pametno.rs

Vodič za kupovinu web kamere - koju rezoluciju i posebne funkcije izabrati

Iako danas nema pametnog telefona i prenosnih računara bez kamere, nisu sve dovoljno kvalitetne da bi pružile čistu i lepu sliku preko celog ekrana. Bilo da ti kamera treba za poslovne video sastanke, online kurseve, video podcast ili obično video čavrljanje sa voljenima, važno je imati web kameru koja će isporučiti kvalitetnu sliku kako bi te svi dobro videli i čuli.

web kamera

U nastavku te savetujemo kako rezolucija, sličice po sekundi i materijal sočiva utiču na kvalitet slike te koje su posebne funkcije koje bi tvoja web kamera trebala imati.

Što utiče na kvalitet slike?

Kada govorimo o kvalitetu slike, ovde su važna tri elementa:

  • rezolucija
  • sličice po sekundi ili fps (eng. frames per second)
  • materijal sočiva

1. Rezolucija

Ako je rezolucija niska, tada slika izgleda pikselizirano i mutno. Minimum ispod kojeg ne bi trebao ići je HD rezolucija, odnosno  1.280 x 720 piksela.

Naša preporuka je da investiraš u web kameru Full HD rezolucije sa 1.920 x 1.080 piksela.

Osim što za samo malo veću cenu dobijaš značajan napredak u kvalitetu slike, FHD web kamera bit će aktuelna i tokom narednih godina, odnosno pružaće ti sliku koja neće izgledati kao da je snimana na starom uređaju sa početka veka.

Ako ti treba kamera za stvaranje profesionalnog sadržaja ili samo želiš najbolje što prodavnice mogu ponuditi, treća opcija su web kamere 4K ili UHD rezolucije. Valja napomenuti da je osobama koje će gledati video snimljen 4K web kamerom biti potreban monitor koji podržava takvu rezoluciju. U suprotnom, od takve kamere nećeš imati puno koristi.

Neke kamere imaju mogućnost nameštanja rezolucije, odnosno moguće je snimati u HD ili FHD rezoluciji, zavisi od potrebe. Ovo je jedna od korisnijih opcija.

Naravno, važnu ulogu igra brzina tvog interneta. Džabe ti UHD web kamera ako tvoj internet može da prenosi samo običnu HD rezoluciju. Npr. za video HD rezolucije od 720 piksela, trebaš imati minimalno 1 Mbps brzinu uploada i downloada, odnosno 2 Mbps za FHD stream od 1.080 piksela.

2. Sličice po sekundi

Osim rezolucije, važne su i sličice po sekundi, odnosi fps. Kada kamera ima nizak fps, tada video izgleda kao da "štuca", odnosno slika se zamrzava i zastajkuje. Što je fps veći, video teče glatkije i izgleda profesionalnije. Minimum ispod kojeg ne bi trebao ići je 30 fps.

Ako možeš izdvojiti koji dinar više, preporučujemo kameru sa 60 fps-a za najbolju sliku.

3. Sočiva

Jeftine web kamere imaju plastična sočiva, a one su često uzrok zrnaste slike kojoj neće pomoći ni viša rezolucija, a takođe daju lošiju sliku u slabije osvetljenim uslovima.

Staklena sočiva daju drastično superiorniju sliku te im obavezno treba dati prednost nad plastičnim sočivima ako ti je kvalitetna slika imperativ. Međutim, ako raspolažeš vrlo malim budžetom, i kamere sa plastičnim sočivom mogu ti dati zadovoljavajuće rezultate.

Spomenimo ovde i ugao snimanja. Preporučujemo da izabereš kameru sa što širim uglom snimanja bez distorzije slike kako bi tokom snimanja uvek ostao u kadru, čak i kada se krećeš.

Korisne karakteristike web kamera

web kamera

Izvor: Freepik 

  • mikrofon
  • auto-fokus
  • prilagodljivo osvetljenje
  • postolje
  • fotografije
  • sigurnosni sistem

Jedna od ne samo korisnih, nego i obaveznih karakteristika, je ugrađeni mikrofon. On se nalazi na većini modela, ali pre kupovine poželjno je detaljno proveriti specifikacije jer neke web kamere daju samo sliku, bez zvuka.

Uvek možeš kupiti poseban mikrofon, ali uzmi u obzir da će ti to povećati ukupan trošak, a takođe će zauzeti dodatan ulaz na tvom računaru. Poseban mikrofon preporučuje se kada pripremaš sadržaj za profesionalne svrhe.

Neke kamere imaju više mikrofona sa različitim svrhama, primera radi jedan koji snima iz svih smerova i jedan koji snima samo jedan smer. Prednost daj stereo mikrofonu sa opcijom smanjenja buke.

Neke od korisnih tehnologija su auto-fokus i prilagodljivo osvetljenje. Auto fokus će osigurati da kamera prati osobu u centru slike dok je pozadina zamagljena, a prilagodljivo osvetljenje automatski će prilagoditi ISO kamere zavisno od toga je li prostorija zatamnjena ili jako osvetljena.

Gdje ćeš staviti kameru? Neke web kamere dolaze sa spostvenim postoljem, a neke imaju kvačicu sa kojom ih možeš pričvrstiti na monitor. Odaberi opciju koja ti pruža više fleksibilnosti.

Većina kamera takođe može snimati fotografije. Preporučujemo da se radi o minimalno 5 MP, jer sve ispod toga izgleda vrlo loše. Mnoštvo novih modela daje fotografije puno veće rezolucije, npr. od čak 15 MP.

Želiš li da tvoja web kamera funkcioniše kao sigurnosna kamera? Neke web kamere dolaze sa dodatnim softverom koji podržava i tu opciju sa integrisanim senzorom pokreta i prepoznavanjem lica.

Cena za web kamere

Najjeftinije web kamere imaju cenu od svega hiljadu dve dinara, dok najskupljima cene mogu rasti do pet cifara.

Dobre web kamere pronaći ćeš već za tri ipo-četiri hiljade dinara. Sve ispod toga preporučujemo samo ako ti treba web kamera za povremeno korišćenje i kada ti ne treba posebno veliki kvalitet slike.  

Genius, Logitech, Microsoft i TP-Link samo su neki od poznatih brendova u čiji kvalitet web kamera se možeš pouzdati. Pre kupovine preporučujemo da potražiš recenzije modela koji te zanimaju te da dobro proveriš da li sadrži sve specifikacije koje želiš.

 


Povezani članci: