Ostali članci

Kako pravilno održavati kuhinjski aspirator

Postoji niz razloga zbog kojih može buknuti požar u kući, a nepravilno održavannje kuhinjskog aspiratora jedan je od češćih. Zbog masnoća koje se tokom korišćenja nakupljaju na aspiratoru, ovaj uređaj može postati jako opasan. Zbog toga je pravilno i redovno čišćenje i održavanje aspiratora imperativ za sigurnu kuhinju.

Kuhinjski aspirator

Čišćenje filtera i spoljnog dela aspiratora

Kako ćete čistiti aspirator zavisi od vrste aspiratora koji imate. Aspirator sa odvodom vazduha uvlači vazduh preko filtera koji zadržava masnoću iz pare nastale tokom kuvanja. Aspirator sa kruženjem vazduha koristi ventilator koji usisava paru, meša je sa ugljenim filterom i potom je pročišćenu vraća u prostoriju.

Filter je potrebno menjati nekoliko puta godišnje: svaka tri meseca ukoliko koristite ugljeni filter, tj. svaka dva meseca kod papirnog filtera. Međutim, većina aspiratora koristi metalni filter koji trebate održavati redovnim pranjem svaka dva meseca, ručno ili u mašini za pranje sudova na niskim temperaturama i sa kratkim ciklusom pranja. 

Prilikom ručnog pranja svakako ga ostavite u vodi najmanje deset minuta, a potom ga temeljno isperite i osušite. Kod neredovnog održavanih filtera ponekad je potrebno postupak ponoviti nekoliko puta kako bi sva masnoća u potpunosti nestala. Sušenje je posebno bitno jer se mokar filter ne sme stavljati u aspirator.

Spoljni deo aspiratora očistite vlažnim sunđerom s malo neutralnog sredstva za čišćenje u tečnom obliku, a potom ga isperite vlažnom krpom i na kraju osušite suvom krpom. Ako imate aspirator od nerđajućeg čelika, preporučljivo je na njega naneti sredstvo za poliranje. Korišćenje alkohola i abrazivnih sredstava je potpuno zabranjeno, a pre bilo kakvog pranja obavezno isključite aspirator iz struje.

Preporuke proizvođača

Bitno je napomenuti da prilikom kupovine većina aspiratora dolazi sa uputstvom za korišćenje, pa tako i sa smernicama o pravilnom održavanju i čišćenju. Svakako obratite pažnju na preporuke proizvođača vašeg aspiratora budući da se one znaju blago razlikovati od proizvođača do proizvođača, zavisno od toga kakvu vrstu kuhinjskog aspiratora posedujete.

Uporedi cene kuhinjskih aspiratora

Povezani proizvodi
Beko CFB 6433X aspirator ugradni
7 ponuda
Stavi u listu želja
Beko CTB 6250B aspirator
7 ponuda
Stavi u listu želja
Bosch DWP64BC50 aspirator ugradni
1 ponuda
Stavi u listu želja
Gorenje TH62E4X aspirator ugradni
7 ponuda
Stavi u listu želja