pametno.rs

Šta treba da znate pre kupovine aparata za foto epilaciju (IPL)

Zanima vas foto epilacija? Želite da kupite IPL uređaj, ali niste sigurni da li vam se isplati za to dati pola plate? Saznajte šta su IPL uređaji, kome su namenjeni i na koje funkcije obratiti pažnju kod kupovine!

IPL uređaj

​Laser vs. IPL

Iako se laser i IPL ponekad koriste kao sinonimi, znajte da uređaji za foto epilaciju kod kuće nisu isto kao i laserska epilacija. Glavna razlika je u načinu na koji se koristi svetlo.

Laser koristi monohromatski svetlostni talas, tj. svetlo jedne talasne dužine. IPL uređaj koristi polihromatski svetlosni talas, odnosno svetlosni talas punog spektra.

U praksi to znači da se laserom može ciljati na pojedinačne folikule izborom specifične talasne dužine. IPL uređaj, s druge strane, koristi talase različitih talasnih dužina koje rasipa po većoj oblasti, zbog čega je korišćenje manje ciljano, ali brže.

Epilaciju laserom možete da isprobate u beauty i sličnim centrima, dok su IPL uređaji dostupni za kućno korišćenje. Više o njima u nastavku.

Ko može da koristi foto epilatore?

Pre kupovine IPL uređaja, prvo proverite da li smete uopšte da ga koristite na svojoj koži. To jest, IPL uređaji namenjeni su osobama svetle puti s tamnom kosom/dlakama.

Tamne dlake imaju jači pigment na koji cilja svetlo iz IPL uređaja. Princip je sličan kao i sa svetlom i tamnom odećom. Crna majica leti upijaće toplotu sunca, dok će bela sunčevu svetlost reflektovati.

Ako imate svetlo plavu, crvenu, belu ili sedu kosu, to znači da vam nedostaje melanin koji provodi svetlo uređaja i omogućava mu da dosegne folikulu. Vama većina IPL uređaja neće biti korisna.

Iako se neki modeli mogu koristiti i na tamnoj koži, po pravilu IPL uređaj nije preporučljiv tamnoputim osobama. Što je koža tamnija, to ima više melanina. Tokom korišćenja uređaja, takva će koža neugodno reagovati. Moguće nuspojave su hiperpigmentacija, jako crvenilo ili čak opekotine.

Postoje poremećaji kože, lekovi ili stanja koja povećavaju osetljivost na svetlo. Ako niste sigurni da li se to odnosi i na vas, posavetujte se s doktorom. Na stranicama proizvođača uređaja koji vas zanima u pravilu ćete pronaći uputstva ko sme da koristi IPL uređaj, a kome se ne preporučuje.  

Takođe zaboravite na solarijum i višesatno izležavanje na suncu.

Trajno uklanjanje dlačica? Ne tako brzo...

Iako su česte tvrdnje da IPL uređaji trajno odstranjuju dlačice, to nije tačno. Barem ne u potpunosti.

Iako će se vaše dlačice nakon nekoliko tretmana prorediti, a one koje ostanu postati nežne i svetle, tretman je potrebno redovno ponavljati svakih nekoliko meseci. U suprotnom će vam se s vremenom dlačice vratiti.

U poređenju s ostalim metodama uklanjanja dlačica, IPL uređaj zahteva najmanje uloženog vremena, barem nakon prvih nekoliko meseci korišćenja. Zbog toga je od svih metoda najbliža trajnom uklanjanju dlačica.  

Foto epilacija

Karakteristike uređaja

Nisu svi uređaji za foto epilaciju isti. Pre kupovine prvo razmislite bez kojih funkcija ne možete i za koje se isplati platiti više, a koje vam nisu važne.

Telo i/ili lice

Na kom delu tela nameravate da uklanjate dlačice? Neki uređaji pogodni su za uklanjanje dlačica na telu, ali ne i na licu. Drugi su specijalizovani za dlačice na licu, a treći su prilagodljivi i za telo i za lice.

Ako želite IPL uređaj da koristite i na licu i na telu, izaberite model koji ima nastavak za lice. Nipošto nemojte uređaj da koristite na licu ako u uputstvima naročito stoji da mu to nije namena!

Veličina otvora

Neki uređaji imaju veći otvor, što znači da jedan bljesak svetla može pokriti veće područje. To pak znači da ćete brže završiti s uklanjanjem dlačica. Međutim, takvi IPL uređaji su nepraktični ako želite da uklanjate dlačice sa osetljivijih delova tela, poput bikini linije.

Ako ćete uklanjati dlačice s velikih površina, poput potkolenica ili grudi, veliki otvor najbolja je opcija. Za uklanjanje dlačica s gornje usne, trebaće vam nešto puno manje.

IPL uređaj nije namenjen uklanjanju brade s muškaraca!

Philips IPL

Intenzitet svetla

Jedna od najkorisnijih opcija je mogućnost postavljanja intenziteta svetla. Kada tek počnete da koristite IPL uređaj ili kada ga koristite na osetljivim delovima tela, okrenite podešavanja na najslabije. Kako se priviknete na uređaj, možete pojačavati intenzitet svetla.

Korisna karakteristika su sigurnosna podešavanja koje onemogućavaju da uređaj radi sve dok nije postavljen pod odgovarajućim uglom. To sprečava da bljesak svetlosti završi na pogrešnom mestu i izazove oštećenja. Nikada ne okrećite uređaj prema očima!

Količina bljeskova

IPL uređaj ima ograničen broj bljeskova koje može da proizvede. Prvi takvi uređaji koji su se pojavili na komercijalnom tržištu imali su svega nekoliko stotina bljeskova. Međutim, danas IPL uređaji mogu da proizvedu čak i po nekoliko stotina hiljada bljeskova.

Što je kapacitet IPL uređaja veći, to je veća i njegova cena. Ali, to takođe znači da ga godinama nećete morati menjati. Uređaj od 100 000 bljeskova trebao bi da vam traje barem 10 godina, zavisno o tome koliko često ćete ga koristiti.

Žičani i/ili bežični

I na kraju, neki IPL uređaji su bežični, neki na žicu, a neke možete da koristite na oba načina.

Bežični uređaji su najpraktičniji, ali u tom slučaju morate da pazite da je pre korišćenja IPL uređaj napunjen. Ako kupujete IPL uređaj na žicu, neka ona bude što duža kako biste imali veću slobodu tokom korišćenja uređaja.

 

Više o uklanjanju dlačica: