pametno.rs

Odvlaživači vazduha - kada i zašto ih koristiti

Odvlaživači vazduha jedni su od najpopularnijih letnjih uređaja u našim kućama. U kojim situacijama trebamo da ih koristimo, koje su prednosti odvlaživača vazduha i kako ih izabrati, saznaj u našem tekstu. 

Odvlaživači vazduha - kada i zašto ih koristiti

Zašto koristiti odvlaživače vazduha?

Kako bi se što prijatnije osećali u sopstvenoj kući. Odgovor je jednostavan. Isto kao što zimi ne želite da budete u preterano suvom prostoru, tako ni preko leta ne želite da budete u preterano vlažnom prostoru. 

Vlažan vazduh javlja se u prostorima u kojima nema dobrog sistema ventilacije, prostorijama koje se ne mogu provetravati ili u kojima ne postoje prozori, a nakuplja se velika količina vlage. Najčešće su to podrumi, skladišta, kupatila i slične prostorije, ali ponekad odvlaživač vazduha treba da koristite i u svom dnevnom boravku. 

Prostori puni vlage osim neugodnog mirisa, mogu da stvore i puno veće probleme poput:

  • Problema sa disanjem
  • Kod dece okidač za razvoj astme
  • Razvijanja buđi i bakterija
  • Propadanja zidova, nameštaja i kućnih aparata

Kao što i sami vidite, vlaga u domaćinstvu nije bezazlen problem i važno je s njim se pravovremeno pozabaviti. U mestima gde situacija još uvek nije postala kritična, baš su zato odvlaživači vazduha jedno od najboljih rešenja. 

Prednosti odvlaživača vazduha

Vrlo je lako zaključiti da je glavna prednost korišćenja odvlaživača vazduha upravo smanjivanje vlage u vazduhu. Gore smo već naveli koji se sve problemi mogu javiti u slučaju dugotrajnog boravka u vlažnim prostorima i zato se nećemo ponavljati, ali upravo odvlaživači vazduha trebali bi da reše te probleme. 

U vlažnim prostorima razvijaju se bakterije koje su glavni uzrok nastanka alergija, pa tako korišćenjem odvlaživača smanjujemo mogućnost razvoja alergija. I oni ljudi koji već pate od alergija, poput alergije na prašinu i slično, biće zahvalni odvlaživačima jer će smanjiti vlagu u prostoriji i tim onemogućiti razvoj alergena. 

Odvlaživači vazduha sprečavaju pojavu alergija

Uz rešavanje gore navedenih problema, odvlaživači vazduha imaju pozitivan uticaj čak i na vašu odeću, hranu, elektroniku i još mnogo toga. Kako? 

Pa odstranjivanjem vlage iz prostorije, vaša će se odeća brže sušiti, a imaće i prijatniji miris. Hrana će duže ostajati sveža (posebno hleb, žitarice i slične namirnice koje držimo na sobnoj temperaturi), a kućni aparati i kablovi neće imati problema s korozijom. 

Neki čak govore kako su im odvlaživači vazduha puno efikasniji način sušenja odeće u odnosu na sušilice. Uz njihovu pomoć odeća se osuši brže i ono važnije, nije izgužvana i ne treba joj peglanje. 

Stvari na koje treba obratiti pažnju

Prilikom kupovine novog odvlaživača vazduha, postoji nekoliko stvari na koje svakako mora da obratite pažnju poput kapaciteta, nivoa bukejednostavnosti pražnjenja rezervoara.

Kapacitet

Kapacitet odvlaživača vazduha podrazumeva količinu vode koju rezervoar može da skladišti u jednom danu. Izbor veličine zavisiće o količini vlage koja se nalazi u prostoru u kojem je i postavljen ovaj aparat. 

  • Veliki: kapacitet rezervoara oko 35 litara, preporučuje se za izrazito vlažne prostorije
  • Srednji: kapacitet rezervoara oko 20 litara, idealan je za umereno vlažne prostorije
  • Mali: kapacitet rezervoara od 10 do 18 litara, idealan je za male prostorije umerene vlažnosti

Za manje prostorije stvarno nije potrebno uzimati odvlaživač vazduha velikog kapaciteta. Iako će posao napraviti jako brzo, potrošiće i duplo više snage i struje u odnosu na odvlaživač srednjeg kapaciteta. 

Buka

Kao i većina sličnih uređaja i odvlaživači vazduha proizvode određeni nivo buke. Veliku će ulogu u izboru nivoa buke odigrati i prostorija u kojoj će se odvlaživač nalaziti. 

Odvlaživač vazduha

Ako vam treba za podrum ili neku od prostorija u kojima ne boravite, onda vam i nešto bučniji uređaj neće predstavljati problem. Međutim, ako kupujete odvlaživač vazduha za dnevni boravak, onda svakako nađite uređaj na kom je jasno istaknuto da je namenjen za tihi rad.

Jednostavno pražnjenje rezervoara

Na kraju svakog dana verovatno ćete morati da isprazniti rezervoar koji se napunio vodom. Što se jednostavnije taj rezervoar vadi i vraća nazad, to će vam ovaj posao biti lakši. 

Uzmite u obzir što je rezervoar veći, to će biti i teži i više ćete se namučiti prilikom pražnjenja. Zato bi odvlaživač vazduha trebao da ima i udobne ručke pomoću kojih ćete nositi rezervoar.

Automatska regulacija vlage

Još jedna zgodna opcija je i mogućnost automatske regulacije vlage u prostoriji. Moderniji odvlaživači imaju u sebi ugrađen merač za vlagu koji meri kolika je relativna vlažnost u prostoriji. Na taj način možete brzo i jednostavno da podesite optimalnu vlažnost prostorije. 

Idealna vlaga u prostoriji iznosi između 40 i 60%.

Odvlaživači s ugrađenim uređajem za merenje vlage tako mogu automatski regulisati vlagu i po potrebi se paliti ili gasiti kako bi celo vreme održavali optimalnu vlažnost koju ste postavili. 

Merač vlage u prostoriji

Odvlaživači vazduha mogli bi da budu pravo osveženje u vašoj kući ako muku mučite s vlagom. Zato pogledajte ponudu odvlaživača, uporedite cene u prodavnicama i omogućite sebi i svojoj porodici prijatniji boravak u vašoj kući. 

Povezani članci: