Ostali članci

Kako izabrati najbolji aspirator - vodič za kupovinu

Modernu kuhinju teško je zamisliti bez aspiratora, pogotovo ako često kuvate. Istražili smo šta sve treba da znate pre kupovine kuhinjskog aspiratora kako biste izabrali najbolji i pritom uštedeli.

Kuhinjski aspirator

Da vam ne bi čitava kuća mirisala na bolonjeze, kuhinjski aspirator je nezaobilazan kuhinjski dodatak. Pre kupovine u obzir treba uzeti:

 • veličinu i raspored kuhinje
 • koliko često i šta kuvate
 • budžet sa kojim raspolažete

Vrste kuhinjskih aspiratora

Po principu rada

 • ventilacioni aspirator 
 • aspirator sa filterom

Ventilacioni aspiratori odvode usisan vazduh napolje kroz ventilacioni otvor. Aspiratori sa filterom vazduh iz prostorije propuštaju kroz filtere koji ga pročiste i zatim taj pročišćeni vazduh vraćaju u prostoriju.

Ako živite u kući i možete da napravite ventilacioni izlaz iz prostorije, u tom slučaju vam preporučujemo ventilacioni aspirator. Za stan i ostale prostorije u kojima ne možete da bušite rupe u zidovima, aspirator sa filterom je jedini izbor.

Ventilacioni aspirator ima jači protok vazduha (iako to zavisi i o vrsti i postavljanju cevi, detalji dalje u tekstu). Napolje odvodi sav dim, mirise kuvanja, vlagu i sl. i nema potrebe da par puta godišnje menjate filtere. Ventilacioni aspiratori su ekonomičniji i tiše rade.

Međutim, za njih treba da imate sistem odvoda vazduha napolje, a to zahteva bušenje zidova. Ako živite u stanu, ne možete da bušite rupe gde i kako želite pa vam jedino preostaje aspirator sa filterom.

Aspirator sa filterom usisava vazduh, čisti ga kroz ugljeni filter i ponovo vraća u prostoriju. Ovu vrstu aspiratora je izuzetno jednostavno postaviti, ali redovna promena ugljenog filtera znači i dodatne troškove. Protok vazduha je slabiji nego kod ventilacionih aspiratora, a aspiratori sa filterom takođe su i bučniji. 

Filtracjiska i ventilacijska napa
Ventilacioni i aspirator sa filterom

Izvor: Electrolux

Po izgledu

Aspiratori mogu da budu ugradni samostojeći.

Ugradne aspiratore možete staviti ispod ili unutar kuhinjskih elemenata, a po pravilu su manjih dimenzija. Njihova je prednost što se u potpunosti stapaju s kuhinjom, zbog čega dobijate zaokruženi dizajn.

 • aspiratori s dimnjakom - najčešće se radi o ventilacionim aspiratorima koje vazduh odvode kroz dugačku cev nalik dimnjaku koja se proteže do plafona. Postoje i reciklirajući aspiratori s dimnjakom, ali kod njih dimnjak ima samo estetsku funkciju.
 • ostrvski aspiratori - mogu da budu i ventilacioni i sa filterom. Takođe se spajaju na plafon, a u pravilu su malo većih dimenzija. Ujedno su i među najskupljim aspiratorima, pa prilikom dizajna kuhinje dobro proverite da li vaš budžet može to da podnese.
 • zidni aspiratori - postavljaju se na zid vertikalno ili horizontalno.
 • plafonski aspiratori - preporučuju se za kuhinje u kojima bi ostrvski aspiratori ometali pogled, pogotovo kod stanova s otvorenim prostorom gde je kuhinja spojena sa trpezarijom i dnevnom sobom.

Vrste aspiratora

Kako izračunati optimalnu snagu aspiratora?

Kod kupovine kuhinjskog aspiratora treba paziti i na njegovu snagu. Ne želite da radi jače nego što je potrebno jer će tako nepotrebno trošiti više energije, ali ipak treba biti dovoljno snažan da obavi svoj posao kako treba.

Veličina kuhinje direktno utiče na to koji je aspirator optimalan za vaš prostor. To posebno dolazi do izražaja kod otvorenih stanova gde je kuhinja često povezana sa trpezarijom i dnevnom sobom.

Snagu koju aspirator treba da ima računa se ovako: zapremina kuhinje x 6 (minimalna potrebna snaga); zapremina kuhinje x 12 (maksimalna potrebna snaga).

Zapremina kuhinje računa se ovako: visina x dužina x širina kuhinje. Na primer, ako je zapremina kuhinje 62.5 m³ (5x5x2.5), minimalna snaga kuhinjskog aspiratora treba da iznosi 375 m³/h.

Na kupovinu kuhinjskog aspiratora utiče i veličina šporeta i visina plafona. Površina aspiratora trebala bi da bude 10-ak centimetara veća od šporeta kako bi mogla dobro hvatati sva isparavanja i mirise.

Razlika u visini između aspiratora i šporeta treba da bude oko 70 centimetara. Svaki proizvođač ima propisane udaljenosti za svoje modele i savetujemo da ih se pridržavate - npr. razmak između plafonskog aspiratora i šporeta biće puno veći.

Instalacija ventilacionog aspiratora

Ako vam prostor dopušta kupovinu ventilacionog aspiratora, postoji nekoliko stvari koje treba znati pre njegove instalacije.

Zavisno o tome kakve cevi koristite za odvod vazduha, buka aspiratora i njegova snaga usisavanja mogu se povećati ili smanjiti.

 • Rebraste cevi zamenite glatkim - tim ćete smanjiti buku.
 • Što je cev duža, to će se snaga aspiratora smanjivati - po mogućnosti neka udaljenost između ventilacionog otvora i aspiratora bude što manja.
 • Neka cevi imaju što kraće uglove - bolji protok vazduha znači jaču usisnu snagu.

Vrste filtera

Ugljeni filter
Ugljeni filter

Ventilacioni aspiratori najčešće dolaze s aluminijumskim filterom koji moze da se pere. Ako ga redovno čistite, nema potrebe da kupujete novi.

Akrilne ili papirne filtere potrebno je menjati nekoliko puta godišnje, zavisno od toga koliko često kuvate.

Na aspiratoru sa filterom potrebno je menjati i ugljeni filter, a njegova cena se razlikuje zavisno od modela aspiratora.

Pre kupovine aspiratora sa filterom proverite cenu ugljenih filtera.

Njihova cena zna da poraste i do nekoliko stotina dinara, pa bi bilo dobro da izbegnete neprijatna iznenađenja.

Da bi kuhinjski aspirator i filter pravilno radili, potrebno ih je redovno održavati.

Centar usisavanja

Aspiratori se razlikuju i po načinu na koji usisavaju vazduh:

 • aspiratori kod kojih je centar usisavanja na sredini
 • i oni kod kojih je centar usisavanja sa strane.

Centar usisavanja

Izvor: AEG

Aspiratori sa središnjim centrom usisavanja su najčešći, a kod njih se usisava čitavom površinom aspiratora i odmah provodi kroz filter. Posebno su dobri kod velikih količina isparavanja i vlage.

Aspiratori kod kojih je centar usisavanja sa strane su noviji izum. Osim lepšeg izgleda, karakteriše ih staklena ili metalna površina na sredini aspiratora zbog koje se vazduh usisava sa strane. Prednost ovakvog sistema je sprečavanje da vazduh i vlaga od kuvanja pobegnu sa ivica šporeta. 

Ako pazite na budžet i ne stavljate naglasak na estetsku funkciju, klasični aspirator sa centralnim usisavanjem je i više nego dobra opcija.

Funkcije

Aspirator može da ima elektronsko ili mehaničko upravljanje, a neki čak dolaze i sa daljinskim upravljačem. Elektronsko upravljanje je malo jednostavnije za korišćenje i lakše se čisti, ali razlike nisu toliko očigledne da bi vam zbog toga zavisio izbor aspiratora. 

Preporučujemo da se panel za upravljanje nalazi s prednje strane aspiratora jer to olakšava korišćenje. Tasteri skriveni negde sa strane teže su dostupni.

Većina aspiratora dolazi s 2 ili 3 brzine rada. Ako često kuvate, a posebno ako se radi o aromatičnoj hrani, poželjno je da aspirator ima opciju jačeg rada. 

Aspiratori dolaze i sa osvetljenjem, koje može biti halogeno ili LED. Svetlo na aspiratoru praktično je ali ne samo tokom kuvanja, već i kada vam u kuhinji zatreba blago osvetljenje, a ne želite da palite glavnu rasvetu. Pre kupovine proverite koliko je jednostavna ili komplikovana zamena sijalica i koliko će vas koštati.

Popularne marke aspiratora i cene

Faber, Gorenje i Bosch su neke od najpopularnijih marki aspiratora. Njihova raznovrsna ponuda sadrži sve vrste aspiratora koje smo naveli u vodiču, što znači da vam izbora neće nedostajati.

Cene su vrlo različite - od nekoliko hiljada, pa do nekoliko desetina hiljada dinara.

Zidni aspiratori su najpopularniji i cenovno najpristupačniji. Početni modeli se kreću između 4500 i 6000 dinara.

Ostrvski aspiratori ispod 100000 dinara su prava retkost, a u proseku koštaju oko 117000 dinara pa naviše.

Izbor aspiratora zaista je veliki, a to znači da nezavisno od toga sa kakvim budžetom raspolažete, nećete imati problema u pronalasku idealnog uređaja za vašu kuhinju.

Povezani proizvodi
Bosch DWP64BC50 aspirator ugradni
1 ponuda
Stavi u listu želja
Gorenje TH62E4X aspirator ugradni
7 ponuda
Stavi u listu želja
Beko CFB 6433X aspirator ugradni
7 ponuda
Stavi u listu želja
Beko CTB 6250B aspirator
7 ponuda
Stavi u listu želja