pametno.rs

Vodič za kupovinu epilatora

Zanima te šta sve treba da znaš pre kupovine epilatora? Na pravom si mestu.

Epilator

Koliko je važan broj pinceta?

Koliko epilator ima pinceta razlikuje se od modela do modela. To može da bude od 20-ak, pa preko 60.

To što neki epilator ima manje pinceta ne znači da je manje efikasniji od epilatora s više pinceta. Efikasnost ostaje ista, jedino što epilatoru s manje pinceta treba više vremena da ih sve počupa.

Korišćenje epilatora s više pinceta znači da ćeš manje puta prelaziti po istom području.

U jednoj stvari se mišljenja razlikuju - neki tvrde da je epilacija s uređajem koji ima više pinceta bolnija, dok drugi kažu da nema razlike u boli kod korišćenja epilatora s manje ili više pinceta. Dakle, radi se u potpunosti o subjektivnom utisku.

Osim broja pinceta obrati pažnju i na to kolike dužine moraju da budu dlačice da bi ih mogla epilirati. Najbolji epilatori uklanjaju dlačice svega 0.5 cm dužine, dok ćeš pre korišćenja epilatora nižeg cenovnog ranga morati malo sačekati.

Nezavisno koliko brzo epilator uklanja dlačice, retko koji će držati tvoje noge glatkim 4 nedelje, bez obzira na to što piše u reklami.

Brzina rasta dlačica razlikuje se kod svake osobe i zavisi o više faktora, ali u pravilu možeš očekivati glatkoću nogu između 2 i 3 nedelje.

Suva ili mokra epilacija

Epilator za mokro

Postoje epilatori za suvo i mokro korišćenje.

U pravilu epilatori postižu bolje rezultate na suvoj koži. Međutim, topla voda opušta kožu i otvara pore, zbog čega bi epilacija trebala da bude manje bolna.

U slučaju da te brine bol, razmisli o kupovini epilatora za mokro korišćenje.

Tzv. "wet & dry" epilatore možeš koristiti i pod tušem i nežniji su prema tvojoj koži. Takvi su epilatori uvek bežični. Ako te zanima isključivo žičani epilator, tada zaboravi na mokru epilaciju.

Žičani ili bežični

Slično kao i kod aparata za brijanje, možeš da biraš između bežičnog epilatora i epilatora na struju.

Epilator na struju dolazi s adapterom koji mora biti uključen u struju dok ga koristiš. U suprotnom epilator neće raditi. Možda ćeš ga zbog toga moći koristiti na manje mesta, ali zato se neće dogoditi da ti se epilator isprazni usred epilacije.

Bežični epilator puno je fleksibilniji. Iako ćeš morati da vodiš računa o tome da li je napunjen, takve uređaje češće možeš koristiti pod vodom. Takođe ih je lakše nositi sa sobom, npr. kada putuješ.

Bežičnim epilatorima u proseku treba oko sat vremena da se napune (neki modeli čak podržavaju i opciju brzog punjenja). Napunjena baterija traje oko 40 minuta.

Epilator na struju kupi isključivo ako te ne zanima epilacija pod vodom i ako ne želiš da razmišljaš o punjenju epilatora. 

Brzine

Epilatori mogu da imaju jednu ili dve brzine.

Budući da velika većina epilatora dolazi s dve brzine, o ovome verovatno nećeš morati da brineš. Ali, svejedeno je važno da se spomene.

Ako kupuješ prvi epilator ili ne znaš kako ćeš podnieti bol, predlažemo da kupiš epilator s dve brzine.

Epilacija slabijom od dve brzine omogućiće ti da se lakše navikneš na epilaciju. 

Cena

Ako imaš ograničeni budžet, ne mora da brineš.

Većina povoljnijih epilatora ukloniće dlačice jednako efikasno kao i skuplji modeli, pogotovo ako se odlučiš za proverenog proizvođača.

Sa skupljim epilatorima dobijaš više opcija - više pinceta za bržu epilaciju, dodatne nastavke, više brzina itd.

Cene se kreću od oko 3000 dinara za jeftinije modele pa do više hiljada dinara za najskuplje. Philips, Braun i Rowenta su među najpopularnijim proizvođačima i imaju vrlo široku ponudu za svaki džep.

Među najpopularnijim epilatorima su:

  • Philips Satinelle - jeftiniji model 2 21 pincetom i bez dodataka, cena od 3200 dinara
  • Braun Silk-epil - jeftiniji od Silk-epil modela, dolazi sa četkicom za lice

Nastavci i dodaci

Nastavci za epilator

Epilatori dolaze s različitim dodacima.

Kapica za efikasnost spada među obavezne dodatke jer omogućava jednostavnije i sigurnije korišćenje.

Među najčešćima su kapice za sigurnije korišćenje na osetljivim delovima tela, poput lica ili ispod pazuha. Štaviše, ponekad je uključen manji epilator namenjen upravo epilaciji lica. Ako želiš da uređuješ osetljive delove tela, obrati pažnju na jednu od ove dve opcije. Daju bolju preciznost i sigurnije su.

Jedan od praktičnih dodataka je i malo svetlo na epilatoru. Pomoću njega videćeš i najsitnije dlačice koje bi u suprotnom propustila.

Ponekad epilatori dolaze i s nastavkom za brijanje za osetljiva područja koja ne želiš čupkati epilatorom. 

U velikoj većini slučajeva dobićeš i torbicu za čuvanje epilatora i nastavaka, kao i četkicu za čišćenje epilatora. 

Postoje epilatori s dodacima za masažu za pre, posle i tokom epilacije, kao i dodaci koji hlade kožu za manji bol.

Vrsta i količina dodataka u pravilu povećava cenu epilatora. Zbog toga kupi samo ono što ti zaista treba, umesto da bacaš novac na bespotrebne dodatke.

Još jedna stvar o kojoj treba da vodiš računa su rezervni delovi. U pravilu garancije važe između 1 i 3 godine, ali u slučaju da do kvara dođe i posle tog roka, a radi se o skupljem modelu epilatora, korisno je unapred znati da li se može popraviti.