pametno.rs

5 razloga zbog kojih trebate kupiti laptop sa SSD diskom

Kupujete li nov laptop ili desktop računar, obratite pažnju da on ima SSD disk. Već smo dosta pričali i pisali o njima, a sada ćemo istaći 5 razloga zbog kojih jednostavno morate imati SSD disk na svom računaru. 

Glavne prednosti SSD diska

1. Brzina

Ako se pitate brzina čega, odgovor je brzina svega. Računar sa SSD diskom imaće toliko poboljšane performanse da će vam suze krenuti od sreće. Podizanje operativnog sistema, pokretanje programa, čak i surfovanje biće brže i efikasnije. 

Kako SSD disk nema mehaničkih delova kao što ima klasični tvrdi disk (HDD), u mogućnosti je puno brže čitati i prebacivati podatke koji se nalaze na njemu. A pokretanje programa i aplikacija pre svega zavisi od brzine kojom se do njih može doći. 

Brzina pokretanja programa mjereno u sekundama
Brzina pokretanja programa mereno u sekundama

Prenos ili kopiranje podataka takođe će doživeti promenu svetlosnom brzinom. Napokon više nećete čupati kosu u nastojanju da mislima pokušate ubrzati prenos podataka. U proseku laptopi koji imaju SSD disk podatke s ili na njega prebacuju brzinom od 240 megabjta po sekundi, dok klasični tvrdi disk staje na tek 34 megabajta po sekundi. 

Dakle, SSD disk sačuvaće vam vreme koje je postalo toliko dragoceno. I smanjiti vam nivo živciranja koje ste doživljavali čekajući da se otvori program koji trebate odmah i sada. Nemojte biti u očekivanju Godota, uzmite SSD disk

2. Baterija

Prenosni računari u velikoj meri su zavisni od izdržljivosti njihove baterije. A svi vi koji laptop često koristite na putu, sigurno želite da vam baterija traje što je duže moguće. 

SSD disk troši znantno manju količinu energije za svoje pokretanje i samim time omogućava bateriji više radnih sati. Naravno, kako nema nikakvih mehaničkih delova koje treba pokretati snagom baterije, ona postaje dugotrajnija. 

U proseku laptopi koji koriste SSD disk imaju bateriju koja traje sat i po duže u odnosu na laptopove sa klasičnim (HDD) diskom. A ponekad nam treba da baterija radi još samo 5 minuta. 

3. Životni vek

SSD diskovi traju duže od HDD diskova. I sami pogađate da to mogu zahvaliti pre svega nepostojanju mehaničkih delova koji se puno lakše kvare. 

A ako ste se barem jednom susreli sa pokušajem vraćanja podataka s tvrdog diska, znate i sami kakve su to muke. SSD disk puno će lakše preživeti slučajne padove laptopa kao i druge nestandardne oblike oštećivanja. 

 

SSD dugovječniji od HDD-a

Nemojte dozvoliti da izgubite važne podatke jer vam se pokvario tvrdi disk. Kupite SSD

4. Temperatura

SSD disk koristi flash memoriju i zahvaljujući tome može zadržati puno optimalniju temperaturu što na kraju dovodi i do manje ukupne temperature celog računara. 

Kako su temperature manje nego kod HDD-a, tako je i potreba za radom ventilatora manja. Tu će vas veseliti činjenica da neće biti onog čudnog zvuka kada se i ventilator muči da smanji temperaturu celog sistema.

5. Buka

Kada pomislimo na čudne zvukove i buku, dolazimo do poslednjeg razloga zašto želite imati SSD disk, a to je nepostojanje buke. Čak i najtiši hard diskovi (HDD) stvaraju određenu količinu zvuka zbog rotacije diska i mehaničke 'ruke' koja se pomiče napred-nazad dok zapisuje podatke. 

Sa druge strane, SSD diskovi nemaju mehaničkih delova i tako ne stvaraju ni minimalnu količinu buke. Jednostavno, čućete vrapce na grani, muvu u letu, komarca koji vam zuji oko uha i ostale zvukove od životne važnosti. Ali nećete čuti hard disk. To bi trebalo biti ono što želite. 

SSD ili HDD

Kupujete li novi laptop ili samo želite nadograditi svoj postojeći računar, krenite od SSD diska. Brzina koju ćete dobiti sigurno će vam izvući osmeh na lice. 

Možda će te zanimati i: