Ostali članci

Kako izabrati najbolju obuću za dete

Kupovina sa decom uvek je izazov, pogotovo kada se radi o obući i odeći. Osim što deca rastu i razvijaju se strahovitom brzinom, teško da će u kupovini biti objektivna i hteti majicu ili patike koje im najbolje pristaju umesto onoga što im se najviše sviđa. Na roditeljima je da pronađu savršenu obuću za svog mališana, pa smo stoga pripremili nekoliko najvažnijih saveta.

obuća za dijete

Veličina obuće

Pre kupovine treba znati koju veličinu tvoje dete nosi. Bilo da meriš sam ili to radi prodavac u prodavnici, svakako izmerite oba stopala, jer je često jedno veće. Obuća se potom kupuje da odgovara većem stopalu.

U proseku deci do 3 godine stopalo naraste za oko pola veličine svaka 2-3 meseca. Deci od 3 do 6 godina stopalo će se povećati za pola veličine svakih 4-6 meseci, a tek nakon 6. godine se rast uspori na oko jednu veličinu godišnje.

Obuća bi trebala biti taman ako možeš staviti mali prst između zadnjeg dela stopala i cipele te ako je detetov najveći nožni prst udaljen od vrha cipele za širinu njegovog palca. Tvoje dete bi trebalo moći bez problema pomerati prste. Ako negde žulja ili zapinje, obuća je pretesna i trebaš veći broj.

Pametno je odvesti dete u kupovinu poslepodne ili predveče, jer tokom dana stopala nateknu. Nova obuća kupljena ujutro do uveče može postati tesna. Ako se radi o obući koja se nosi sa čarapama, obavezno ponesi i njih.

Budući da dete brzo raste, možda razmišljaš da kupiš cipele koje će mu isprva biti prevelike, ali koje će mu postati taman kako će mu stopala rasti. To obavezno izbegavaj, jer u obući koja je veća više od jednog broja dete se lako može spotaći i pasti, a takođe može doći i do problema u razvoju stopala.

Česta greška koju rade i odrasli je kupovina obuće u očekivanju da će se "razgaziti" i nakon toga postati udobna. Nezavisno kupuješ li detetu patike, formalne cipele ili nešto treće, one odmah trebaju biti ugodne za nositi. Ako na jednom delu žuljaju, nemoj ih kupiti očekivajući da će prestati. Možda neće, a onda ćeš morati kupovati novu obuću i potrošiti duplo više.

Obuća za djecu

Materijal i udobnost

Kupovina u prodavnicama specijalizovanim za dečiju obuću je idealan izbor, pogotovo ako tvoje dete ne voli ići u kupovinu. Specijalizovane prodavnice imaju radnike koji su navikli na decu i najbolje će se snaći prilikom pomaganja tebi i tvom mališanu.

Idealno je da detetu kupiš obuću od mekanih, prirodnih i fleksibilnih materijala koji dišu, poput kože ili platna. Em su izdržljiviji, em su zdraviji za detetova stopala jer se prilagođavaju njihovom obliku. Ako za to nisi u mogućnosti, neka obuća bude što laganija i fleksibilnija. Što se tiče potplata, neka imaju neki uzorak ili teksturu kako bi se stvorilo trenje prilikom hodanja i sprečilo da se tvom detetu kliže.

Pertle ili čičak? To, naravno, zavisi od stepena razvoja tvog deteta. Obuća na čičak dobar je izbor za mlađu decu, ali školarcima će dobro doći obuća na pertle. Pripazi na njihovu dužinu i koliko dobro drže. Ne želiš da se tvoje dete spotiče o predugačke pertle.

I na kraju, nemoj se ustručavati isprobati obuću u fizičkoj prodavnici i potom je naručiti online. Web shopovi često imaju popuste i druge pogodnosti koje inače nisu dostupne, a koji ti omogućuju da uštediš.

 

Povezani članci: 

Povezani proizvodi