Ostali članci

Vodič za kupovinu monitora 2024.

Ni najbolje komponente na tvom desktop računaru ne znače ništa ako je spojen na monitor koji nije kvalitetan. Bilo da igraš igrice, obrađuješ fotografije i video ili samo surfuješ internetom, treba da pronađeš odgovarajući monitor za svoje potrebe. Izbor je veliki, specifikacija je puno, zbog toga bez previše okolišanja krećemo sa savetima kako izabrati najbolji monitor.

monitor

Izvor: Freepik

Veličina ekrana

Kakvu dijagonalu monitor treba da ima zavisi od ličnih preferencija kao i od toga za šta ćeš ga koristiti.

Monitori od 24" će odgovarati većini korisnika. Ta veličina je idealna za svakodnevno korišćenje (surfovanje webom, gledanje filmova, korišćenje MS Office paketa itd.). Ne preporučujemo da kupuješ monitor dijagonale manje od 24" osim ako ti na radnom stolu drastično fali prostora.

Za one koji žele više od 24", izbor je velik. Jako su popularni monitori dijagonale od 27", a postoji i pregršt pristupačnih opcija iznad 30" ako želiš izbeći kombinaciju dva monitora.

Svi veći modeli preporučljivi su za medijske ili grafičke profesionalce, za programere kao i za hardcore gejmere.

Rezolucija

Rezolucija je broj tačkica, tj. piksela koji stvaraju sliku na ekranu. Drugim rečima, rezolucija se brine za oštrinu slike. Iako vredi pravilo što više to bolje, viša rezolucija ne znači nužno da ćeš imati bolje iskustvo. Primera radi, prevelika rezolucija na premalom ekranu znači da će sve biti jako sitno i da ćeš morati uvećati sliku da bi mogao prijatno koristiti računar.

Ovo su vrste rezolucija na monitoru i primeri za koje situacije su najbolje:

 • Full HD (1080p) je standard, odnosno najbolji izbor ako želiš lepu sliku, a raspolažeš manjim budžetom. Ova rezolucija najbolje izgleda na monitorima između 21 i 27 inča.
 • Quad HD (1440p) je popularna rezolucija među gejmerima jer izgleda bolje od FHD rezolucije, a istovremeno ne zahteva previše snage od grafičke kartice. Odlično izgleda na monitorima između 27 i 32 inča.
 • 4K/UHD (2160p) monitori su danas značajno jeftiniji nego pre nekoliko godina. Ako kupuješ 4K monitor za gaming te za uređivanje fotografija i videa, znaj da će ti trebati vrlo snažna grafička za pokretanje sistema na ovoj rezoluciji. Ako si u mogućnosti, svakako izaberi 4K monitor. No, nemaš razloga za brigu ako nisi.
 • 5K i više neće zadovoljiti ničije potrebe drastično više od 4K i drugih rezolucija. Ako želiš najbolje od najboljeg i to možeš platiti, samo napred. No, ni tu ne propuštaš previše ako ne možeš.

rezolucija

Vrsta panela

Vrsta panela od koje je monitor izrađen drastično utiče na to kako slika izgleda. Postoje tri LCD tehnologije koje se nalaze u savremenim monitorima: TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) te IPS (in-plane switching). Svaka ima svoje prednosti i nedostatke, tako da svaki korisnik može izabrati najbolju za svoje potrebe.

 • TN je najučestalija vrsta panela na monitorima i svojevrsni best buy. Karakteriše ga lepa slika i brzo vreme odziva, zbog čega je popularan izbor među gejmerima. Ponekad boje mogu izgledati isprano, a uglovi gledanja mogu biti loši. Monitori sa TN panelima su obično jeftiniji od ostalih.
 • VA panele pronaći ćeš još i pod nazivima MVA i PVA. Imaju nešto bolje boje, uglove gledanja kao i kontrast boja u poređenju sa TN panelima. Malo su skuplji i imaju duže vreme odziva. Monitor sa VA panelom dobar je izbor ako ti monitor treba za sve pomalo.
 • Monitori sa IPS panelima su najskuplji, ali zato ćeš dobiti bogatije boje i drastično bolje uglove gledanja. Iako postoje IPS monitori za gejming, po pravilu imaju loše vreme odziva te zato nisu dobar izbor za gejming. Odlično će služiti profesionalce u editovanju slika i videa.

LCD ili LED

Svi LED monitori su LCD, ali svi LCD monitori nisu LED. Obe vrste monitora koriste tehnologiju tekućih kristala za reprodukciju slike, ali razlikuju se po načinu na koji osvetljavaju ekran.

LED monitori koriste diode koje mogu određene delove ekrana osvetliti jače nego druge. To omogućava veći kontrast i bolji kvalitet slike kao i tanji dizajn. LCD monitori ravnomerno osvetljavaju čitav ekran, što ih čini korisnim tokom dugotrajnog korišćenja npr. u kancelarijskom okruženju jer manje umaraju oči. LCD monitori su takođe jeftiniji od LED monitora.

LED monitori su kvalitetniji i duže traju, ali ako ti ne treba za profesionalne svrhe ili gejming, ili ako imaš ograničeni budžet, ne ustručavaj se kupiti LCD monitor. Većina monitora koje danas koristimo upravo su te vrste.

monitor

Izvor: Freepik

Kontrast

Kontrast govori koliko taman, odnosno koliko svetao ekran može biti. Što je kontrast veći, to bolje jer to znači da će monitor prikazivati više boja, a slika će izgledati realističnije. VA paneli po pravilu imaju od 3-5 veći kontrast od IPS i TN panela.

Obrati pažnju na ovo: postoje dinamički i statički kontrast. Proizvođači vole isticati dinamički kontrast koji po pravilu služi samo za "pumpanje" karakteristika. Statički kontrast je jedini bitan. Gledaj da bude iznad 1000:1.

Ugao gledanja

Na monitoru ugao gledanja nije važan kao kod televizora. Ipak, ako želiš gledati filmove i druge video sadržaje na svom monitoru, neka ugao gledanja bude što veći, pogotovo ako će u ekran gledati više ljudi.

Ugao gledanja je maksimalna ugaona udaljenost na kojoj se boje i svetlina ne menjaju, odnosno ostaju iste kao i kada gledaš na sredini ekrana. Ako je ugao gledanja 180°, to znači da nema nikakve razlike s obzirom na položaj gledanja.

Ako ti je ovo važna specifikacija, gledaj da ugao gledanja prelazi 170°.

Vreme odziva

Ova specifikacija govori koliko brzo monitoru treba da promeni boju pojedinačnih piksela iz crne u belu, odnosno iz jedne nijanse sive u drugu. Nisko vreme odziva potrebno je da bi video, igre i slični sadržaji dobro izgledali. Postoje monitori koji imaju vreme odziva od svega nekoliko milisekundi, pa čak i manje. Nisko vreme odziva karakteristično je za monitore sa TN panelom.

Sve ispod 10 ms biće odličan izbor za prosečnog korisnika. Svi zadaci obavljaće se nesmetano, a čak će i igranje igrica biti sasvim u redu.

Ozbiljniji gejmeri treba da gledaju da vreme odziva bude do 5 ms.

Osvežavanje slike

Osvežavanje slike (refresh rate) nam govori koliko se puta slika u jednoj sekundi osvežava, a meri se u hercima. Što je taj broj veći, to je slika dinamičnija. Ako monitor ima premali refresh rate, javlja se tv. ghost efekt.

Razlika između monitora s brzinom osvježavanja 60 Hz i 144 Hz.

60Hz je minimum za dobar monitor. Ako si gejmer, želiš barem duplo veću brojku od te. Razlika između monitora sa 60Hz i monitora sa 120 ili 144 Hz je jasno vidljiva zbog toga toplo preporučujemo izbor 120- 144Hz monitora. Puno brže osvežavanje slike unosi dodatnu dozu realnosti u sadržaj.

Dodatni priključci

Najčešći priključci na modernim monitorima su HDMI, DisplayPort, USB-C i Thunderbolt. Prilikom kupovine pripazi o kojoj generaciji priključka se radi kako bi monitor uspešno spojio sa željenim uređajem. Neki od starijih priključaka koje više nećeš tako često videti su VGA i DVI.

 • HDMI ćeš pronaći na velikoj većini monitora. Prenosi i video i audio signale, a odličan je za prenošenje sadržaja kvalitetne rezolucije sa računara, konzole, Blu-raya i sličnih uređaja.
 • DisplayPort je najbolji izbor za visoku rezoluciju i broj sličica po sekundi. Kao i HDMI, prenosi i video i audio signal. No, za razliku od HDMI-ja koji ograničava 4K signal na 30 fps, Display Port to diže na 60 fps.

Podesivost

Da bi monitor dobio na multifunkcionalnosti, obrati pažnju na njegovu podesivost. Više je načina na koje možeš podesiti monitor.

 • Podešavanje visine može biti odlična stvar za lične preferencije. Nekima oči bolje reaguju u ravni sa ekranom, nekima kada je ekran malo niže, a nekima više. Sve u svemu, sa podešavanjem visine pronalaziš idealan položaj baš za sebe.
 • Pivot osigurava da se ekran može rotirati za 90° u vertikalnu poziciju (portret). Ova funkcija je od posebnog značaja osobama koje koriste sadržaje vertikalne orijentacije (čitanje pdf-a, ugovora, knjiga itd.) jer im omogućava manje 'skrolovanja' i pomeranja po ekranu.
 • Monitori sa swivel podešavanjem (okretanje oko osi) imaju glavu koja se može rotirati u levo ili desno. Ova opcija omogućava deljenje sadržaja sa monitora sa drugim osobama u prostoriji dosta jednostavno. Odlična stvar za, na primer, pokazivanje sadržaja ostalim kolegama u kancelariji.
 • Pomoću tilta, tj. nagiba monitora prema unutra ili napolje možeš promeniti ugao gledanja i time stvoriti udobniji položaj koji će manje naprezati tvoje oči.

Značajke monitora: podešavanje visine, pivot, swivel i tilt

Kako bi maksimalno iskoristio sve mogućnosti koje monitor pruža, proveri da li se može podešavati prema gore navedenim kriterijumima.

G-Sync ili FreeSync?

Ako kupuješ gejming monitor, naići ćeš na ove dve specifikacije. Monitori sa G-Sync opcijom namenjeni su računarima sa grafičkim karticama Nvidia, dok je FreeSync na monitoru opcija za računare sa grafičkim karticama AMD. Ove tehnologije omogućavaju da se brzina osvežavanja slike na monitoru sinhronizuje sa brzinom kojom grafička kartica prikazuje svaku sličicu videa koji se vrti. To znači da nema kašnjenja u generisanju slike, odnosno nema trzanja slike.

Monitori sa G-Syncom obično su malo skuplji. Osim toga, za G-Sync je potreban DisplayPort, dok FreeSync funkcioniše i sa HDMI i ss DisplayPortom.

Obe tehnologije rade vrlo slično pa je teško reći koja je bolja. Svakako treba odgovarati grafičkoj koju koristiš. Ako kupuješ monitor pre grafičke, druge specifikacije poput brzine osvežavanja, rezolucije i vremena odziva puno su važnije od Sync tehnologija.

Zakrivljen ekran

zakrivljeni monitor

Monitori sa zakrivljenim ekranom po specifikacijama se razlikuju od običnih monitora samo po tome što mogu pružiti malo drugačije vizualno iskustvo.

Na monitoru sa zakrivljenim ekranom lakše je uroniti u sadržaj. To će posebno doći do izražaja u npr. video igrama u kojima se trkaju automobili. Ovu opciju ćeš najčešće pronaći na monitorima dijagonale iznad 30". Osim toga, zakrivljeni monitor manje umara oči jer je na njemu tvojim očima jednostavnije pratiti sadržaje sa jednog kraja monitora na drugi.

Zakrivljenost ekrana na manjim dijagonalama nema puno praktične koristi, ali na većim monitorima je prava stvar. Ali, sa ovom opcijom raste i cena monitora.

Zaključak

Bez obzira na to hoćep li ga spojiti na opasnu desktop mašinu ili na jeftini laptop, monitor ima dramatičan učinak na to kako će izgledati slika. Zato u dobar monitor vredi investirati, bez obzira na to hoćeš li ga korisitit za gejming, za posao ili za sve po malo.

Kako uštedeti? Dobro prouči koje ti specifikacije trebaju. Ultra široki monitor zakrivljenog ekrana izgleda fenomenalno, ali ako ćeš na njemu samo proveravati e-poštu i obavljati internet kupovinu, sigurni smo da ćeš naći korisnije stvari na koje možeš potrošiti tih nekoliko hiljada dinara viška i umesto toga kupiti manji monitor koji će bolje odgovarati zadatku.

Nakon što odlučiš koji monitor ćeš kupiti, ne zaboravi na našem sajtu proveriti u kojoj prodavnici je najpovoljniji.

Povezani proizvodi