Controller.

Joy-Cons je spojen sa Switchem dok je konzola u prenosnom načinu rada, a odvajaš ga od konzole i koristiš dok je Nintendo spojen sa televizorom. Joy-Cons dolazi u paketu s Nintendom, ali ga možeš kupiti posebno.

Pro Controller više je sličan tradicionalnom bežičnom kontroleru za PlayStation i Xbox pa se kupuje posebno.

Mario Kart, Pokemon i The Legend of Zelda su ekskluzivni naslovi za Nintendo Switch.

Na Nintendo Switch konzoli možeš igrati drastično manji broj videoigara nego na dve druge konzole, a takođe nisu dostupni drugi sadržaji poput streaming usluga.

Postoji Nintendo Switch Online na kojem za 19.99 američkih dolara za godinu dana možeš otključati multiplayer igre kao i biblioteku igara za starije Nintendo konzole poput NES i Super NES.

Mario Kart, Pokemon i The Legend of Zelda su ekskluzivni naslovi za Nintendo Switch.

Starije generacije konzola - PlayStation 4 i Xbox One

PlayStation 4 Xbox One

Samo zato što nešto nije najnovije, ne znači kako ne valja. Ponuda igara na starijim generacijama konzola je i više nego bogata, a većina njih je takođe kompatibilna s najnovijim generacijama za kada se odlučiš na nadogradnju.

Isplati li se kupiti stariju generaciju konzole zavisi od puno faktora, ali u većini slučajeva odgovor je ipak - ne. Najviše zbog toga što nećeš moći igrati nove naslove, Sony i Microsoft će ukinuti podršku za stare konzole, a hardver će vrlo brzo izgledati zastarelo u poređenju s novim konzolama.

Osim toga, nema smisla sada dati nekoliko hiljada dinara za zastarelu konzolu ako kroz koju godinu planniraš uložiti u novu.

Koju konzolu odabrati?

PlayStation

PlayStation je legendarna konzola za koju će se mnogi opredeliti bez razmišljanja o tome koja konzola je zaita najbolja. U nekim odlukama jednostavno moramo slediti srce.

Odaberi PlayStation 5 ako želiš uživati u ekskluzivnim naslovima. PS5 takođe ima najbolji kontroler koji potpuno menja doživljaj igranja.

Xbox

Xbox ima najveću biblioteku videoigara koja se kontinuirano širi novim naslovima, a takođe se može pohvaliti najjačim hardverom od svih konzola.

Odaberi Xbox ako želiš imati pristup velikom broju videoigara. GamePass je ujedno i jeftinija opcija od redovne kupovine pojedinačnih naslova - to je važno ukoliko pazišna na budžet. I na kraju - želiš li konzolu s najboljim hardverom, to je Xbox X.

Nintendo

Nintendo Switch je najbolja konzola za decu zbog videoigara s crtanim junacima kao i tema igara koje nemaju veze s ozbiljnim svetom odraslih. Ipak, to ne znači kako odrasli ne uživaju u zabavnim svetovima Nintendo igara - šta više.

Osim toga, Nintendo Switch je odličan početak za decu i odrasle koji se prvi puta susreću sa svetom konzola jer je intuitivan i prenosiv.

Nintendo Switch izaberi kada kupuješ konzolu za dete ili osobu koja do sada nije igrala videoigre za lakši i zabavniji početak. Switch je takođe odličan izbor ako želiš da uživaš u videoigrama, a nisi spreman platiti ogromnu svotu za PlayStation ili Xbox te želiš li moći igrati videoigre bilo kada i bilo gde.

Starije generacije konzola

Konzola se kupuje za dugoročno vreme i u narednim godinama će izaći toliko novih inovativnih igara da će ti sigurno biti žao što ih ne možeš igrati.

Kupuješ li svoju prvu konzolu, isplati se uložiti u najnoviju generaciju. Međutim, poseduješ li već stariju generaciju konzola, nemoj se ustručavati da pričekaš dok se trenutna ludnica s cenama i dostupnosti konzola malo smiri.

U međuvremenu i dalje uživaj u pregršt fenomenalnih naslova na konzoli koju već imaš.

 

Koju igrajuću konzolu bi ti preporučio? Podeli sa nama u komentarima!

 

Povezani proizvodi
Nintendo Switch Lite
3 ponude
Stavi u listu želja
Sony PlayStation 5

Sony PlayStation 5

od 102.500 din
2 ponude
Stavi u listu želja
Sony PlayStation 4 - PS4
2 ponude
Stavi u listu želja
Microsoft Xbox Series S
1 ponuda
Stavi u listu želja