pametno.rs

Koji procesor odabrati za laptop

Kada kupuješ novi laptop gotovo je uvek prvo pitanje koji je procesor unutra. Procesori su vitalni delovi računara, a kod laptopa su još i važniji jer ih ne možeš promeniti ili nadograditi. Jednom kada kupiš to je to zato budi pažljiv kada biraš koji procesor odabrati za laptop.

Koji procesor odabrati za laptop

Laptopovi su postali nezaobilazni deo našeg života. Kupuješ li novi laptop, sigurno ćeš razmišljati koliko ti RAM-a treba, hoćeš li uzeti SSD ili HDD i koji ti procesor treba. Želiš li znati sve te informacije, savetujemo da pročitaš naš ultimativni vodič za kupovinu laptopova. A ako si samo u dilemi koji procesor odabrati, onda su ovo saveti za tebe.

Prva dilema sa kojom ćeš se susresti je Intel ili AMD procesor. Kod laptopa Intel i dalje čvrsto drži vođstvo, iako je AMD sa Ryzen procesorskom linijom malo uzburkao tržište. Sve vreme vode se debate čiji su procesori bolji, ali konačnog odgovora na to pitanje nema. Međutim, činjenica je da velika većina prenosnih računara na tržištu dolazi sa Intel procesorima pa ćemo i mi njima posvetiti nešto više pažnje.

Laptopovi sa Intel procesorima

Kada govorimo o laptopovima sa Intel procesorima, zadržat ćemo se na 5 najpopularnijih procesora:

  • Intel Celeron
  • Intel Pentium
  • Intel Core i3
  • Intel Core i5
  • Intel Core i7

Već smo ih tu poređali prema kvalitetu pa ako nemaš volje ili vremena ulaziti u detalje, ovo će ti biti dobar pokazatelj.

Ultra budžet verzije procesora

Intel Celeron dolazi u prenosnim računarima do nekih 30.000 dinara. Jasno je da su to laptopovi koji obavljaju samo osnovne zadatke i biće ok tek za skroz nezahtevne korisnike. Malo surfovanja, word, mail, koja serija i to je to. Zaboravi na teže programe i aplikacije.

Drugi po redu i takođe deo osnovnih laptopova je Intel Pentium. Naša je preporuka svakako izabrati Pentium ako se dvoumiš između Celerona i njega. Pentium procesore možeš pronaći i u nešto skupljim laptopovima pa za one koji žele barem kakav takav odmak od osnovnih zadataka Pentium je dobar izbor.

Najčešće će to biti Pentium N4200, 4-jezgarni model koji se nalazi u 90% laptopova sa Pentium procesorom na našem tržištu. N4200 pripada ulaznim modelima procesora i radi na 1.1 GHz, a uz Intel Burst tehnologija može se podići na 2.5 GHz, ali će taj deo zavisiti od kvaliteta hlađenja koju laptop ima.

Core linija procesora

Ako napraviš odmak od ulaznih modela procesora i najjeftinijih laptopova, gotovo je sigurno da ćeš naići na Core liniju procesora. Planiraš li ostati unutar manjeg budžeta, tvoj će izbor biti prenosni računar sa Core i3 procesorom. Takav će laptop biti dobar za multitasking i svakodnevno korišćenje pa čak i za malo gaminga i Photoshopa.

Puno će zavisiti i od generacije procesora koju izabereš. Želiš li najnoviju, osmu generaciju Intel procesora, moraćeš potražiti modele koji počinju sa 8 (npr. Core i3 8145U). Upravo taj prvi broj označava kojoj generaciji pripada. Dakle osma generacija je najjača, ali takvi će laptopovi i biti nešto skuplji, pa ako želiš nešto malo iznad zlatne sredine preporučijemo Intel Core i3 7100U.

Najbolji odnos cene i kvaliteta za prosečne korisnike nude Core i5 procesori. Ako uz Core i5 laptop ima nešto bolje ostale komponente, možeš dobiti prilično moćnu mašinu za još uvek prihvatljivu cenu od cca 60.000-70.000 dinara. Izabereš li laptop koji ima Core i5 8300H ili Core i5 8250U procesor, dobićeš najbolje iz ove serije i ući u svet naprednog korišćenja prenosnih računara.

Intel Core i5 procesor

Core i7 procesori rezervisani su za hardcore gaming, programiranje, video editovanje i sve ostale najzahtevnije zadatke koje možeš postaviti pred laptop. Za većinu korisnika laptopovi sa i7 procesorima će biti i previše sobzirom na njihove potrebe, ali ako imaš neograničeni budžet, go for it.

Laptopovi sa AMD procesorima

Kako smo i rekli, laptopovi sa AMD procesorima su nešto ređa opcija na tržištu iako se u posljednje vreme probijaju sa naglaskom na izuzetnim grafičkim mogućnostima. Izlaskom Ryzen serije stvorili su ekvivalent Intelovoj Core seriji i uspeli doći do većeg broja ljudi.

Izabereš li laptop sa AMD Ryzen 5 2500U koji ima Vega 8 integrisanu grafičku karticu, sigurni smo da nećeš zažaliti. Imaćeš kvalitetan procesor koji zajedno sa grafičkom karticom nudi dobru produktivnost.

Svakako treba reći da prosečni korisnici u svakodnevnom korišćenju neće videti preteranu razliku između Intelovih i Ryzen procesora pa će ti u tom pogledu izbor biti barem nešto olakšan.

U Ryzen seriji procesora pronaći ćeš tri modela:

  • Ryzen 3
  • Ryzen 5
  • Ryzen 7

Kao i kod Intela što je broj veći, to je i procesor kvalitetniji, ali i skuplji, a posledično tome skuplji je i laptop sa tim procesorom.

AMD Ryzen 7 procesor

AMD naravno ima i ulazne modele procesora za laptopove, a u njih spadaju procesori iz A serije. Kao tačku ispod koje svakako ne bi trebao ići odlučiš li se ipak za laptop sa AMD procesorom, postavili smo AMD A-series A6 procesor. Takvi će laptopovi obaviti osnovne zadatke, ali ništa više od toga.

Nešto bolja opcija je A9 procesor iz A serije. On će ti omogućiti ipak nešto naprednije korišćenje i light gaming, ali ne puno više od toga. Procesori iz A serije imaju integrisanu grafičku karticu (bolju nego kod Intela) i time nadoknađuju razliku koju inače imaju u odnosu na Intel. Međutim, i dalje se ne mogu upoređivati sa nekim od procesora iz Core serije.

Koji procesor za laptop na kraju odabrati?

Kao i uvek, kreni od budžeta. Već nakon toga neki će se procesori i laptopovi sami eliminisati, pa će ti izbor biti znatno lakši. Za sada još uvek je bolje izabrati laptop sa Intelovim procesorom nego sa AMD-om. A za prosečne korisnike bolji Core i5 procesor je dobitna kombinacija po odnosu cene i kvaliteta. Iako je i7 moćniji procesor, predlažemo da višak budžeta uložiš u SSD disk i više RAM-a i dobićeš laptop koji te neće izneveriti.