Ostali članci

Prvih 5 stvari koje trebaš uraditi kada kupiš novi laptop

Kupio si novi prenosni računar koji je odmah spreman za korišćenje? Nije baš tako jednostavno. U nastavku pročitaj koje osnovne korake trebaš napraviti kada prvi puta koristiš novi laptop.

laptop

1. Ažuriraj operativni sistem

Prvi korak verovatno je najdosadniji, ali i najvažniji - zato ga nipošto nemoj preskočiti.

U nedeljama ili mesecima tokom kojih je računar stajao na polici u prodavnici pre nego što si ga kupio, Microsoft i Apple su izdali niz ažuriranja za njegov operativni sistem. Zadatak tih ažuriranja nije samo optimizarati rad računara, već i zaštititi ga od raznih sigurnosnih pretnji.

Računar će po pravilu obično ponuditi da ažuriraš njegov OS čim ga prvi put pokreneš. No, pre toga se pobrini da za to imaš dovoljno vremena, pogotovo ako si kupio model laptopa koji je u prodaji već neko vreme jer proces ažuriranja može trajati više sati.

Želiš li ručno proveriti jesu li ažuriranja dostupna, na Windows računaru odaberi Postavke > Ažuriranje i bezbednost > Provera ažuriranja. Na Macu u Apple meniju izaberi Podešavanje sistema > Ažuriranje softvera.

2. Zaštiti laptop od krađe

Ako se nađeš u situaciji da si slučajno izgubio prenosni računar ili ti je on ukraden, Windows i Mac laptopovi imaju opciju praćenja koju možeš uključiti kako bi ga pronašao.

Na Windows 10 ta karakteristika se nalazi u Postavke > Ažuriranje i bezbednost > Pronađi moj uređaj. Na Windows 11 isti su koraci, samo što se Ažuriranje i sigurnost sada zove Privatnost i sigurnost. Uključi ovu karakteristiku i moći ćeš locirati laptop pomoću svog Microsoft računa.

Na Macu ovu opciju uključi u meniju na Postavke sistema> Apple ID > iCloud.

3. Ukloni bloatware

Bloatware su aplikacije i programi koje dobiješ predinstalirane na računaru, a vrlo verojatno ih nikada nećeš koristiti.

Reč je o igricama, programima za organizaciju i sličnim dodacima koje većinu ljudi ne zanima pa samo zauzimaju dragoceni prostor na hard disku ili SSD-u. Windowsi su notorni po količini bloatwarea s kojim dolaze instalirani, dok s Macom, Linuxom i nekim drugim operativnim sistemima nećeš imati takvih problema.

Bloatware na Windowsu ukloni odabirom Postavke > Sistem > Aplikacije i karakteristike. Tamo s popisa aplikacija deinstaliraj softvere koji ti izgledaju sumnjivo ili ih ne trebaš.

4. Optimiziraj potrošnju energije

Planiraš li koristiti laptop isključivo na jednom mestu spojenog na punjač, ovaj korak je za tebe manje važan. Ipak, glavna karakteristika prenosnog računara njegova je prenosivost i samim time što duže trajanje baterije je prioritet.

Jako osvetljen ekran brzo "pojede" bateriju pa pronađi nivo na kom laptop možeš prijatno koristiti bez da previše naprežeš oči - previše prigušeno svetlo umara oči. To postavi pod Postavke > Sistem > Ekran.

Takođe idi na Postavke > Sistem > Ušteda energije i stanje mirovanja kako bi postavio nakon koliko vremena će se ekran isključiti na baterijskom i vanjskom izvoru napajanja.

Slične postavke na Mac laptopu pronaćićeš pod Postavke sistema > Baterija.

5. Napravi back-up

Pre ili posle tvoj novi laptop s vremenom će se "napuniti" dokumentima, fotografijama i raznim drugim podacima. Dogodi li se nešto tvom računaru, ti podaci će biti bespovratno izgubljeni. Takvu situaciju spreči - back up-om ili sigurnosnom kopijom.

Za ovaj korak ponovno je potrebno ići u Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Sigurnosna kopija.

Dokumente možeš spremati i na eksterni disk ili cloud servise tipa Dropbox ili Google Drive - više o tome pronaći ćeš u našem prethodnom članku najbolji načini za backup podataka.

Sada znaš šta da uradiš kada kupiš nov prenosni računar. Ne zaboravi da odvojiš malo vremena pre početka jer postavljanje traje - ali zato će ti korišćenje laptopa biti lakše, brže i pouzdanije, a ujedno ćeš i produžiti njegov životni vek.