Ostali članci

Pametni sat ili fitness narukvica - šta ti je zapravo potrebno

Zanima te koja je razlika između pametnih satova i fitness narukvica? Jako je važno razumeti razliku pre kupovine kako ne bi platio nešto što ti nije potrebno.

Pametni sat ili fitness narukvica - što ti zapravo treba

Obe vrste nosivih tehnologija nam mogu pomoći da ostanemo povezani s našim pametnim telefonom, da pratimo svoje dnevne aktivnosti kao i da merimo naše fitness ciljeve. U nastavku nauči koja je razlika između pametnog sata i fitness narukvice, odnosno koje su njihove najvažnije funkcionalnosti.

Pametni sat ili fitness narukvica - šta kupiti?

Razmišljaš li o tome da li da kupiš pametni sat ili fitness narukvicu, bitno je da razumeš razliku između ova dva gadgeta. Ta će razlika odrediti koliko ćeš biti zadovoljan sa svojim uređajem, koliko će te dobro služiti, ali i hoćeš li nepotrebno baciti novac u vetar. 

U velikoj većini slučajeva, fokus kod fitness narukvice je na praćenju zdravlja i sportskih aktivnosti, dok su pametni satovi produžetak pametnih telefona.

Želiš li uređaj koji će meriti samo tvoju fizičku aktivnost? Ili ipak želiš uređaj koji će ti uz to omogućiti i stalnu povezanost s pametnim telefonom i notifikacijama? Tražiš li jeftin uređaj radoznalosti radi ili stvarno tražiš high-end dopunu svom životu?

Fitness narukvice

Fitness narukvice napravljene su pre svega s jednom mišlju: kako unaprediti tvoje zdravlje.

Osnovni modeli fitness narukvica daće ti uvid u tvoje svakodnevne aktivnosti te će pratiti tvoje korake, potrošnju kalorija i vreme provedeno spavajući. Naprednije verzije podržavaju praćenje konkretnih sportova poput trčanja, vožnje biciklom, plivanja, cardio treninga itd.

Fitness narukvice imaju dve glavne prednosti u odnosu na pametne satove, a to su cena i baterija.

Najjeftinije fitness narukvice možeš pronaći već za oko hiljadu dinara. Nemoj od njih očekivati čuda, ali korisnicima koji žele znati koliko je sati kao i koliko su koraka prešli dnevno takav će uređaj biti više nego zadovoljavajući.

Ako i dalje želiš fitness narukvicu sa više funkcionalnosti i boljim kvalitetom izrade, trebaćeš izdvojiti oko 100 eura. Takve fitness narukvice će ti omogućiti detaljan uvid u tvoje fizičke aktivnosti. Povezanost s GPS-om daće tačnije rezultate u pogledu pređene udaljenosti, a odmah ćeš dobiti i uvid u potrošnju kalorija. 

Fitness narukvica fitbit charge 2

Najbolje (i najskuplje) fitness narukvice imaju mogućnost primanja obaveštenja, čitanja poruka i ostalih karakteristika zahvaljujući kojima počinju biti slične pametnom satu.

Osim cene koja će verovatno biti i presudna pri izboru fitness narukvice ili pametnog sata, druga velika prednost fitness narukvica je u dugotrajnijoj bateriji. Fitness narukvice će na jednom punjenju u pravilu izdržati nedelju dana, dok baterija na pametnom satu traje kao i na pametnom telefonu - dva dana maksimalno.

Pametni satovi

Primarna funkcija pametnih satova je omogućiti ti da budeš online 0-24. Uvek ćeš u realnom vremenu znati kada dobiješ mail, poruku na društvenim mrežama ili neko drugo važno obaveštenje, a neki pametni satovi (pogotovo oni koji imaju eSIM) dozvoliće ti da pametni telefon ostaviš kod kuće. Neke pametne satove moći ćeš iskoristiti i za čitanje celih poruka pa čak i za odgovaranje na pozive i poruke pisanjem ili diktiranjem. Većina pametnih satova takođe prati barem osnovno od fitnesa i sportskih aktivnosti.

Ovde postoji posebna kategorija, a to su sportski pametni satovi. Oni spajaju napredne funkcionalnosti fitness narukvica sa opsežnim brojem karakteristika pametnih satova. Osim pređenih koraka i potrošenih kalorija, prate otkucaje srca, krvni pritisak, koliko i kako spavamo, ali daju i detaljnu metriku za više različitih sportova kao i savete kako živeti zdravije. Uz napredne funkcionalnosti dolazi i visoka cena, zbog toga je ova vrsta pametnih satova najbolji izbor samo za ozbiljnije sportiste i fitness entuzijaste.

To znači da ako svoj pametni sat misliš koristiti i kao fitness narukvicu, za takav uređaj budi spreman izdvojiti i nekoliko hiljada dinara.

Pametni sat Apple Watch 3

Pametni sat ili fitness narukvicu - šta izabrati

Ako tek ulaziš u svet nosive tehnologije, nisi siguran da li je to uopće za tebe, i zato ne želiš puno potrošiti, izaberi jeftiniju fitness narukvicu. U slučaju da ti zatreba više funkcionalnosti, uvek je lako možeš nadograditi.

Ako tražiš uređaj koji će ti dati kvalitetan uvid u fizičke i sportske aktivnosti, onda je fitness narukvica svakako tvoj izbor. Najbolje je da izabereš model koji može pratiti nivo tvoje fizičke aktivnosti. 

Pametni sat izaberi ako želiš biti online celi dan i u svakom trenutku imati pristup svojim online kanalima poput maila ili društvenih mreža. Ako ti se sviđa ideja minijaturnog pametnog telefona na zglobu ruke ili želiš najdetaljniju statistiku o tome kako se tvoje telo ponaša za vreme bavljenja određenim sportom, ovo je uređaj za tebe.

Pametne satove preporučićemo ti i ako ti nije problem izdvojiti veću sumu novca. U tom slučaju, najbolji modeli oduševiće te svojim izgledom, funkcijama i upotrebljivošću. 

Nadamo se da su ti ovi brzi saveti pomogli u odlučivanju koji je pravi uređaj za tebe. Ako si odlučio i krećeš u kupovinu svakako pročitaj i naše ostale članke vezane za ovu temu ili jednostavno pogledaj ponudu: