pametno.rs

Koji laptop kupiti 2020 - najbolji vodič za kupovinu laptopova

Kako izabrati najbolji laptop s obzirom na budžet i vaše potrebe? Ovo je svakako jedno od najtežih pitanja i zato smo se potrudili sastaviti najbolji vodič za kupovinu prenosnog računara koji će na jednom mestu ponuditi najbolje laptopove za posao, školu, svakodnevne obaveze, gaming i još mnogo toga.

Koji laptop kupiti - vodič za kupovinu laptopova

Za šta ćete koristiti laptop?

Prvo, najvažnije, glavno, fundamentalno pitanje. Najveća greška koju možete napraviti je kupiti laptop koji neće pratiti vaše potrebe. Ako vam zbog posla ili iz hobija treba photoshop ili ćete se baviti video editovanjem, sigurno nećete izabrati osnovne i ulazne modele. Ali isto tako, ako planirate samo surfovati, pogledati koji film i slično, nećete morati kupiti laptop od 100.000 dinara ili više. 

Zato ćemo u nastavku definisati neke od najpopularnijih kategorija prenosnih računara:

 • Osnovni modeli laptopova
 • Laptopovi za posao i studente
 • 2 u 1 laptopovi
 • Laptopovi do 50.000 dinara
 • Laptopovi do 80.000 dinara
 • Gaming laptopovi

Kako kupiti jeftini laptop - osnovni modeli

Osnovni modeli su baš ono što im i ime kaže, osnovni. Zaboravite na neki žešći multitasking, brzinu otvaranja stranica, podizanja programa, korišćenje naprednijih programa i igrica. 

Ne brinite i dalje ćete moći surfovati, gledati filmove i serije, slati mailove, plaćati račune i obavljati sve one osnovne zadatke. Ali bilo kakvi zahtevniji zadaci neće proći ili će obavljanje istih biti usporeno. 

Kada govorimo o ovakvim laptopovima, govorimo o laptopovima do nekih tridesetak hiljada dinara ili tek nešto malo više od toga. Jasno je kako za taj novac ne možete očekivati čuda, a takve će biti i specifikacije.

Procesor će verojatno biti Intel Pentium, Intel Celeron ili neki od AMD A-serije. Neki standard kod laptopa je postalo minimalno 4 GB RAM-a, pa je za verovati kako ćete tu količinu pronaći i kod ovakvih modela. Tu je najčešće 500 GB tvrdi disk. Velika je verovatnoća da ćete dobiti HD ekran, standardne ulaze poput HDMI i USB 3.0, a za očekivati je da nećete dobiti optički uređaj ili ti DVD. 

Takođe nemojte se nadati da će uređaj biti lep, tanak i lako prenosan. Ovi su modeli veliki, robusni, teži i nikako ne nešto sa čime bi se hvalili prijateljima. Ali ako ćete ih koristiti samo u svojoj kući, poslužiće svrsi. 

2 u 1 laptopovi

Pored "običnih" laptopova, postoje i alternative koje bi vam mogle bolje pristajati. Tu su svakako hibridi ili 2-u-1 prenosni računari kao i noviji tableti.  

2 u 1 laptopovi pretvaraju se u tablete na dva načina: 

 • Odvajanjem tastature (hibridni laptopovi)
 • Rotacijom za 360° (konvertibilni laptopovi)

2 u 1 hibridni laptop

I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane, a za detaljnije informacije o ovakvoj vrsti uređaja, svakako pročitajte prednosti i mane 2 u 1 laptopova. 

2 u 1 laptopovi dobar su izbor za osnovne korisnike (surfovanje, Office, filmovi) koji puno putuju ili često koriste tablet, a žele uređaj koji će istovremeno biti dovoljno snažan, lagan i prenosiv. Hibridni laptopovi nisu dobar izbor za zahtevnije korisnike, gamere, ljubitelje velikih ekrana i osobe koje puno rade sa tastaturom.

Laptop za posao i studente

Stalno ste na laptopu, nosite ga na posao, sa posla, na fakultet, u školu, koristite ga i u pokretu i kod kuće? Najbolji izbor za vas je ultrabook. Ultrabook je tanak i lagan laptop koji se bazira na brzini i premium izgledu, a najčešće ima 13-inčni ekran. Najpoznatiji takav je svakako MacBook. Može se naći i drugih veličina ekrana, ali poenta ultrabooka i jeste u toj prenosivosti i lakoći.

Ultrabook će najčešće imati SSD disk i nešto jači procesor, ali na njemu nećete pronaći optički uređaj. Što i ne predstavlja preveliki problem s obzirom da se većina podataka prenosi putem USB-a ili postavlja na cloud servise. Dodatan plus je svakako štednja baterije pa ultrabook verovatno može izdržati najduže bez potrebe za strujom.

Cena jeste nešto malo žešća, ali kvalitet bi je trebao pratiti. Modeli ultrabook računara često idu preko 100.000, pa i preko 200.000 dinara, no ukoliko imate dovoljno novca da izdvojite ovo je po nama najbolji izbor. 

Ultrabook neće biti dobar izbor za hard-core gamere kao i za bilo kakav drugi oblik sličnog korišćenja prvenstveno zbog integrisane grafičke kartice. Međutim, s obzirom na jačinu performansi, ultrabook bi trebao biti dovoljno dobar za video i foto editovanje (Photoshop i slični programi). 

Kada govorimo o prihvatljivim specifikacijama, predlažemo da vaš ultrabook ima barem: Intel Core i5 procesor, 256 GB SSD i 8 GB RAM-a. Ova bi kombinacija trebala biti dovoljna za obavljanje svih zadataka, brzo i jednostavno. 

Želite li kupiti najbolje od najboljeg, gotovo svi su jednoglasni kako je najbolji ultrabook trenutno Dell XPS 13. Ali takav laptop stajat će vas minimalno 200.000 dinara. 

Ultrabook Dell XPS 13

Takođe popularni modeli su i Asus UX433, Acer Swift 5 i Swift 7 linija, HP Spectre i Lenovo X1 Carbon.

Ultrabook je najbolje što možete nabaviti, ali cena je verovatno prevelika za većinu prosečnih korisnika u Srbiji. Zato smo se potrudili sastaviti i poneke alternative koje bi trebale biti dovoljno dobre, a prvenstveno su bazirane na predviđenom budžetu. 

Kako izabrati dobar laptop do 50.000 dinara

Da ne dužimo puno, ovo su minimalni kriterijumi koje bi vaš laptop do 50.000 dinara trebao ispunjavati:

 • Procesor: Intel Core i3 ili AMD Ryzen 5
 • RAM: 4 GB 
 • Tvrdi disk: HDD 1 TB ili SSD 256 GB
 • Rezolucija: Rezolucija 1366 x 768
 • Grafička kartica: Intel HD 

Za šta će ovakav laptop biti dobar?

Laptopovi do 50.000 dinara bez većih problema rešavaće svakodnevne zadatke, jednostavniji gaming i foto-video editovanje. Znači možete surfovati, koristiti Office aplikacije, gledati filmove ili slušati Youtube.

Naravno možda uspete pronaći i nešto bolje specifikacije, zato dobro pogledajte što se nudi u prodavnicama. Želite li saznati još više o ovoj vrsti laptopova, ali i pogledati tri najbolja modela, svakako pročitajte naš članak kako izabrati dobar laptop do 50,000 dinara.

Kako izabrati dobar laptop do 80.000 dinara

Sa laptopovima do 80.000 dinara već ulazimo u kvalitetnu sferu i tu možete pronaći dobar i moćan laptop za sve potrebe. Isključili smo žestoki gaming i ultra zahtevne programe, ali za naprednije korisnike, ovakvi laptopovi bi trebali ispunjavati svoju svrhu.

Minimalni kriterijumi koji bi trebali biti zadovoljeni su:

 • Procesor: Intel Core i5
 • RAM: 8 GB 
 • Tvrdi disk: 256 GB SSD
 • Rezolucija: Full HD 1920 x 1080
 • Grafička kartica: GeForce GTX 950M ili GTX 1050

Za ovu cenu nikako ne biste trebali pristati na ništa manje od ovoga. A velika je verovatnoća da ćete uspeti pronaći i laptopove sa najsnažnijim Core i7 procesorom ili nekom od kombinacija klasičnog tvrdog diska i SSD-a.

Multitasking, programi poput Photoshopa i sličnih, neki noviji naslovi u svetu igara bez problema će raditi na vašem laptopu do 80.000 dinara. A imat ćete i Full HD ekran za veći užitak u gledanju omiljenih filmova. 

Kako izabrati gaming laptop

I ptice na grani znaju da je u gamingu desktop kralj. Međutim, postoje situacije u kojima desktop teško možete vući sa sobom. Na primer, svake nedelje putujete u drugo mesto zbog fakulteta, ali ne želite se ograničiti na igranje samo preko vikenda. 

Asus ROG gaming laptop

Istovremeno ćete imati laptop za gaming, ali i za fakultetske ili druge obveze. Iako ima 'opasne' specifikacije, gaming laptop nemojte kupovati ako ne mislite igrati igre. Zvuči logično, ali neki ljudi ipak preskaču taj savet. U suprotnom će vaša baterija zaista patiti, a i vi ćete patiti skupa sa njom, kada shvatite koliko se brzo troši. 

No koje su to onda karakteristike koje bi dobar gaming laptop trebao imati?

 • Procesor: Intel Core i7
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1060 ili više
 • Tvrdi disk: 256 GB SSD + 1 TB HDD ili barem 512 GB SSD
 • RAM: 16 GB
 • Ekran: 17" FHD

Ovo su specifikacije koje bi trebale pokrenuti i najzahtevnije igre. Ako ste samo prosečni gamer koji tu i tamo zavrti neki od novih naslova i ne pati da svi detalji budu na 'High', za vas će i gore navedeni laptopovi do 80.000 dinara biti sasvim dobar izbor.

Gaming laptopovi su robusni, veliki i teži od 'običnih', a posebnu pažnju treba posvetiti hlađenju komponenti zbog velike toplote i zagrejavanja koje proizvode procesori i grafičke kartice.

Već smo ranije pisali o najvažnijim karakteristikama gaming laptopa kao i o razlikama između gaming laptopa i gaming desktopa pa ako vas više zanima o ovoj temi, svakako pročitajte i te članke. 

Apple MacBook

Još jedna dilema pred kojom se svakako možete naći je kupovina Windowsa ili Maca. Apple ima svoju vernu vojsku fanova i to sigurno nije bez razloga. Upravo su 'poslovni ljudi' ti koji se najčešće odlučuju na MacBook, a glavne su prednosti svakako:

 • Brzina
 • Intuitivnost korišćenja
 • Sigurnost

Apple MacBook Pro

Naravno, kao i uvek kada se radi o Apple-u, cena je jedan bitan faktor zašto svi ne hodamo sa malim Macovima pod rukama. MacBook takođe nije dobra opcija za gaming. U svakom se slučaju Apple smatra i trendseterskim komadom tehnike, a upravo su ultrabookovi nastali kao odgovor na Apple MacBook. Tačnije rečeno, MacBook je verovatno najpopularniji ultrabook ikada. 

MacBook preferiraju grafički dizajneri, profesionalci u svetu video i audio editovanja. Tražite li samo standardan laptop za svakodnevne zadatke poput surfovanja, gledanja filmova, slanja mailova i slično, apsolutno vam se ne isplati kupiti MacBook. 

MacBook se može pohvaliti i dugotrajnijom baterijom, a ako se odlučite za izdvajanje veće svote novca možete birati između MacBook Pro i MacBook Air modela. Više o razlikama Apple modela laptopa donosimo u našem sledećem članku. 

Google Chromebook

Chromebook radi na operativnom sustavu Chrome OS i u Srbiji nije preterano popularan. Međutim, na stranim tržištima Chromebook je prepoznat kao idealan laptop za nezahtevne korisnike. 

Chromebook gotovo sve radi online pa ako vam je laptop potreban samo za surfovanje internetom, ovo bi mogao biti pun pogodak. Mala cena, mala težina i dugotrajna baterija glavne su odlike ovakvog prenosnog računara. 

Međutim, Chromebook je gotovo skroz beskoristan kada ste offline. Neki programi će i raditi, ali definitivno ne onako kako ste vi navikli na to. Svi podaci i aplikacije čuvaju se na cloud, a pristupiti im se može samo kada je uređaj spojen na internet.

Brendovi 

I za kraj smo odlučili istaknuti proizvođače i brendove prenosnih računara sa kojima nećete pogrešiti. Međutim, niko vam ne može garantovati kako će jedan model laptopa 5 godina raditi bez problema, dok će drugi već nakon mesec dana početi stvarati probleme. Puno faktora će zavisiti o radu prenosnog računara, a jedan od njih je svakako i vaša briga i način korištenja.

No svi se slažu kako je Apple verovatno i najjači brend, a odmah do njega su i Dell, Asus i Lenovo. Acer je na primer dosta popularan na našem tržištu, dok je Toshiba u laganom padu. Naših top 7 brendova zatvaramo sa HP prenosnim računarima.

Najpopularniji brendovi prijenosnih računala

Kupuješ novi laptop i želiš znati više o pojedinim komponentama računara i na taj način još preciznije izabrati pravi model za sebe? Svakako pogledaj naše vodiče za kupovinu: