Ostali članci

Kako spojiti laptop na TV - HDMI, USB-C i Wi-Fi

Ako se pitaš koji je najbolji način da spojiš laptop i televizor, došao si na pravo mesto. Sledeći put kada poželiš prebaciti ekran svog laptopa na veliki ekran televizora, imaćeš za to nekoliko načina. Na tebi je da odlučiš sviđa li ti se više žična ili bežična opcija.

Kako spojiti laptop i tv

Spajanje laptopa i televizora žično

  • HDMI
  • USB-C

Najjednostavniji, najbrži i najlakši način spajanja laptopa i televizora je HDMI kablom. Odličan je za prenošenje zvuka i slike visoke rezolucije, što ga čini odličnim odabirom za prikazivanje sadržaja visokog kvalitete. HDMI je standard već godinama i tvoj uređaj ga neće podržavati samo ako je zaista veoma star. Tako da vrlo verovatno razloga za brigu nemaš.

Da bi mogao koristiti ovaj kabal, tvoj laptop i TV trebaju imati HDMI izlaz i ulaz. Uključi ih i poveži HDMI kablom. Na TV-u pomoću daljinskog u meniju prebaci da se prikazuje sadržaj s HDMI-ja, najčešće pritiskom na AV, Input ili Source dugme u kojem zatim odabereš opciju HDMI. I to je to.

Neki laptopovi imaju micro ili mini HDMI, zbog toga prilikom kupovine pazi kakav kabal kupuješ. U slučaju da već imaš standardni HDMI kabal, možeš kupiti adapter za laptop sa micro ili mini HDMI izlazom.

AV, Input ili Source gumb

Ako tvoj laptop ima USB-C izlaz, možeš ga spojiti na televizor tim putem. Opcije su USB-C na USB-C ako i televizor ima tu opciju ili adapter koji omogućava da se spoje USB-C na HDMI. Međutim, imaj na umu da ne može svaki USB-C priključak prenositi video signal, svakako to proveri pre kupovine.

Spajanje laptopa i televizora bežično

spojiti laptop i tv

  • Wi-Fi Direct
  • Android Media Player

Za bežično spajanje Windows laptopa i Smart TV-a praktično je koristiti WiFi Direct. Većina novih laptopa i TV-a podržava ovu opciju.

Funkcioniše tako da na svom televizoru uključiš opciju preslikani ekran (eng. screen mirroring). Zatim u podešavanjima na laptopu na opciji "Uređaji" (Devices) odeš na dodaj uređaj i tamo odabereš svoj televizor. I to je to - sadržaj sa laptopa ćeš videti na televizoru.

U slučaju da koristiš neki od MacBook laptopova, koristićeš AirPlay opciju, a moraće je podržavati i tvoj televizor.

Još jedna opcija su media playeri. Media player pretvara svaki TV u Smart TV i odličan je način da se na televizoru gleda sadržaj koje inače gledaš na internetu (YouTube, Netflix i sl.). Kod nas je najpoznatiji Google Chromecast, ali možda imaš neki drugi od Android media playera ili Apple TV.

Za primer ćemo uzeti Chromecast. Nakon što ga spojiš s televizorom, možeš podeliti sadržaj sa svog laptopa, bilo da se radi o sadržaju sa internet pretraživača ili direktno sa laptopa. Pokreneš Chrome aplikaciju na laptopu i odabereš opciju "Cast", izabereš koji sadržaj želiš da se prikazuje na televizoru i izabereš Chromecast na koji taj sadržaj želiš poslati.

U slučaju da na televizor želiš spojiti mobilni telefon, imamo rešenje i za to.

 

Možda će te zanimati i ovo: