Ostali članci

Pripremite svoj auto za zimske uslove na putu

Nemojte da vas kiša i sneg dočekaju nespremne. Pamet u glavu i opremu u auto.

Zimski uslovi na putu

Od tečnosti do delova

Najlakše je krenuti s tečnosti za pranje stakla. Nju zamenite sa zimskom verzijom, a usput proverite i metlice brisača. U zimskim uslovima vidljivost je smanjena, pa kada krene da pada kiša i sneg, želite da imate efikasnu zaštitu.

Ako se skupi led na staklu, nikako ga nemojte sklanjati sa tečnošću za pranje i brisačima. Samo ćete nepotrebno oštetiti metlice. Upalite auto dva minuta ranije i pustite da toplina ventilatora otopi led, uz malu pomoć strugalice za led.

Obavezno montirajte zimske gume. Letnje gume na nižim temperaturama gube svoju elastičnost i drastično povećavaju zaustavni put. Ako niste sigurni kakve gume vam trebaju, proverite naš detaljni vodič za kupovinu auto guma.

Kada počne posipanje ceste solju, preporučujemo da u autoperionici premažete svog limenog ljubimca voskom jer ćete tako usporiti negativno delovanje soli na lak i boju auta.

U slučaju da na limariji već postoje pukotine i oštećenja laka, sanirajte to što pre. Zimski uslovi ubrzavaju širenje oštećenja. A da vam se ne bi smrzla vrata na vozilu, uvek možete gumene zaptivke na vratima premazati sredstvom za zaštitu od smrzavanja.

Kada se temperature spuste ispod nule, deo auta koji voli da otkaže poslušnost je akumulator. U stanju mirovanja napon akumulatora ne sme da padne ispod 12V, u suprotnom ga je potrebno napuniti strujom. Problem može biti i nedovoljni nivo elektrolita. U tom slučaju dodaje se isključivo destilovana voda, i to samo toliko da se prekriju olovne ploče.

Ako vozite benzinca, prekontrolišite svećice. Isto vredi za dizelaše i grejače

Pazite na nivo ulja koje bi trebalo da bude trećinu ispod maksimalnog. Takođe, rashladnoj tečnosti treba dodati antifriz kako bi se smanjila njena tačka smrzavanja. 

I dok neke stvari lako možete napraviti sami, za druge je bolje da ih reše spretne ruke stručnih osoba u auto servisu

Trošak servisa je bolje rešenje nego auto koji ne možete da pokrenete kad se temperature spuste ispod nule. Uvek treba da gledate dugoročno.

Zimska oprema

Lanci za gume

Čak i kada sve na autu radi baš onako kako treba, zimski uslovi na putu podrazumevaju i zimsku opremu.

Lanci za sneg su obavezni. Preporučujemo da vežbate njihovo stavljanje pre nego stignu zimske mećave, jer od lanaca s kojima ne znate šta biste nećete imati nikakve koristi.

Mala putna lopata za sneg dobro će vam doći, pogotovo ako tokom radnog vremena vaše vozilo zatrpa sneg. U autu uvek imajte i strugalicu za led, a za svaki slučaj pripremite i tečnost za odmrzavanje brava u slučaju da nemate daljinsko centralno zaključavanje. Pazite da je ne zaključate u autu, inače će vam se sretno smeškati dok je gledate u 6 ujutro kroz smrznuto staklo. 

Za jednostavnije održavanje unutrašnjosti vozila preporučujemo korišćenje gumenih tepiha. Kada krenu kiše i bljuzgavica, biće vam drago što ne treba da ribate podove.

Prilagodite vožnju

Nije na odmet podsetiti vozače da je kod zimskih uslova neoprezna vožnja još veća opasnost nego inače.

Držite malo veći razmak jer je u zimskim uslovima zaustavni put vozila duži. Dajte žmigavac kada skrećete ili pretičete druga vozila i obavezno isključite duga svetla pri gradskoj vožnji. 

Ništa nije toliko hitno da morate voziti 20 km/h više nego što je dozvoljeno. Slalom ostavite za skijališne staze, Nepotrebno trošite više goriva nego što je potrebno.

Pravilna briga i umerena vožnja osiguraće da i vi i vaše vozilo poživite još dugo godina.

Povezani proizvodi