pametno.rs

Kupuješ novi RAM ili nadograđuješ stari? Sastavili smo vodič za kupovinu RAM-a.

Nemoguće je izdvojiti jednu komponentu računara kao najbitniju. Čim jedna nedostaje, nema tog čuda koje će računar pokrenuti. Međutim, kvalitet i vrsta svake od komponenti bitno utiču na njegov rad. Tako je i sa RAM-om.

RAM

RAM kao privremena memorija tvog računara memoriše podatke koje on u tom trenutku koristi. Ugasi računar i sa njim će nestatati svi podaci iz RAM-a. 

Zašto je RAM važan? Koliko RAM treba biti veliki? Kako znati koji je RAM najbolji za tvoj računar? DDR3 ili DDR4? 8GB ili 16GB? Skupili smo sve što znamo o RAM-u na jedno mesto.

Koje vrste RAM-a postoje?

U poslednjih 15-ak godina tehnologija je značajno napredovala, tako da nam je danas dostupna 4. generacija DDR RAM-a.

Vrste RAM memorije

Izvor: PCWorld

Ako se pitaš šta se dogodilo sa DDR i DDR2, odgovor je vrlo jednostavan - zamenile su ih prethodno spomenute verzije. Na njih se još uvek može naleteti u starijim računarima, pa čak su dostupne i za kupovinu. Ali svi noviji računari dolaze sa DDR4 RAM-om, retko kad sa DDR3 tako da danas uglavnom možeš birati između DDR3 i DDR4 vrste radne memorije.

Nije moguće istovremeno koristiti različite vrste RAM-a.

Ako želiš na matičnu ploču spojiti dva RAM-a, oba moraju biti ili DDR3 ili DDR4. Svaka novija verzija RAM-a radi na manjem naponu i pri većim brzinama. Zato nisu kompatibilni.

Takođe, proveri da li je matična ploča na tvom kompjuteru kompatibilna sa vrstom memorije koju želiš da kupiš.

DDR4 nećeš moći da spojiš na stariju matičnu jer joj je potreban noviji chipset. Na stranicama proizvođača proveri kakvu memoriju podržava tvoj model matične.

Ako te zbunjuje deo sa chipsetom, proveri naš vodič za kupovinu matične ploče.  

DDR3 ili DDR4?

Budući da je DDR3 još uvek u upotrebi, nema ništa loše u tome da nastaviš koristiti DDR3 RAM ili da čak kupiš novi sistem koji podržava takav RAM.

Ali ako već kupuješ/sastavljaš novi desktop računar, naša preporuka je da se odlučiš za DDR4.

Razlog nisu toliko bolje performanse, koliko praktičnost. Sa vremenom će većina komponenti prelaziti na kompatibilnost sa DDR4. Dugoročno gledajući biće ti jednostavnije menjati i nadograđivati računar i RAM po najčešće korišćenom standardu.

Sa druge strane, DDR4 će još neko vreme biti na tržištu, a to znači da će sa vremenom njegove cene sve više padati. Dakle, ne moraš žuriti.

Različite vrste RAM-a ponekad dolaze i sa oznakom PS, npr. PS3-10333. 

To se takođe odnosi na generaciju RAM-a, pa PS3 stoji za DDR3, a PS4 za DDR4. A broj posle njega ukazuje na maksimalnu brzinu prenosa podataka u megabajtima po sekundi (MP/s).

Koliko RAM-a moj računar treba?

DDR4 RAM

Jedna od najvećih zabluda je da RAM mora imati veći kapacitet nego što je tvom računaru potrebno. Od toga korist imaju jedino prodavači.

Veličina radne memorije odlučuje koliko podataka se na nju može upisati, odnosno koliko brzo računar može pristupiti podacima koji mu u tom trenutku trebaju.

Dokle god ima dovoljno RAM-a, sistem će normalno funkcionisati. A to znači da više RAM-a nego što je potrebno tvom računaru neće značiti ama baš ništa. 

Izuzetak su napredni programi poput onih za editovanje slika ili videa, ali o tome više nešto kasnije.

Dok tvoj računar radi, svaki proces zauzima deo RAM-a. Dakle, svaki tab otvoren u browseru i svaki pokrenuti program. Dokle god svi ti procesi ne traže više prostora nego što radna memorija ima, bićeš ok.

Ako računar ima previše podataka koje treba sačuvati, a premalo radne memorije, drastično će se usporiti. Ponekad do te mere da je potrebno ponovo ga pokrenuti kako bi se RAM ispraznio.

Poenta je ova: nemoj uzimati više RAM-a nego što je tvom računaru potrebno. Od viška nećeš imati nikakve koristi, a samo ćeš bezveze platiti više.

Kako ćeš znati koliko ti RAM-a treba?

U proseku je 8GB većini korisnika i više nego dovoljno. RAM od 16GB ili 32GB za nekoga kome ne treba više od 8GB je kao da kupiš Ferrarija, a koristiš ga za gradsku vožnju od stana do posla.

4GB preporučujemo manje zahtevnim korisnicima, dok je 8GB dovoljno za veliku većinu, uključujući i gamere.

Ako nemaš nameru da uskoro nadograđuješ RAM, a ipak koristiš računar za procese zahtevnije od teksta u MS Wordu i YouTube videa, 8GB je zlatna sredina koja će sigurno zadovoljiti sve tvoje potrebe duže vreme. 

Popuniti svih 8GB RAM-a poprilično je zahtevno, čak i ako istovremeno otvoriš nekoliko tabova u Chromeu, igraš zahtevniju igricu i puštaš muziku.

U poslednje vreme virtualna stvarnost postaje sve popularnija. Ako želiš da se sa tim aktivno baviš, razmisli o RAM-u od 16GB ili 32GB. Budući da VR headsetovi cede puno soka iz računara, dugoročno gledajući 8GB ti možda neće biti dovoljno. Isto vredi ako se baviš foto ili video produkcijom i uređuješ datoteke velikih formata.

Sve iznad 16 GB je apsolutna ludost za prosečne korisnike.

Jedan RAM od 8GB ili 2 RAM-a od 4GB?

Ako raspodeliš kapacitet na dva manja RAM-a umesto jednog većeg, možeš očekivati manji skok u performansama.

Radi se o svega 2-3%, ali ako ne postoji veća razlika u ceni, zašto ne iskoristiti prednosti više ulaza na matičnoj.

Koja brzina je optimalna?

Brzina i vrijeme odaziva ram-A

Izvor: Crucial

Sećaš se prethodno spomenutih DDR vrsta radne memorije? To DDR stoji za "double data rate". Brzina RAM-a meri se u megatransferima po sekundi (MT/s), a DDR označava da se dogode dva transfera po clocku.

Šta to tačno znači?

Na primer, ako imaš DDR3 od 800 MHz, njegova stvarna oznaka je DDR3-1600 jer se po clocku 800 MHz prenesu dva puta.

  • DDR3 RAM: 800, 1066, 1333, 1600, 1866 i 2133 MT/s.
  • DDR4 RAM: od 2133 do preko 3000 MT/s

Napredak u brzini kod DDR3 jasno se vidi do 1600 MT/s. Sve iznad toga možda će povećati brzinu, ali jedva vidljivo. Ista stvar je i sa DDR4 sa 2400 MT/s.

DDR3-1600 ili DDR4-2400 su optimalne brzine, čak i za gaming. Isto kao i kod viška gigabajta, brži RAM neće naštetiti tvom računaru, ali zašto da uzmeš nešto što ti ne treba. 

Dakle, veća brzina neće nužno značajno poboljšati korišćenje računara. Npr. imaćeš više koristi od 16GB DDR4-1600 RAM-a, nego 8GB DDR4-2400 RAM-a.

To pravilo ne vredi za integrisane grafičke kartice. Intel, a pogotovo AMD integrisane grafičke kartice rade značajno bolje sa RAM-om više brzine

Mogu li spojiti dva RAM-a različitih brzina?

Na primer, imaš dva DDR3 RAM-a, jedan od 800 MHz i drugi od 1333. Naravno da ih možeš spojiti. Računar će funkcionisati kao da nema razlike - osim jedne sitnice. RAM će raditi na nižoj brzini, u ovom slučaju 800 MHz. 

S obzirom na male razlike u ceni, kad već kupuješ dva RAM-a, neka budu isti.

Vreme odziva

Vreme odziva (latency) nekada je igralo puno veću ulogu nego danas. Ono označava vreme koje je potrebno od kad sistem primeti da  su mu potrebne informacije iz RAM-a do kad mu RAM konačno omogući pristup. 

DDR3 memorije uglavnom su imale odziv od 13.75 ns (to je tzv. CL11). Većina DDR4 memorije ima vreme odziva od 14.06 ns (tzv. CL15).

Razlika je gotovo neprimetna, pogotovo zato što DDR4 radi na višim brzinama.

Naša preporuka je da se ne zamarate vremenom odziva, osim ako vam je svaka nano sekunda od neizmerne važnosti. Velikoj većini nije.

RAM za desktop vs. RAM za laptop

RAM za desktop i RAM za laptop

Mogu li RAM za dekstop ubaciti u laptop? Nažalost ne.

RAM trentuno dolazi u tri veličine (form factor):

  • DIMM (Dual In Line Memory Module) za desktop računare i servere
  • SO-DIMM (Small Outline DIMM) za laptop i mini PC
  • MICRO-DIMM za notebook računare

Iako sve vrste RAM-a koriste identičnu tehnologiju i rade jednako, razlikuju se u veličini. Niti ćeš veliki RAM za desktop moći ubaciti u laptop, niti je micro RAM moguće spojiti na matičnu desktop kompjutera.

Želiš nadograditi RAM na laptopu? Ne tako brzo...

Pre nego se baciš u lov na bolji RAM za svoj prenosni računar, prvo proveri da li možeš uopšte da zameniš RAM na laptopu.

S obzirom na to da laptop postaje sve tanji, proizvođači su počeli da integrišu RAM u matičnu ploču laptopa kako bi uštedili na prostoru.

Ako imaš takav laptop, znači da si više-manje zapeo sa RAM-om koji ne možeš nadograditi. 

 

Proveri i naše ostale vodiče za kupovinu PC komponenti:

  • Vodič za kupovinu matične ploče
  • Vodič za kupovinu procesora
  • Koji hard disk kupiti - HDD, SSD ili SSHD?