pametno.rs

Koji ovlaživač vazduha kupiti - saveti za kupovinu

Ovlaživači vazduha u zimskim su danima su vredan dodatak svakom domaćinstvu. Imaš li i ti problema sa suvim vazduhom u svojoj kući, ovlaživač vazduha mogao bi biti baš ono što ti treba. 

Savjeti za kupovinu ovlaživača zraka

credit: www.yourbestdigs.com / Flickr

Ovlaživači vazduha - zašto ih koristiti

Idealna količina vlage u prostoriji iznosi između 40 i 60%. U zimskim danima kada nam grejanje radi na najjače, bilo da se grejemo na drva, gas ili bilo koji drugi način, vazduh u zagrejanim prostorijama se isušuje i pada na jako niske nivoe vlažnosti. 

Suvi vazdug može imati ozbiljne posledice za naše telo i naše zdravlje poput: 

 • dodatnog isušivanja kože
 • respiratornih problema
 • dehidratacije
 • astme

Ovo su samo neke od potencijalnih opasnosti suvog vazduha u prostorijama u kojima boravimo. Međutim, isto tako i preterana vlažnost može dovesti do pojave raznih bakterija i negativno uticati na naše zdravlje. Zato moraš pronaći pravi balans, tj. pravu stopu vlažnosti, a ovlaživači ti svakako u tome mogu pomoći.

Ovlaživači vazduha prema veličini prostorije

Primarni kriterijum izbora ovlaživača vazduha je veličina prostorije koju treba ovlažiti. Sobni ovlaživači mogu pokrivati sobe od 5 pa sve 60-70 kvadrata. Veličina prostorije u kojoj planiraš koristiti ovlaživač važna je kako bi mogao izabrati ispravan ovlaživač.

Za manje sobe poput spavaće ili dečije, sasvim dovoljan će biti stolni ovlaživač vazduha. Kao što mu i samo ime govori, stolni ovlaživač vazduha postavlja se na sto ili ormarić u sobi. Njegove glavne karakteristike su:

 • mala težina
 • mali kapacitet posude
 • češće punjenje
 • laka prenosivost

Za veće sobe ili kancelarije, potrebni su ipak i veći ovlaživači vazduha. Console (podni) ovlaživači po pravilu se postavljaju na pod jer zbog svoje veličine nisu pogodni za stoliće, ormare ili ostali nameštaj. 

Glavne karakteristike ovih, 'većih' ovlaživača vazduha, su zapravo suprotnosti u odnosu na stolne ovlaživače.

 • Posude većeg kapaciteta
 • Ređe punjenje
 • Teže za premeštanje

Iako se veći ovlaživači mogu činiti kao super izbor jer će brže vlagu dovesti u željenu normalu, to nije uvek izbor. U manjim prostorijama, oni će 'proizvesti' previše vlage što je opet podsticaj za razvoj bakterija o čemu smo pisali u našem vodiču za kupovinu odvlaživača vazduha.

Kapacitet rezervoara ovlaživača

Kapacitet rezervoara ovlaživača jedna je od ključnih stvari pre njegove kupovine jer će uticati na brzinu pražnjenja i vreme u kojem je potrebno napuniti rezervoar vodom.

Po pravilu ćeš već u specifikacijama proizvoda pronaći kapacitet rezervoara, a kod većine će odmah biti napisano i predviđeni broj sati koliko traje napunjen rezervoar. Naravno, potrošnja će zavisiti i od načina korišćenja. Koristiš li ga non stop, gasiš li ga s vremena na vreme, o načinu rada i još mnogo stvari.

Važno je reći kako veličina rezervoara nije u korelaciji sa veličinom samog ovlaživača. Veliki rezervoar ne znači da će odmah i ovlaživač biti velik. Moguće je da dobrim dizajnom prilično velik rezervoar bude i u malom ovlaživaču što će dodatno uštedeti prostor i doprineti kompaktnosti ovlaživača.

Gorenje ovlaživač zraka

Hladna ili topla izmaglica?

Još jedna od glavnih razlika među ovlaživačima vazduha na tržištu tiče se hladne (Cool Mist) ili tople (Warm Mist) izmaglice koju ovlaživač koristi za ovlaživanje vazduha. U prodaji su ipak češći ovlaživači sa hladnom izmaglicom.

Cool mist ovlaživači

Cool mist ovlaživači su češći na tržištu pre svega jer troše manje električne energije pa su i prihvatljiviji većini korisnika. Čak prema nekim istraživanjima, ovlaživači sa hladnom izmaglicom mogu uticati na olakšano disanje u situacijama prehlade kada su ti disajni putevi začepljeni.

Kod cool mist ovlaživača razlikujemo takođe dve vrste:

 • ultrazvučne: češći na tržištu, tiši, kvalitetniji 
 • ventilatorske: potrebna redovna promena i čišćenje filtera

Warm mist ovlaživači

Ovlaživači vazduha sa toplom izmaglicom greju vodu u rezervoaru te potom toplu izmaglicu 'izbacuju' u prostoriju. Jasno je kako za zagrejavanje vode troše puno električne energije pa možeš očekivati da ćeš u slučaju kupovine warm mist ovlaživača, imati i pozamašan račun za struju.

Problem sa ovlaživačima sa toplom izmaglicom je činjenica da se u rezervoaru nalazi topla voda koja u slučaju prevrtanja može izazvati ozbiljne opekotine. Zato se ne preporučuju za prostorije u kojima ima male dece ili kućnih ljubimaca jer svako prevrtanje ovlaživača može prouzrokovati povrede.

Topli ovlaživači koristan su izbor za hladne dane jer ipak ne rashlađuju sobnu temperaturu prostorije kao što to rade cool mist ovlaživači.

Ugrađeni higrometar (merač vlažnosti)

Odličan izbor prilikom kupovine novog ovlaživača vazduha je ovlaživač koji ima ugrađeni higrometar ili merač vlažnosti (koji god da ti je naziv draži). Na ovaj način sprečićeš da tvoja prostorija iz premale uđe u stanje prevelike vlažnosti pa da se ponovno nađeš u problemu.

Većina ovlaživača sa ugrađenim higrometrom ima i automatsku regulaciju vlage pa nećeš morati kontrolisati kakva je situacija već će ovlaživač sam znati u kom trenutku treba početi raditi, a u kojem stati prema ranije definisanim vrednostima koje postaviš.

Ako se ipak odlučiš za ovlaživač bez ugrađenog higrometra, predlažemo da uz njega kupiš i posebno higrometar kako bi uvek znao kolika je vlažnost vazduha u tvojoj prostoriji. Drugi odličan izbor je kupovina vremenske stanice koja u digitalnom formatu prikazuje većinu kvalitetnih informacija o vremenu: temperaturu (unutrašnju i spoljašnju), vlažnost, datum i vreme.

Vremenska stanica

Dodatne funkcije

Kao i većina uređaja, ovlaživači vazduha mogu doći sa celim nizom dodatnih funkcija koje mogu i ne moraju biti korisne. Od korisnih funkcija još ćemo svakako istaknuti:

 • Timer: mogućnost podešavanja početka i kraja rada ovlaživača uštedeće i električnu energiju i tvoje vreme
 • Indikator praznog rezervoara: LED indikator koji ti pokazuje kada je rezervoar vode pri kraju. Neki ovlaživači imaju i opciju automatskog gašenja kada se rezervoar isprazni
 • Različite brzine: kontrola koliko brzo želiš podići vlažnost prostorije.