Ostali članci

Kako pravilno čistiti i održavati klima uređaj

Koliko je god klima uređaj koristan, toliko može da bude i štetan ako ga ne čistite i ne održavate pravilno. Klima o kojoj se ne vodi briga lako može doprineti razvoju štetnih organizama i padu kvaliteta vazduha, a kako biste to izbegli donosimo vam nekoliko praktičnih saveta o čišćenju klime.

Klima uređaj

Izvor: Flickr

Zašto je potrebno čistiti klima uređaj ?

Verovatno ste potrošili nekoliko desetina hiljada dinara na  kupovinu i ugradnju klime, a sada se od vas još očekuje da svakih par meseci bacate nekoliko hiljada dinara na profesionalno čišćenje klime iako i sami znate kako oprati filter.

Međutim, to baš i nije tako jednostavno.

Osim čuvanja kvaliteta vazduha koji udišete, klima uređaj potrebno je čistiti kako bi se sačuvao sam uređaj. Taloženje nečistoća dovešće do toga da klima mora jače da radi. Takva klima ne samo da će trošiti više struje, već će se smanjiti njen životni vek.

Klima radi tako da usisava vazduh iz prostorije u kojem se nalaze mikroorganizmi i čestice prašine. Zato je u klima uređaj ugrađen filter koji zaustavlja nečistoće iz vazduha. Međutim, deo tih mikroorganizama i prašine će uvek proći kroz filter i taložiti se na izmenjivaču toplote koji hladi usisani vazduh. 

Na izmenjivaču takođe dolazi i do kondenzacije vlage iz vazduha. Nastala voda preko lamela izmenjivača odlazi u drenažnu posudu i zatim napolje. Zbog velike vlage, lamele i drenažna posuda stvaraju idealno okruženje za razvoj raznih štetnih organizama.

Prema tome, čišćenje klima uređaja obuhvata pranje i dezinfekciju filtera, isperivača i ostale mehaničke opreme, drenažne posude i kadice za odvod kondenzata.

Kao što možete da vidite, filter je samo manji element klime koji zahteva čišćenje. I iako ga možete čistiti sami, za ostatak uređaja pametnije je da pozovete profesionalca.

Koliko često treba čistiti klima uređaj?

Učestalost čišćenja klima uređaja zavisi od toga koliko često ga koristite i o kakvoj se vrsti klime radi.

Ako klimu koristite leti kada porastu letnje temperature, tada je treba čistiti najmanje dva puta: 

  • pre početka korišćenja
  • na kraju sezone korišćenja

Čak i ako niste palili klimu od prošle sezone, pametno je da proverite stanje uređaja i temeljno ga očistiti. Čak se i tokom meseci mirovanja unutar klime mogu nataložiti prašina i ostale nečistoće.

Podrazumeva se da to bude profesionalno čišćenje koje će očistiti kompletan uređaj. Osim toga, preporučljivo je povremeno čistiti i filter budući da se na njemu skuplja najviše nečistoće. A to je konačno onaj deo koji možete da odradite sami.

Čišćenje filtera na klima uređaju

Filter je u pravilu dovoljno čistiti svaka dva meseca za vreme korišćenja klime. Međutim, ako u prostoriji u kojoj se koristi klima borave kućni ljubimci, ako uređaj radi u okolini punoj nečistoća ili ako klimu koristite iznadprosečno mnogo, svakako filter čistite češće. Prema nekim preporukama, to može da bude i svake dve nedelje.  

Redovno čišćenje filtera može da smanji potrošnju klima uređaja i do 15%.

Obavezno prvo ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje. Otvorite poklopac klime, a filter izvadite iz njegovog ležišta sledeći uputstva koje ste dobili uz uređaj. Dovoljno ga je oprati mlakom vodom od oko 30°C s vrlo blagim deterdžentom, a po želji ga možete i dezinfikovati. Preporučljivo je da se prvo savetujete sa serviserom kako i koji proizvod koristiti.

Pre vraćanja filtera u klimu, obavezno ga prvo pustite da se osuši jer se mokar filter ne sme stavljati u uređaj

Kod nekih klima filteri treba da se redovno menjaju. Zbog toga obavezno proverite kakvu klimu imate i koliko često zahteva menjanje filtera.

Ako mislite da ste neredovnim servisiranjem klime uspeli znatno da uštedite, to se sve na kraju vrati povećanom potrošnjom energije i znatno kraćim životnim vekom uređaja. Zbog toga kako ne bi nepotrebno praznili novčanik, ali i kako bi osigurali da vaši ukućani ostanu zdravi i nasmejani, redovno čistite i održavajte svoj klima uređaj