pametno.rs

Vodič za kupovinu klima uređaja

Letnji meseci sve su bliže, a vrućine koje dolaze već sada u nama bude dozu nervoze. Setite se samo koliko ste puta prokleli vrućinu i razmišljali kako bi bilo predivno imati klimu u stanu ili kući. Ovoga puta nećete napraviti istu grešku i krećete u kupovinu svog klima uređaja.

Pas koji se hladi s kockama leda

Međutim, izbor klime nikako nije jednostavan. Vrsta, prostor, potrošnja energije, buka, snaga samo su neki od kriterijuma koje morate uzeti u obzir pre nego što obavite kupovinu. S obzirom da im cena i dalje nije toliko mala, važno je dobro se informisati pre same kupovine.

Prostor

Krenimo od prostora kao primarnog kriterijuma pri izboru klima uređaja. Od veličine prostora zavisiće svaki dalji izbor, pogotovo po pitanju snage klima uređaja. Pod veličinom prostora podrazumevamo ukupni prostor koji planirate da rashladite klima uređajem.

Na primer ako u svom stanu planirate da rashladite dnevni boravak i trpezariju lako je izračunati ukupnu veličinu prostora.

Dnevni boravak (25 m2) + trpezarija (10m2)= Ukupan prostor 35m2

Kao što i sami vidite nije isto da li ćete klimu koristiti u stanu, jednoj sobi, kući ili kancelariji. Pre svega definišite prostor, a potom krenite u dalje proučavanje karakteristika klima uređaja.

Snaga

Prvi sledeći korak nakon definisanja prostora je pronalazak klima uređaja adekvatne snage. Različite prodavnice nude različite kalkulatore za izračunavanje potrebne snage na temelju veličine prostora, količine drugih električnih uređaja, broja osoba u prostoriji itd.

S obzirom da se klime za prosečna domaćinstva kreću u rasponu od 2,5 pa do 6 kW, možda i najjednostavniji način za izračunavanje potrebne snage je ukupnu površinu podeliti sa 10.

Formula: Ukupna površina/10= Snaga klima uređaja kW

Naravno, ako u prostoriji imate više električnih uređaja koji emituju toplotu, a u prostoriji često boravi veći broj ljudi, svakako razmislite da na dobijeni broj dodate još 20%.

Takođe, sledeća tablica može da posluži kao orijentacioni okvir u izboru potrebne snage.

Veličina prostora Snaga
do 30 m2 2,5 kW
do 50 m2 3,5 - 4,5 kW
do 70 m2 5-6 kW
80 m2 i više 7 kW

Kao što možete da primetite, u tablici su vrednosti nešto manje od 10% površine prostora. Međutim, oba načina računanja su ispravna i poslužiće vam kao kvalitetan oslonac prilikom izbora.

Potrošnja električne energije

Često čujemo kako je jedan od glavnih razloga za izbegavanje klima uređaja,količina električne energije koju će on potrošiti. Baš zato nakon što ste definisali prostor i snagu koja vam je potrebna, između različitih modela potražite one koji štede električnu energiju i samim tim vaš novac.

Najjednostavniji način za pronalazak energetski prihvatljivih uređaja su kvalifikacije koje se nalaze na svakom uređaju (SEER i SCOP).

Kako bismo maksimalno pojednostavili, SEER se odnosi na energetski razred prilikom hlađenja, a SCOP na energetski razred prilikom grejanja.

Evropska Unija propisuje norme kojih se proizvođači moraju pridržavati pa tako nije dozvoljeno uvoziti klima uređaje ispod razreda B u hlađenju i razreda A u grejanju.

Inače se oznake za SEER i SCOP kreću od D kao najlošijeg razreda do A+++ kao najboljeg energetskog razreda s najmanjom potrošnjom energije.

EU nalepnica s energetskim razredom

Osim energetskih oznaka, na ovoj kartici možete pronaći i podatke o predviđenoj godišnjoj potrošnji električne energije (bazirano na 350 sati hlađenja i 1400 sati grejanja).

Ako znate cenu za 1 potrošeni kWh onda lako možete izračunati koliko će vas na godišnjoj ili mesečnoj bazi okvirno koštati korišćenje klima uređaja.

Isto tako, s malo matematike možete uporediti koliko će razred A+++ biti isplativiji u odnosu na razred A.

Iako uređaji s višim energetskim razredom u početku zahtevaju veću količinu novca, kada uporedite uštedu na potrošnji energije (više od 50%), vrlo brzo postaju isplativiji. A svakako u obzir treba uzeti i ekološki aspekt i bolje očuvanje ionako prezagađene planete.

Nivo buke

Na gornjoj slici možete videti i još nekoliko oznaka koje se odnose na nivo buke. U pravilu je unutrašnja jedinica uvek tiša od spoljne, a u proseku nivo buke iznosi 60 dB. Taj je broj ekvivalentan normalnom ljudskom razgovoru što u pravilu znači da neće biti nečujna, ali vas njen rad neće ometati ili remetiti svakodnevni život.

Najbolji (ali i najskuplji) modeli proizvode toliko mali nivo buke da ih možemo smatrati u potpunosti nečujnim. Do 20 dB smatra se potpunom tišinom, a upravo na toj granici nalaze se najtiši modeli klima uređaja.

Sve iznad 65 dB moglo bi da vam stvara probleme pa bi bilo dobro da granicu nivoa buke postavite na taj broj.

Inverter tehnologija

Gotovo svi moderni klima uređaji trebali bi da imaju inverter tehnologiju koja dodatno štedi potrošnju električne energije. Modeli s takvom tehnologijom rade na principu regulacije temperature i bržeg postizanja idealne temperature.

Kada je velika razlika između unutrašnje i spoljne temperature oni rade brže i efikasnije kako bi brže postigli optimalnu temperaturu, a kada je ta razlika manja i njihova snaga (a samim tim i potrošnja energije) se smanjuje.

Elektronska kontrola snage brine se da vaš uređaj troši minimalnu količinu električne energije onog trenutka kada dostigne željenu temperaturu.

Poređenje inverter klime i konvencionalnog uređaja

Još jedna prednost klima uređaja s inverter tehnologijom je mogućnost grejanja i pri vrlo niskim spoljnim temperaturama.

Spomenućemo kako nasuprot klimama s inverter tehnologijom, postoje i fix speed klime (do 50% veća potrošnja električne energije). Zato svakako preporučujemo inverter kao jedini pravi i logičan izbor prilikom kupovine.

Vrste klima uređaja

Svi prethodni saveti odnose se na statičke split sisteme s odvojenom unutrašnjom i spoljnom jedinicom. Ti su modeli najčešći na tržištu i velika je verovatnoća kako ćete se i sami odlučiti za njih.

Unutrašnja jedinica montira se u prostoriji u kojoj najviše boravite (najčešće je to dnevni boravak), dok se spoljna jedinica postavlja na spoljni zid zgrade ili kuće.

Kod split sistema razlikujemo:

  • Mono split sisteme
  • Multi split sisteme

Mono split sistemi su oni s jednom spoljnom i jednom unutrašnjom jedinicom, dok multi split sistemi imaju jednu spoljnu i dve ili više unutrašnjih jedinica. Za domaćinstva su najčešći mono split sistemi, dok se multi split sistemi koriste u prodavnicama, kafićima, salama ili ostalim većim prostorima gde jedna jedinica ne može sama da rashladi ceo prostor.

unutrašnja i spoljna jedinica klima uređaja

Kao što i sami možete da zaključite, multi split sistemi zahtevaju i veći budžet, a za prosečnu upotrebu, mono split je i više nego dovoljan.

Prenosni klima uređaji

S druge strane imamo i prenosne klima uređaje, koji kao glavnu prednost ističu svoju prenosivost. Međutim, njihova efikasnost jednostavno nije ravna fiksnim klima uređajima, a i verujemo da kada razmišljate o ugradnji uređaja, razmišljate upravo o fiksnom. Zato je i ceo ovaj vodič ipak namenjen takvoj vrsti uređaja.

Ako ipak želite svoj prenosni klima uređaj, predlažemo da pogledate prednosti i mane takvih uređaja.

Montaža klima uređaja

Montaža klima uređaja je poslednja stvar na koju mora da obratite pažnju pre nego što krenete da koristite kupljeni uređaj. Ali, mnogi će reći i najvažnija.

Samo ako uređaj postavite na pravilan način, on će raditi onako kako bi i trebao. Zato je glavni savet, montažu prepustite profesionalcu. Bilo da se radi o ovlašćenom servisu ili prodavnica u kojoj ste kupili ima mogućnost i montiranja, obratite se profesionalcu.

Ako drugačije nije naznačeno, u cenu klima uređaja nije uračunata i montaža i zbog toga budite spremni na izdvajanje dodatnih troškova. Cene u ovlašćenim servisima zavise o snazi klima uređaja, počevši od 6 000 dinara.

Biti sam svoj majstor ponekad je zaista pohvalno i potrebno, ali kod montiranja klime vodite se onom: "ko zna, zna!"

Osim same montaže, potrebno je redovno održavati vaš klima uređaj. Pre svega, tu se misli na lako dostupne delove poput filtera koji se brinu za higijenu i čistoću vazduha. Osim njih, važno je redovno ukloniti prašinu kao i pratiti rad klime (buku, jačinu, curenje vode).

Za sve veće popravke koje niste u stanju sami da odradite, najbolje je da se obratite ovlašćenom servisu i u miru sačekate da vaš uređaj opet radi na 100% svojih mogućnosti..

Korisni saveti

  • Izbegavajte da provodite duži period direktno ispod klime, odnosno hladnog vazduha
  • Razlika između spoljne temperature vazduha i sobne temperature treba da bude maksimalno 7°C. Sve iznad toga može dovesti do zdravstvenih problema i prevelike potrošnje električne energije
  • Dok klima radi zatvorite prozore i vrata inače dolazi do smanjene funkcije rada i veće potrošnje energije
  • Filtere čistite svake dve nedelje pod laganim mlazom mlake vode
  • Izbegavajte celodnevno korišćenje klime. Štedite energiju i čuvajte okolinu

Letnji meseci više ne moraju da budu tako vrući, a u celom nizu proizvođača sigurno ćete pronaći onaj klima uređaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Pratite gore navedene savete, konsultujte se i sa stručnjakom pa izaberite model koji će biti najbolji odnos cene i kvaliteta.

I za kraj pogledaj cene klima uređaja.