Ostali članci

Prednosti i nedostaci ventilatora u poređenju sa klimom

Napolju je vrućina, a klima vam je preskupa? Nema problema. Ventilatori su izvrsna alternativa klima uređajima.

Stoni ventilator: alternativa klima uređajima

Koje su prednosti ventilatora?

Budimo iskreni. Ventilator nikada neće moći da rashladi prostoriju jednako dobro kao klima.

Razlog tome je što klima i ventilator rade drugačije. Klima uzima topao vazduh iz prostorije i pretvara ga u hladni, dok ventilator samo omogućava bolju cirkulaciju vazduha u prostoriji.

Uprkos tome, ventilator može da rashladi prostoriju i za 6°C ili 7°C. Budući da razlika između spoljne temperature i temperature u prostoriji ne bi trebala da bude veća od 9°C, ventilator će vam pružiti idealnu razliku. 

Ventilator ima još nekoliko prednosti u poređenju s klima uređajima.

  • jednostavna instalacija
  • mala potrošnja
  • jednostavno održavanje
  • prenosivost
  • pristupačna cena

Ako imate klimu, znate da nije dovoljno otići u prvu prodavnicu i izabrati uređaj. Nakon toga stručna osoba klimu treba da ugradi, a to će vam stvoriti i dodatan trošak. 

Sastavljanje ventilatora vrlo je jednostavno i uglavnom vam je dovoljan običan odvijač i nekoliko minuta. Sastavite ventilator, uključite ga u prvu utičnicu i hlađenje može da počne.

Jedna od najvećih prednosti ventilatora u poređenju s klimom je mala potrošnja. Čak i ako ga koristite veći deo dana, mesečna potrošnja električne energije porašće za 1000 dinara, ako i toliko. Naravno, potrošnja zavisi o veličini i snazi ventilatora.

Poenta je ova: i kod najvećeg ventilatora potrošnja će biti manja nego kod najslabije klime.

Ventilator

Izvor: Vincent Lee/Flickr

Klimu mora redovno da održavate. Ako izbegavate njeno redovno čišćenje, to može imati negativne učinke na vaše zdravlje. Takođe, redovno održavanje klime treba da odrađuje stručna osoba - opet dodatni troškovi.

Ne treba biti stručnjak da biste očistili ventilator. Skinite zaštitnu pregradu, obrišite prašinu s propelera i ventilator je spreman za korišćenje.

Budući da na ventilatoru jasno možete da vidite nečistoće, koje je jednostavno ukloniti, ventilator je u pravilu zdraviji za korišćenje nego što je to klima.

Ventilator je lako prenosiv. Osim što ga možete pomerati iz jedne prostorije u drugu, lako ga rastavite i odnesete na neku drugu lokaciju. Vikendicu na moru, možda. Iako postoje prenosivi klima uređaji, s njima je ipak malo teže upravljati nego s ventilatorima.  Klasični klima uređaji ostaju tamo gde ih ugradite. 

Za klima uređaj trebaće vam malo dublji džep. Za ventilator tek nekoliko stotina dinara. Manji stoni ventilatori mogu se naći i za manje od 1000 dinara.

Kao što smo ranije spomenuli, za klimu ćete trebati da izdvojite i za njenu ugradnju i redovno čišćenje. Kod ventilatora dodatnih troškova nema

Ventilator

Izvor: Toshiyuki Imai/Flickr

Kako se dodatno rashladiti?

Ventilator vam čini kao dobra alternativa za klima uređaj, ali niste sigurni da bi ste se s njim dovoljno dobro rashladili? I na to smo mislili. 

Postoji još nekoliko načina kako možete dodatno da rashladite prostorije u kojim boravite.

Probajte da ne dopustite sunčevoj svetlosti da dopre do prostorije. To možete da uradite tako što na prozore navučete guste tamne zavese ili da ugradite žaluzine. One će blokirati sunčevu svetlost i kada se predveče vratite s posla, dočekaće vas prostorija prijatne temperature.

Osim toga, ispred ventilatora možete da stavite led. Kada ventilator duva u led, tada se prostorija rashlađuje još više nego inače.

Ako nismo uspeli da vas ubedimo i vi bi i dalje da nabavite klimu, pripremili smo odličan vodič za kupovinu klima uređaja koji će vam olakšati izbor najbolje klime. Takođe smo istražili prednosti i mane prenosne klime.

I na kraju biste možda mogli da razmislite i o ugradnji plafon ventilatora

Povezani proizvodi