Ostali članci

Pametni satovi - kako ih izabrati i koji kupiti

Osim što pokazuje koliko je sati, pametni sat ti može pomoći da štediš vreme i bolje vodiš računa o svom zdravlju. Opcija ima mnogo a uz njihovu pomoć možeš pratiti otkucaje srca, pređene korake i druge fitnes informacije, popularna karakteristika je i GPS, neki pametni satovi su produžetak pametnih telefona i omogućavaju ti da odgovaraš na poruke i pozive... Teško je izabrati pametni sat koji će savršeno odgovarati tvojim potrebama i navikama pa te zato u nastavku čeka pregled karakteristika na koje trebaš obratiti pažnju prilikom kupovine.

koji pametni sat kupiti

Izvor: Freepik

Šta je pametni sat?

Za početak ono najvažnije - šta su to uopšte pametni satovi? Pametni satovi su zapravo mali računari koji se u većini slučajeva uparuju sa smartphoneom najčešće putem Bluetootha i na tvom zglobu prikazuju obaveštenja o dolaznim pozivima, porukama, društvenim mrežama... Naravno, osim pametnih karakteristika, on je primarno ono što i samo ime kaže - sat.

Uz sve to, pametni satovi sve češće su i odlični modni dodaci. Prvi pametni satovi bili su veliki, neugledni i nikako nisu bili nešto što bi hteli pokazati u javnosti. Danas su se razvili do te mere da ih možeš nositi i na najsvečanije događaje i niko neće primetiti da je tvoj sat 'drugačiji'.

Da bi mogao koristiti pametni sat, trebaće ti pametni telefon na koji je potrebno instalirati odgovarajuću aplikaciju za smartwatch. Putem aplikacije možeš kontrolisati podešavanja na satu i pregledavati sve podatke o fizičkim aktivnostima koje je prikupio.

Kategorije pametnih satova

Ponuda smartwatch uređaja veća je nego ikad - zato smo pametne satove podelili u tri kategorije u zavisnosti od primarnog načina korišćenja. To su:

  • klasični pametni satovi
  • hibridni pametni satovi
  • sportski pametni satovi

1. Klasični pametni satovi

samsung watch 4

Povezuju se s pametnim telefonom pomoću Bluetootha kako bi te obavestili o dolaznim pozivima, porukama, e-pošti, notifikacijama sa društvenih mreža, predstojećim događajima iz tvog kalendara, alarmima i drugim vrstama obaveštenja. Možeš odgovarati na pozive i slati poruke, a neki modeli mogu imati sopstvenu mobilnu vezu pa ih možeš koristiti bez povezivanja s pametnim telefonom.

Obično imaju ekran osetljiv na dodir koji se koristi za navigaciju interfejsom i za korišćenje aplikacija na samom pametnom satu. Iako često imaju i mogućnost praćenja zdravlja i fizičkih aktivnosti, fokus je na tome da su produžetak pametnog telefona i da najvažnije poruke i pozive možeš rešiti brzo i efektivno.

Većini korisnika odgovaraće upravo ovaj tip pametnog sata.

Među najpopularnijim proizvođačima klasičnih pametnih satova su Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi

2. Hibridni pametni satovi

hibridni pametni sat

Radi se o kombinaciji analognih i pametnih satova, a namenjeni su onima koji više vole tradicionalne satove, ali razumeju i žele koristiti prednosti savremenih pametnih satova.

Izgledaju kao tipični analogni satovi, umesto ekrana osetljivog na dodir imaju fizičke kazaljke i mehaničke dugmiće kojima se upravlja na pristup. Ali, spojivi su sa mobilnim putem Bluetootha pa mogu vibracijom javljati za notifikacije na pametnom telefonu, meriti aktivnosti i pružati ostale informacije tipične za pametne satove kroz aplikaciju na mobilnom telefonu.

U odnosu na klasične pametne satove, na hibridnim pametnim satovima baterije mogu trajati nedeljama pa ga netrebaš puniti svaki dan.

Withings, Fossil, Misfit, Michael Kors… Obično velike modne kuće jako vole hibridne satove.

3. Sportski pametni satovi

garmin pametni sat

Ako čim ustaneš iz kreveta, kreneš sa brojanjem koraka za taj dan, u slobodno vreme se najradije baviš fizičkim aktivnostima, a u bližim i širim krugovima te znaju kao sportskog fanatika, tada nemaš o čemu da razmišljaš - sportski pametni sat najbolji je izbor za tebe.

Najbolji sportski pametni satovi mere pređene korake, potrošene kalorije, otkucaje srca, krvni pritisak, koliko i kako spavamo, ali daju i detaljnu metriku za više različitih sportova kao i savete a temu kako živeti zdravije.

Naravno, tu su i dalje karakteristike karakteristične za pametne satove poput pokazivanja vremena i spajanja s pametnim telefonom radi prikazivanja notifikacija. Većina takvih pametnih satova puno je jeftinija od klasičnih smartwatch uređaja, ali često zato što nude manje karakteristika.

Fitbit i Garmin su najpopularniji brendovi među sportskim pametnim satovima.

Klasični pametni satovi odgovaraće potrebama većine korisnika. Hibridni satovi su za one koje više privlače analogni satovi, ali smatraju da bi im pametne karakteristike olakšale život, dok je sportski pametni sat za one koji akcenat stavljaju na praćenje svojih fizičkih aktivnosti.

Operativni sistem

Sigurni smo da ti je izgled sata na prvome mestu, ali pre toga moramo rešiti osnovne karakteristike bez kojih nećeš moći pronaći najbolji pametni sat. Prvi na redu je operativni sistem. On nam je važan jer govori s kojim pametnim telefonima je pametni sat kompatibilan.

Ne iznenađuje da Apple Watch pokreće Watch OS te da ga možeš spojiti isključivo s iPhoneom. Proizvođači kao što su Fitbit i Garmin koriste sopstvene operativne sisteme koji su kompatibilni s većinom pametnih telefona no, u zavisnosti od modela telefona, neće uvek biti dostupna podrška za tvoj OS i aplikacije na telefonu. Npr. možda nećeš moći sinhronizovati obaveštenja između sata i telefona, upravljati telefonom glasovnim naredbama, odgovarati na pozive i sl.

Samsung pametni satovi koriste Samsungov Tizen OS, ali Samsung Galaxy Watch 4 ima Google Wear OS, poznat pod nazivom Android Wear do 2018. Wear OS kompatibilan je i sa Android i sa iOS mobilnim telefonima, ali moguće je da neke iOS karakteristike poput odgovaranja na poruke neće raditi.

Na stranici proizvođača pametnog sata uvek se nalaze informacije sa kojim pametnim telefonima su kompatibilni. Proveri taj spisak pre kupovine sata, pogotovo ako kupuješ noviju verziju nekog modela sata, a imaš telefon star nekoliko godina. Vredi baciti oko i na recenzije u kojima ćeš naići na puno konkretnih saveta koje proizvođači satova ne dele sa svojim korisnicima.

Sve tajne ekrana

Većina pametnih satova imaju LED ili OLED ekrane. OLED prikazuje lepše boje, crna je tamnija i sadržaj je jasniji. Da bi produžio trajanje baterije, crno-beli prikaz je najbolje rešenje, ali tada se gubi lepota OLED displeja.

Važnija odluka između LED i OLED ekrana je ekran na dodir ili kontrole na dugmićima. Koja je opcija bolja je u potpunosti subjektivna odluka jer zavisi od toga šta ti se više dopada. No, znaj da je ikonice na satu ponekad teško pogoditi, pogotovo za one sa većim prstima.

Pametni satovi sa ekranom osetljivim na dodir preovladavaju zbog brzine korišćenja, ali ako ti je bitnije da korišćenje bude što jednostavnije, pogotovo ako imaš velike ruke i prste, izaberi sat s fizičkim dugmićima. Neki modeli pametnih satova kombinuju ekran na dodir s fizičkim dugmićima za fleksibilnije korišćenje.

Okrugli ili kvadratni ekran? Pametni satovi s kružnim ekranima izgledaju elegantnije i više nalikuju analognim satovima. Međutim, satovi s kvadratnim ekranima mogu istovremeno prikazati više sadržaja. Sve se svodi na tvoje osobne preference.

Popularne i korisne karakteristike

GPS

GPS je sastavna karakteristika sportskih pametnih satova, ali je čest dodatak i u drugim kategorijama satova. Ako tokom trčanja ili planinarenja želiš pratiti i čuvati rutu koju si prošao, to ne možeš bez GPS-a. Neki pametni satovi to nemaju već je sat potrebno prvo spojiti s pametnim telefonom, što celi proces čini dužim i nepraktičnim. Ako ti ne pada na pamet čuvati lokacije kojima prolaziš, zaboravi da ova karakteristika postoji.

NFC

pametni sat nfc plaćanje

Izvor: Freepik

Zanima te plaćanje pametnim satom? Trebaće ti smartwatch s NFC-om koji ćeš zatim moći koristiti za usluge mobilnog plaćanja u prodavnicama u kojima to postoji kao opcija. Ako tvoj pametni telefon podržava NFC, moći ćeš ova dva uređaja tako upariti umesto korišćenja Bluetootha. Većini korisnika NFC nije deal break, ali ako tražiš načine za brz i delotvoran šoping, isplati se imati ga.

Različiti satovi koriste različite sisteme plaćanja: Apple Watch koristi Apple Pay, WearOS satovi podržavaju Google Pay, a Samsung ima Samsung Pay.

Personalizacija kaiša

Pametni satovi često dolaze s mogućnošću promene kaiša. Osim direktno od proizvođača sata, remen ponekad možeš kupiti i od drugih proizvođača koji nisu povezani s brendom. Kod kvalitetnijih satova u startu postoji više opcija pa osim boje možeš izabrati materijal kaiša, završnu obradu i veličinu.

Ako povremeno želiš promeniti izgled svog sata, pre kupovine proveri kakve su ti opcije. Odaberi pametni sat s uklonjivim kaišem od 22 mm i pronaći ćeš ogroman raspon dostupnih dizajna i materijala, često po vrlo povoljnim cenama.

Fitness karakteristike

Većina pametnih satova ima barem osnovne karakteristike za praćenje zdravlja poput akcelerometra. Ali, samo neki imaju naprednije opcije poput praćenja EKG-a i SpO2. EKG može ukazati na nepravilne otkucaje srca tokom mirovanja ili aktivnosti, dok SpO2 čita procenat kiseonika u krvi i može uočiti znakove apneje u snu ili drugih respiratornih stanja. Ako nikada pre nisi čuo za ove skraćenice, verovatno ti ne treba smartwatch s tim karakteristikama.

Akcelerometar, GPS, barometar i otkucaji srca dovoljni su za prosečne fitness entuzijaste.

Za plivanje i ostale vodene aktivnosti gledaj da je smartwatch vodootporan. Postoje različiti nivoi vodootpornosti, pa gledaj da tvoj pametni sat ima oznaku WR 100m/10ATM/10bar - to znači da s njime možeš plivati i roniti u plitkoj vodi.

Autonomija baterije i bežično punjenje

Baterija na većini pametnih satova traje do 2 dana uz prosečno korišćenje. U drugu kategoriju spadaju pametni satovi čija baterija traje pet do sedam dana, ali obično imaju manje karakteristika i ekran lošijeg kvaliteta. Najveću autonomiju pronaći ćeš među hibridnim i sportskim satovima koji mogu trajati nedeljama sa jednim punjenjem.

U zavisnosti od toga koje karakteristike koristiš, možeš skratiti ili produžiti trajanje baterije. Npr. GPS i obavljanje poziva potrošiće bateriju drastično brže nego da smartwatch koristiš samo za proveru koliko je sati. Srećom, bežično punjenje popularna je karakteristika među pametnim satovima i drastično će ti olakšati život ako kupiš smartwatch kom baterija traje oko 24 sata. Neki od najnovijih modela satova podržavaju brzo punjenje.

Muzika

Pametni satovi ne samo da mogu pratiti i analizirati tvoje treninge trčanja, već mogu i reprodukovati tvoje omiljene pesme za još prijatniji trening. Mnogi pametni satovi omogućuju lokalno spremanje muzike direktno na uređaj, tako da bežične slušalice možeš povezati direktno s pametnim satom, a mobilni telefon ostaviti kod kuće. 

Satovi koji nemaju memoriju muzike obično imaju mogućnost kontrole nad onim što slušaš tako da možeš preskočiti pesme i odabrati playliste bez vađenja mobilnog telefona. A ako tvoj sat ima mobilnu vezu, moći ćeš streamuješ direktno sa sata na svoje bežične slušalice.

Aplikacije

Pre kupovine pametnog sata proveri da model koji te zanima podržava aplikacije koje najviše koristiš. Bilo da redovno slušaš muziku na Spotifyju, naručuješ Uber ili proveravaš lokacije na Google Maps, želiš smartwatch koji će ti omogućiti da radiš sve to bez svog pametnog telefona.

Popularni brendovi pametnih satova

Apple

apple watch series 7

Prvi Apple pametni sat predstavljen nam je davne 2015. Iako su prvo krenuli u smeru luksuznih pametnih satova (jer ipak je to Apple), brzo su se predomislili i promenili imidž Apple Watcha u uređaj za praćenje zdravlja. Najnoviji model izašao je u 2021. - Apple Watch Series 7, a postoji i jeftiniji Apple Watch SE. Appleovi satovi imaju najbogatiju ponudu aplikacija.

Samsung

Samsung je u smartwatch igri dve godine duže od Applea. Koristio je svoj operativni sistem Tizen OS do najnovije verzije smartwatcha, pa sada Samsung Galaxy Watch 4 pokreće Google Wear OS. I tu je dostupan lep izbor aplikacija, a mogu se instalirati i direktno na sat umesto na smartfon.

Fitbit

Fitbit je najpoznatiji po svojim fitness narukvicama, ali Fitbit Versa je tu da spoji najbolje od dva sveta pa sada možeš koristiti sve prednosti pametnog sata s funkcionalnostima fitness narukvice. Fitbit uređaji su popularni među ženama jer imaju mogućnost praćenja menstrualnog zdravlja (iako ta opcija postoji i na satovima nekih drugih proizvođača). Fitbit ima vlastiti Fitbit OS, a kompatibilan je s iPhone i Android mobilnim telefonima.

Garmin

Garmin sportski satovi su najpopularniji u toj kategoriji. U poređenju s Fitbitom, Garmin pametni satovi češće imaju detaljnije metrike i idu puno više u dubinu od Fitbita. Fitbit sportski pametni satovi bolje će odgovarati prosečnim sportskim entuzijastima, dok je Garmin za one koji žele detaljnu i ekstenzivnu metriku svojih fizičkih aktivnosti.

Xiaomi

Xiaomi je relativno nov u svetu pametnih satova, a do sada se najviše isticao po fitnes narukvicama. Kao i ostalim segmentima proizvoda, Xiaomi pametni satovi zamišljeni su kao konkurencija premium smartwatchevima tako da nude funkcije kao i najbolji satovi, ali po drastično nižim cenama. Xiaomi će se svidet osobama koje imaju vrlo ograničen budžet, a ipak žele uređaj s puno karakteristika. Pre kupovine Xiaomi pametnog sata, svakako treba pročitati recenzije jer specifikacije na papiru i njihovo ponašanje u stvarnom svetu nisu nužno isti.

Cena pametnih satova - koliko se isplati platiti?

Najbolji pametni satovi u proseku koštaju između 23.00 i 46.000 dinara. Obično imaju napredne karakteristike za praćenje fitnesa, slušanje muzike i komunikaciju, kaiš ili okvir od kvalitetnijih materijala poput aluminija ili nerđajućeg čelika umesto plastike. Često će takođe imati karakteristike poput GPS-a, skladištenja muzike i NFC-a, nešto što nije obavezno na jeftinijim uređajima. U drugoj kategoriji nalaze se pametni satovi koji koštaju do cca 23000 dinara.

Specijalizirani satovi za praćenje telesnih aktivnosti znaju koštati više od 60.000 dinara, a mi bismo ih preporučili samo ozbiljnim sportistima. Luksuzni pametni satovi takođe mogu doseći visoke cene, ali ne bismo preporučili ni jedan od njih osim ako baš želiš luksuzne marke. Ovi uređaji mogu koštati do 150.000 din. i više, a sve što ćeš time dobiti je ime marke ili neke zgodne, ali većini korisnika beskorisne karakteristike.

Pametni satovi su poslednjih godina postali zgodan i izuzetno koristan modni i funkcionalni dodatak. Možda ne zahtevaju tako veliku investiciju kao pametni telefoni, ali svejedno će na njih otići popriličan komad tvog budžeta, pogotovo ako želiš Samsung, Apple ili neki drugi od najtraženijih modela smartwatcheva.

Na kraju se sve svodi na ovo: opredeli se za one funkcije koje će ti zaista trebati, a ne za one koje zvuče lepo na papiru ali za tebe nemaju praktičnu korist. I, naravno, lep dizajn je sve zato tu ne prihvataj kompromis.