Ostali članci

Koji mobilni telefon kupiti - vodič za kupovinu

Na tržištu postoji stotine modela a ti ne znaš koji pametni telefon da kupiš? U nastavku saznaj sve o najvažnijim karakteristikama smartfona - vrsti i veličini ekrana, memoriji, kameri, bateriji, povezivanju... Ako ove karakteristike razumeš dobro, lakše ćeš odlučiti konkretno koji model pametnog telefona da kupiš. Pa krenimo.

Pametni telefon

U nastavku te čekaju detaljne informacije o sledećim karakteristikama pametnog telefona:

 1. Operativni sistem
 2. Ekran
 3. Procesor
 4. Memorija
 5. Kamera
 6. Baterija
 7. Povezivanje (5G)

1. Operativni sistem

Android

Većina pametnih telefona koriste Android i iOS operativni sistem. iOS se nalazi isključivo na Appleovim iPhone pametnim telefonima, dok je Android karakterističan za veliku većinu drugih proizvođača - Samsung, Xiaomi, OnePlus, Google Pixel, Motorola, Realme... Spomenućemo i HarmonyOS, novi operativni sistem zamišljen za Huawei uređaje.

1. Android

Najveći broj smartphonea dolazi s Android operativnim sistemom. Glavne karakteristike koje odlikuju Android su:

 • Jako velik izbor mobilnih telefona različitih specifikacija i cena.
 • OS je vrlo prilagodljiv ličnim potrebama i stilu.
 • Izuzetno puno aplikacija dostupno je za preuzeti iz prodavnice Google Play.

Nedostatak Android pametnih telefona dolazi u obliku raznih malwarea koa i puno predinstaliranih aplikacija (tzv. bloatware) koje se često ne mogu izbrisati pa bespotrebno troše kapacitet uređaja.

2. iOS

Ovaj operativni sistem pravi se samo za jedan uređaj, iPhone. Zbog toga su korisnički pristup i sve komponente u uređaju savršeno sinhronizovane s operativnim sistemom. iOS je takođe jednostavniji za korišćenje od Androida, a njihovi korisnici takođe su odlično zaštićeni od virusa i drugih štetnih programa.

Nažalost, iOS uređaji zahtevaju značajno finansijsko ulaganje.

3. HarmonyOS

Huawei se ozbiljno upustio u razvoj Harmony OS-a 2021. godine nakon što je SAD zabranio korišćenje Huawei uređaja američkim kompanijama koa i kompanijama koje koriste američku tehnologiju.

Zamišljen je kao iOS, odnosno kao ekosistem za povezivanje različitih uređaja poput pametnih telefona, pametnih satova, streaming uređaja... Za sada se nalazi na Huawei uređajima za kinesko tržište i još čekamo da se platforma proširi na EU i druga tržišta.

Koji OS izabrati?

Izbor će verojatno pasti između Androida i iPhonea. Ako već sada koristiš iOS uređaje, iPhone je prirodni odabir. Smatraš li važnom mogućnost personalizacije, novitete i individualnost, ali i cenovnu pristupačnost, dopašće ti se Android.

2. Ekran

zaslon

Izvor: Freepik

1. Veličina ekrana

Prema veličini ekrana pametne telefone ugrubo delimo u 3 kategorije:

 • 5.5" - 6" - Manje dimenzije znače kako je uređaje lakše koristiti, pogotovo osobama s manjim rukama, a takođe ga je lakše spremiti u džep. Nije najbolji izbor za osobe koje na pametnom telefonu vole igrati igrice ili gledati video sadržaje.
 • 6" - 6.5" - Ovo je najpopularniji raspon veličine ekrana na pametnom telefonu, optimalan za sve aktivnosti - surfovanje internetom, igranje igrica, gledanje video sadržaja, korišćenje društvenih mreža...
 • 6.5" i više - Pametni telefoni velikih ekrana sviđaju se poslovnim ljudima koji na njima učitavaju poslovne dokumente, a odlični su i za uređivanje slika i videa, igranje igrica, gledanje video sadržaja...

Ukoliko nisi siguran koja kategorija je najbolja za tebe, tada se opredeli za pametni telefon srednje veličine. Takvi uređaji su svestrani i optimalni za konzumaciju svih vrsta sadržaja.

2. Vrsta ekrana

AMOLED, LCD, LED IPS, TFT, PLS, LTPS, LTPO... svakim danom sve je više akronima za ekrane pametnih telefona. Još kad se u priču dodaju i ekstra nazivi poput "Dynamic AMOLED" ili "Super Retina XDR", prosečni korisnik nije siguran da li kupuje tehnološko čudo ili marketinški trik.

Postoje dve vrste tehnologija za ekrane pametnih telefona: LCD i OLED. Svaka od ovih tehnologija ima nekoliko varijacija, a odatle proizlaze zbunjujući akronimi.

1. LCD

LCD ekran čine tekući kristali s pozadinskim osvetlenjem, a često se nalaze na pametnim telefonima zbog pristupačne cene i zato što rade prilično dobro na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Podvrsta LCD ekrana su IPS ekrani. IPS ekrani lepše reprodukuju boje i imaju odlične uglove gledanja u poređenju sa tradicionalnim LCD ekranima.

2. OLED

Na OLED ekranima svaki poseban piksel ima svoje vlastito osvetlenje zbog čega prikazuju čistiju crnu boju i lepši kontrast, troše manje energije te su tanji i fleksibilniji od LCD-a. Ali, zato su i skuplji.

AM u AMOLED-u stoji za active matrix, a Super AMOLED je Samsungov naziv za poboljšane AMOLED ekrane u kojima je sloj osetljiv na dodir integrisan u sam ekran, umesto da se nalazi kao dodatan sloj na vrhu. Super AMOLED ekran takođe daje lepšu sliku na direktnoj svetlosti i troši manje energije.

Dynamic AMOLED najnovija je iteracija AMOLED tehnologije ekrana. Takvi pametni telefoni imaju HDR10+ sertifikat koji podržava širi raspon kontrasta i boja, kao i smanjenje plave svetlosti za udobnije gledanje.

Apple OLED ekrane na svojim mobinim telefonima reklamira pod nazivom Super Retina i Super Retina XDR.

OLED ekrani bolji su od LCD ekrana, no retko ćeš ih naći na jeftinijim pametnim telefonima.

3. Brzina osvežavanja ekrana

Radi se o tome koliko brzo ekran može stvoriti novu sliku u sekundi. Što je brzina osvežavanja slike veća, to korišćenje aplikacija i video sadržaji izgledaju prirodnije i glatkiji su. Većinom ćeš naići na tri stope brzine osvežavanja ekrana:

 • 60 Hz
 • 90 Hz
 • 120 Hz

Brzina osvežavanja od 60 Hz može stvoriti novu sliku 60 puta u sekundi, brzina osvežavanja od 120 Hz to udvostručuje na 120 puta.

Što je brzina osvežavanja veća, to je lepše i prijatnije koristiti pametni telefon. Samo radi ove karakteristike nipošto se ne isplati kupovati novi uređaj ako stari još uvek odlično radi, ali kada dođe vreme za kupovinu novog pametnog telefona, daj prednost modelu s 90 ili 120 Hz.

Ipak, uzmi u obzir i to kako veća brzina osvežavanja puno brže "pojede" bateriju. Osim toga, 120 Hz za sada je još uvek rezervisano za skuplje pametne telefone.

4. PPI

Popularna specifikacija povezana sa ekranom pametnog telefona je PPi, odnosno pixels per inch, a govori koliko su pikseli na ekranu blizu jedan drugom. Primera radi, kada ekran mobilnog telefona ima 300 ppi, to znači kako se nalazi 300 piksela po kvadratnom inču. Što je PPI veći, to su slike i drugi sadržaj jasniji i oštriji.

3. Procesor

Procesor

Izvor: Freepik

Od snage procesora, ali i njegovom radu u kombinaciji s ostalim komponentama mobilnog telefona, zavisiće brzina tvog mobilnog telefona, odnosno brzina kojom otvara aplikacije, vrti više aplikacija istovremeno, otvara stranice u internet pregledaču i slično.

Pri poređenju procesora za mobilne telefone, obrati pažnju na dve karakteristike:

 • broj jezgara
 • brzinu takta

Više jezgara po pravilu znači bolji multitasking. Ako te zanima više informacija o tome, baci pogled na naš vodič za kupovinu procesora. Radi se o procesorima za desktop računare, ali princip rada je isti.

Slično pravilo vredi i za brzinu takta - što je viši, to procesor može izvesti više zadataka u kraćem vremenskom roku. Najbolji procesori imaju takt veći od 2 Ghz.

Trenutno procesore za smartfone proizvode sledeće firme:

 • Apple
 • Qualcomm
 • MediaTek
 • Samsung
 • HiSilicon
 • Unisoc

Qualcomm radi najcenjenije procesore u industriji, a poznati su po Snapdragon procesorima. Što je broj serije veći, to je procesor noviji.

Mediatekovi procesori popularni su u pametnim telefonima srednjeg ranga, prvenstveno Helio serija procesora.

Apple radi Bionic procesore koji se nalaze isključivo u iPhone mobilnim telefonima - najnoviji je A13 Bionic*.

Samsung proizvodi Exynos procesore za sve linije svojih pametnih telefona, uključujući i flagship i jeftinije modele.

4. Memorija

Kao i kod većine uređaja, kod memorije razlikujemo:

 • radnu memoriju (RAM)
 • unutrašnju memoriju

Radna memorija u kombinaciji s operativnim sistemom i procesorom donosi brzinu tvom smartphonu, a posebno je važna za obavljanje više zadataka istovremeno.

Pametni telefoni dolaze sa širokim rasponom RAM-a. Što više RAM-a mobilni telefon ima, to možeš imati više otvorenih aplikacija.

Prvi modeli pre desetak godina imali su svega 512 MB ili 1 GB RAM-a. Danas jeftiniji uređaji imaju oko 4 GB, dok se flagship modeli hvale sa do 16 GB.

Većini korisnika dovoljno je do  8 GB RAM-a. Ako kupuješ jeftiniji pametni telefon, neka ima barem 4 GB. Na flagship uređajima 12 GB je taman - 16 GB, za sada, je overkill.

Unutrašja memorija odgovara za skladištenje podataka (operativnog sistema, filmova, igrica, slika, aplikacija...) i poželjno je da bude što veća. Kao i RAM, takođe dolazi u širokom rangu - osnovni modeli pametnih telefona imaju svega 16 GB memorije, dok u najboljim modelima ona raste do čak 1 TB.

Ako pametni telefon koristiš isključivo za telefonske razgovore, slanje poruka i lagano surfovanje internetom, dovoljna ti je memorija do 32 GB. Koristiš li puno aplikacija, a voliš i da fotografišeš, izaberi uređaj od 128 GB memorije. Većini korisnika odgovaraće između 128 GB i 256 GB memorije - memoriju veću od toga preporučujemo poslovnim ljudima.

5. Kamera

selfie kamera

Izvor: Freepik 

Mnogima je ovo najvažnija karakteristika u odluci koji pametni telefon kupiti. U kontekstu hardvera kamere na mobilnom telefonu važni su megapikseli, otvor blende, broj kamera i optička stabilizacija slike.

Megapikseli se odnose na razlučivost kamera. Veće ne znači nužno i bolje - megapikseli su obično važni za low-end telefone, ali ne toliko za high-end uređaje.

Veću ulogu u kvalitetu dobijene slike igra otvor blende. Što je otvor blende manji, to će slike bolje izgledati u uslovima slabe osvetljenosti.

Kamere na pametnim telefonima obično imaju otvor blende između f/2.0 i f/2.4, a to je u svetu fotografije vrlo široko. Iako razlika ne deluje velika, znaj kako objektiv s otvorom blende f/2.4 propušta čak 50% manje svetla do senzora od f/2.0.

Za što više prostora za kreativnost tokom fotkanja gledaj neka mobilni telefon, osim glavne kamere, ima i ultra široku kameru kao i  senzor dubine. Što je pametni telefon skuplji, to obično ima više kamera.

Nemoj kupiti pametni telefon bez optičke stabilizacije slike ako voliš puno da fotkaš. Ovaj deo hardvera obično se nalazi na glavnoj kameri, a pomaže da kamera bude stabilna, odnosno da slike ne ispadnu mutne.

Najljepše slike ufotkaćeš ako tvoj mobilni telefon podržava HDR. Kratica stoji za High Dynamic Range koji pomaže da napraviš  fotografije koji imaju bolji dinamički raspon svetlih i tamnih tonova.

baterija na mobitelu

Izvor: Freepik

6. Baterija

Radni vek baterija jedan je od najvećih problema s kojima se korisnici susreću. Gotovo svaki smartphone odlazi na punjenje svaku noć, a to možeš izbeći jedino tako da smanjiš korišćenje glavnih potrošača poput interneta, igara i drugih multimedijalnih sadržaja.

Napomenimo i to kako novi pametni telefoni nemaju odvojive baterije pa se one ne mogu zameniti. Zato je više nego ikad pre važno znati kako pravilno puniti svoj pametni telefon.

Kapacitet baterije meri se u miliamper satima (mAh), a veći kapacitet ne mora nužno značiti da će ti baterija duže trajati. Mnogo toga utiče na trajanje baterije - specifikacije ekrana, koliko često koristiš internet, kakve aplikacije pokrećeš...

Zato pre nego odlučiš koji pametni telefon da kupiš, pročitaj recenzije konkretnih modela mobilnih telefona koji te zanimaju. Recenzenti testiraju šta i koliko utiče na potrošnju baterija pa ćeš s time dobiti bolji uvid u bateriju mobilnog telefona.

Osim tradicionalnog punjenja na žicu, skuplji pametni telefoni često imaju mogućnost bežičnog punjenja. Praktičnije je od žičnog punjenja, ali zato sporije, a takođe trebaš uložiti u bežični punjač.

Prednost daj modelu pametnog telefona koji podržava brzo punjenje. Tako ćeš, umesto da ostavljaš mobilni telefon spojen na punjač noću, moći napuniti ga tokom dana u kratkom roku.

7. Mrežna povezanost (5G)

Peta generacija (5G) mobilnog umrežavanja već je dostupna u većim gradovima, a donosi veće brzine prenosa podataka u odnosu na 4G.

Kao i kod svih bežičnih prenosa podataka, stvarna brzina koju dobijaš s 5G i dalje zavisi od mnogo uslova, poput mreže na koju si povezan, koliki je saobraćaj na mreži itd.

5G je još uvek na svom početku i velika većina korisnika, za sada, još uvek neće značajno osetiti korist od mobilnog telefona koji podržava 5G.

Ipak, ako kupuješ pametan telefon na duže staze i ne planiraš ga menjati više od 3 godine, a spadaš u napredniju grupu korisnika pametnih telefona, tada ti se isplati uložiti u 5G model.

Koji mobilni telefon kupiti?

Logično - što je pametni telefon bolji, to više košta. Vodeći flagship modeli imaju najbolje kamere, ultra brze procesore i top tehnologiju poput savitljivih ekrana- ali i paprene cene.

Srećom, srednji rang pametnih telefona izuzetno je dinamičan. Tu se top proizvođači mobilnih telefona neprestano bore za pobedu  nad konkurencijom, a rezultat toga su pametni telefoni vrhunskih karakteristika po pristupačnijim cenama. Karakteristike poput bežičnog punjenja i višestrukih kamera koje su nekada bile tipične isključivo za vodeće modele, sada su uobičajene na mobitelima srednjeg ranga.

Danas čak i jeftini telefoni nude kamere pristojne kvalitete i procesore s dovoljno snage da uživaš u svakodnevnom surfanju internetom i društvenim mrežama.

Sve se svodi na sledeće- kako najčešće koristiš pametni telefon? Praviš li mnogo fotografija i videa, primarno obavljaš telefonske pozive ili velik deo slobodnog vremena gledaš video snimke na YouTubeu i TikToku? Od tvojih navika zavisiće koji mobilni telefon ti najbolje odgovara.

Među recenzijama pronađi koji mobilni telefon ima najbolje karakteristike koje tebi trebaju. Kada pronađeš model koji te zanima, pronađi u kojoj prodavnici u Srbiji je najpovoljniji.

*u trenutku pisanja ovog članka travanj 2022.

Povezani proizvodi
Samsung Galaxy A52, 128GB, 6.5"
33 ponude
Stavi u listu želja
Xiaomi Redmi Note 10 Pro, 128GB, 6.67"
43 ponude
Stavi u listu želja
Apple iPhone 13, 128GB
18 ponuda
Stavi u listu želja
Samsung Galaxy A52S, 128GB, 6.5"
26 ponuda
Stavi u listu želja