Ostali članci

Zašto auto zimi troši više goriva + saveti za uštedu

Ako ti se čini da sa padom temperatura tvoj auto troši više goriva, u pravu si. A evo i zašto.

Auto zimi troši više

Auto zimi više troši i sa tim se jednostavno moraš pomiriti.

Ništa što napraviš to neće promeniti. Ne postoji 5 koraka do magične uštede. Međutim, postoje mali koraci koje možeš preduzeti kako bi razlika u potrošnji bila što manja, a sigurnost u vožnji veća.

Zašto je zimi veća potrošnja?

U zimskim mesecima motor jače radi. Zbog niskih temperatura tečnosti poput motornog ulja i ulja u mjenjaču su viskoznije nego inače te se povećava trenje.

Niske temperature smetaju akumulatoru i alternatoru, kome je potrebno više energije da puni akumulator.

Niske temperature smanjuju i pritisiak u gumama. Osim što se takve gume brže troše, takođe pružaju i veći otpor tokom vožnje. Zbog toga motor mora više raditi i tako troši i više goriva.

Hladan vazduh je gušći, a to smanjuje aerodinamičnost vozila. Ako još na vozilu imaš nosač koji ne koristiš, potrošnja goriva raste.

Šta (ne) raditi?

Auto u zimskim uvjetima

Rad na prazno dok se auto ne zagreje

Jedna od navika koju svi imamo je puštanje auta da radi u leru 5-10 minuta kako bi se motor zagrejao. Međutim, to nije najbolja praksa. Možda će grejanje za to vreme ugrejati unutrašnjost auta, ali unutrašnje grejanje i temperatura motora nisu ista stvar.

Naravno da ne želiš sesti u hladan auto. Slobodno ga upali i okreni grejanje dok sastružeš led sa stakla. Ali zaista nema potrebe da radi na prazno 10 minuta, pogotovo jer ćeš motor pre ugrejati vožnjom.

Osim što će se motor auta pre zagrejati u vožnji, takođe će trošiti manje goriva nego dok radi u mestu. 

Smanjiti grejanje?

Saveti koji predlažu da grejanje držiš na najmanje su, blago rečeno, gluposti. Grejanjem nećeš potrošiti gorivo.

Naravno da nećeš sediti u pernatoj jakni i okrenuti greanje na najjače, ali isto tako nema smisla da se toliko smrzavaš da ne osetiš volan dok voziš. Ako zimi koristiš grejanje u kući, logično je da ćeš grejati i auto.

Šta više, grejanje u autu će pre otopiti eventualni led sa stakla i sprečiti da se stakla magle. 

Pritisak u gumama

Ako ti padne pritisak u gumama, nipošto ih nemoj naduvati više nego što je to potrebno. Time će slabije prianjati uz cestu, a u zimskim uslovima to može biti posebno opasno.

Drži se brojki koje preporučuje proizvođač guma koje koristiš i proveravaj stanje barem jednom mesečno.

Više vožnji spoji u jednu

Naravno da kraća vožnja uvek troši više goriva nego duža. Ali to posebno dolazi do izražaja zimi, jer hladan motor troši više goriva dok se ne zagreje.

Ako često voziš kraće deonice od svega nekoliko kilometara, kada god je moguće spoji sve u jedan put. Ako već moraš skočiti do doktora, iskoristi priliku da odmah odeš do apoteke, u prodavnicu i natoči gorivo. Tvoj auto, a i tvoj novčanik, će ti zahvaliti.

Pravac garaža

Nažalost, nemamo svi taj luksuz. Ali ako spadaš među sretnike sa slobodnom garažom, iskoristi tu privilegiju. Zaboravi na čišćenje snega i struganje stakla. Sedneš i kreneš - i to je to. 

Eventualna alternativa je korištenje cerade za auto kako ne bi trebao provesti pola sata svako jutro čisteći sneg i led.

 

Nastavi čitati:

Pripremite svoj auto na zimske uslove na putu!

Saveti za kupovinu brisača za auto.

Povezani proizvodi