pametno.rs

U 5 koraka do manjeg računa za grejanje

Sezona grejanja je pred vratima, a sve nas zanima odgovor na jedno jednostavno pitanje: Kako dobiti što manji račun za grejanje? Ako se grejete na drva, gas, struju ili bilo koji drugi izvor toplote, nekoliko stvari uvek možete da uradite kako bi smanjili potrošnju energije i na kraju dobili manji račun za grejanje.

Manji račun za grejanje

Izvor: TaxRebate.org.uk

1. Regulišite toplotu

Regulacija toplote možda je jedan od najjednostavnijih trikova za smanjenje vašeg računa za grejanje, a opet mnogi i dalje greše u tom pogledu. Ako su izvor toplote u vašem stanu radijatori, obični radijatorski ventili već mogu da budu dobar regulator toplote. Nije potrebno da vam oni kroz ceo dan budu 'odvrnuti' do maksimuma.

Ako imate termostat, temperatura u prostoriji će se regulisati automatski. Naravno, nakon što vi postavite koja je to željena temperatura. I razmislite. Da li vam zaista treba tih 26 stepeni u dnevnom boravku?

U sledećoj tablici zato možete pronaći preporučene temperature za pojedine delove vašeg stana.

Prostorija Preporučena temperatura °C
Dnevni boravak 20-22 °C
Spavaća soba 18-20 °C
Kupatilo 23-24 °C
Kuhinja 17-20 °C
Tokom noći 17-18 °C

Uzmite u obzir kako će željena temperatura zavisiti o vama i vašim prioritetima, ali smanjenjem temperature za 1 stepen možete lepo uštedeti. Ipak nemojte se dovesti na nivo štednje gde u zimskoj jakni odlazite na spavanje.

Malo se poigrajte s temperaturom i proverite koja je najniža tačka na kojoj se i dalje osećate prijatno. Biće to dobar pokazatelj idealne temperature u vašem stanu. 

Radijator s termostatom

2. Ventilacija radijatora

Pre nego što grejanje počne, nemojte da zaboravite na ventilaciju radijatora. Ako otvorite radijatorski ventil do kraja, a vaš je radijator svejedno mlak, vreme je za ventilaciju radijatora. U tom slučaju radijator je ispunjen vazduhom zbog koga voda ne može da se probije do vrha radijatora i automatski povećava trošenje energije.

Kako uraditi ventilaciju radijatora?

Ovaj jednostavan posao možete da uradite i sami, a potrebni su vam:

  • Klešta ili četvorougaoni ključ
  • Peškir ili krpa
  • Posuda za vodu

Kleštima ili četvorougaonim ključem okrenite ventil za ventilaciju koji se nalazi na kraju radijatora. Krpom ili peškirom odmah u startu omotajte ventil kako vam voda ne bi kapala po celom stanu. Onog trenutka kada prestane da izlazi vazduh, a krene da curi voda, ventil možete ponovno da zatvorite.

Posuda za vodu potrebna je u trenucima kada voda krene da curi iz radijatora, a vi još uvek niste zatvorili ventil. Sakupite vodu u posudu, posle je prospite i ceo posao obavili ste bez velikog nereda. 

3. Redovan servis

Koji god način grejanja da koristite, redovan servis je najvažnija stvar na svetu. Bilo da se radi o bojleru, dimnjaku, inverter klima uređaju, važno je uraditi servis pre sezone grejanja (zbog smanjenog opsega posla, idealno je da to uradite tokom letnjih meseci).

Servis bojlera

Preuzeto:citytechnical.co.uk

Neke stvari nećete moći da uradite sami. Servis gasnog bojlera, čišćenje dimnjaka i slične poslove, moraćete da prepustite ovlašćenim profesionalcima. Iako ćete za to morati da izdvojite koji dinar, imaćete dvostruku korist.

  • Bolje grejanje
  • Veću sigurnost

Upravo je sigurnost ono što bi vas primarno trebalo podstaći na kvalitetno i stručno održavanje vaše opreme za grejanje.

Oni koji se greju pomoću klima uređaja, moraće da ga održavaju jednako kao i u letnjoj sezoni. Dva puta tokom sezone grejanja zamenite filtere i već ste napravili dosta. O tome kako da zamenite filtere, već smo pisali u našem članku o održavanju klima uređaja.  

4. Očistite peć

Ako koristite za grejanje peći na drva, potrebno ih je dobro očistiti pre same sezone grejanja, ali s vremena na vreme i tokom nje.

Najvažnije je da iz peći uklonite svu čađ i prljavštinu koja je ostala u njoj. Čak i mali sloj čađi od samo nekoliko milimetara može znatno da smanji kvalitet grejanja i poveća potrošnju drva.

Tokom sezone grejanja, ne morate sav pepeo da sklanjate iz peći. Dobro je ostaviti mali sloj na dnu koji će služiti kao toplotni izolator, ali i olakšati buduće potpaljivanje. 

Puno toga zavisiće i o drvima koje koristite za grejanje. Kad god to možete, koristite tvrda drva za ogrev. Najpopularnija su svakako hrast, bukva, breza i grab.

Drva u peći

Tvrda drva za ogrev izgaraju čišće od mekih pa vas ređe teraju na čišćenje. Važnije od toga, tvrda drva imaju veću ogrevnu vrednost po prostornom metru. Laički rečeno, tvrda drva bolje zagrevaju veću površinu.

5. Trikovi s kojima ćete uštedeti

Kao peti savet odlučili smo da podelimo nekoliko stvari s vama. Najčešće su to greške koji ljudi rade i na kojima gube dragocenu toplotu i dobijaju veći račun. Ako smanjite temperaturu u vašem stanu za samo 1°C, ostvarićete značajne uštede na godišnjem nivou. A nećete se zalediti. 

  • Ako želite da provetrite kuću i pustiti svež vazduh, ugasite grejanje
  • Ako želite da smanjite temperaturu, uradite to na termostatu ili ventilu, a ne otvaranjem prozora
  • Nemojte grejati nekorišćene prostorije
  • Ako obučete dugačku majicu, biće vam prijatnije i sa stepenom ili dva nižom temperaturom
  • Ako odlazite od kuće na ceo dan, grejanje ostavite na 15-16 stepeni

Ako već napolju hodaju pingvini, ne treba u vašem stanu da bude pakao. Obucite se adekvatno vremenu, temperaturu postavite na razumnu granicu, skuvajte topao čaj ili kafu i uživajte u toplini kuće sa svojim najmilijima. I na kraju, platite manje za grejanje.