Ostali članci

Koje kopačke kupiti - saveti za kupovinu

Na prvi pogled izbor kopački je najjednostavnija stvar na svetu. Ali onda se setite prodavnice u kojoj jedan ceo zid (ako ne i više) zauzimaju kopačke. Bezbroj proizvođača, modela još i više, a od svakog modela nekoliko kategorija. I kako onda izabrati kopačke? 

Izbor najboljih kopački

Ako tek ulazite u svet fudbala, sigurno imate nekoliko dilema koje ima i svaki početnik. Kroz par saveta pomoći ćemo vam da rešite muke koje smo i sami imali na početku fudbalskog puta.

Vrsta podloge

Prva stvar koju morate da saznate je igralište na kojem ćete najčešće boraviti. 90% rekreativaca ili amatera svoje će fudbalske veštine brusiti na tvrdim terenima. Postoje i druge opcije, ali one su ređe. U prodavnicama ćete tako pronaći nekoliko oznaka koje definišu tvrdoću podloge.

 • FG (tvrdi tereni)
 • SG (meki tereni)
 • AG (veštačka trava)

Razlika između takvih modela je u obliku čepova na donjoj strani kopački. Čepovi na FG kopačkama su nešto kraći kako bi imali veće ubrzanje i pružali bolji balans. Mana FG kopački su blatnjavi i mokri tereni na kojima takve kopačke nemaju dovoljno dobru trakciju i dovode do mogućnosti čestog proklizavanja

Kao što smo i rekli, u 90% slučajeva upravo će FG kopačke biti izbor rekreativnih fudbalera.

Ako imate dovoljno novca, na početku fudbalske sezone možete da kupite i dva modela (FG i SG) kako bi kopačke mogli da menjate u zavisnosti od vremenskih uslova. 

Nike kopačke

Druga opcija za mokre i klizave terene su kopačke sa 'gvozdenim' čepovima. Najčešće je to mali broj čepova, njih 6. Ovakva vrsta kopačke idealna je za blatnjave i vodom natopljene terene jer poboljšava trakciju, a vaše kretanje je brže i lakše.

Međutim, takve kopačke nikako ne smeju da budu izbor ako većinu vremena provodite na suvom i tvrdom terenu (a to će vrlo verovatno da bude slučaj). Zbog pretvrde podloge doći će do žuljeva i neugodnih bolova u stopalu. Osećaj će biti kao da trčite po betonu.

Ako kupite kopačke za veštačku travu morate da budete svesni kako u njima nećete moći da igrate na prirodnim terenima, dok ćete kopačke za prirodne terene moći da koristite i na veštačkoj travi. 

Udobnost kopačke

Svi saveti pašće u vodu ako vam u kopačkama bude neudobno. Zato bi od presudne važnosti bilo da isprobate kopačku pre kupovine. Problem može da se javi ako kopačke kupujete preko interneta. U tom slučaju predlažemo dve opcije.

 • Kupite sličan model prethodnim i naručite isti broj
 • Probajte u prodavnici i naručite preko interneta

Najgora stvar koju možete da uradite je da kupite kopačku prema opštem broju noge ili vaših patika. 43 kod kopački i 43 kod patika možda i neće biti isto. Zapravo, 43 kod Adidasa i 43 kod Nikea neće biti isto. Zato se morate osigurati da kupujete pravi broj.

A koja je idealna veličina kopačke?

Sada ćemo da budemo jako pametni i reći vam da u kopački ne sme da bude prazan prostor, ali ne sme da bude ni pretesna. Uzmite u obzir kako će se kopačka s vremenom razvući i prilagoditi vašem stopalu.

Idealno je da veličina bude takva da ostavlja tek malo praznog prostora između stopala i ivice kopačke. 

Za decu i mlade fudbalere čije se stopalo još uvek razvija možete da kupite i pola broja veće kopačke jer će rastom noge kroz sezonu i kopačka postati taman.

Obratite pažnju na činjenicu da ćete tokom igre verovatno koristiti duple čarape (čarapa + štucna), pa najbolje da i u prodavnici kopačke probate s duplom čarapom.

Duple čarape koriste se zbog smanjenog kvaliteta štucni čime dolazi do trenja između kože i kopački (noga 'pleše' u kopačkama) pa se javlja neugodna bol i žuljevi.

Kako ćete verovatno da se odlučite za Adidas ili Nike kopačke, dobro je da znate da Adidas ima nešto uže modele, pogotovo na području prstiju. 

Velika prednost pri kupovini kopački je postojanje uže definisanih brojeva (na primer 43 1/3, 43,5, 43 2/3). Ponekad upravo ta jedna trećina može da čini veliku razliku.

Kopačke s loptom

Pozicija na kojoj igrate

Kupovina kopačke prema poziciji na kojoj igrate već ulazi u sferu profesionalizma, ali daćemo vam pojednostavljeni prikaz pozicije i idealne kopačke

Pozicija Težina kopačke Karakteristike
Golman
Odbrana
Teže (čvrste) kopačke Stabilnost
Dugotrajnost
Vezni red
Napad
Lakše kopačke Brzina
Promena smera
Kontrola lopte

Naravno, ovo je maksimalno pojednostavljeni prikaz. Različite pozicije u veznom redu i u odbrani dovode i do potrebe za drugačijim izborom kopački, a s obzirom na popriličnu tečnost fudbalske igre i ove se granice lagano brišu.

Ideja je da igrači koji ulaze u puno duela, imaju puno uklizavanja, imaju i čvršće kopačke kako bi se smanjio rizik od povreda, dok igrači kojima je osnovni zadatak postizanje golova, trebaju kopačke u kojima će lakše pobeći svojim čuvarima i bolje kontrolisati loptu.

Međutim, ako kupite lakše kopačke ne znači odmah da ste Messi, kao što vas ni čvršće kopačke ne pretvaraju u Simeonovog ratnika. 

Dodatni saveti

Gore navedeni saveti trebali bi da budu obavezni (osim u zavisnosti od poziciji ako se bavite amaterskim fudbalom). Za kraj ćemo predstaviti još nekoliko saveta koji dobro dođu i koji mogu pomoći pri izboru.

 • Nemojte da kupujete kopačke samo zato što na njima piše Messi, Ronaldo, Suarez ili bilo koji drugi vaš omiljeni igrač
 • Svi modeli dolaze u nekoliko kategorija - što je cena veća, materijal izrade je kvalitetniji i približava se profesionalizmu
 • Za 8 000 - 10 000 dinara pronaći ćete sasvim dobre kopačke 
 • Kako bi prošli jeftinije, pronađite prošlosezonske modele
 • U proseku jedne kopačke traju jednu sezonu
 • Prvi kriterijum je udobnost, a tek onda dizajn
 • Zadržite se na proverenim proizvođačima koji garantuju kvalitet (Adidas, Nike, Puma, Umbro)
 • Nakon kupovine kopački, u njima svakako odradite barem jedan trening. U suprotnom velika je verovatnoća pojavljivanja žuljeva tokom utakmica
 • Kopačke pravilno održavajte nakon kupovine. Operite ih, izvadite iz kese na provetravanje, a unutra stavite kalup ili novinski papir kako bi zadržale svoj prvobitni oblik

Ako imate i vi koji savet za kupovinu kopački stečen sopstvenim iskustvom slobodno ga podelite s nama. Gledajte na kopačke kao na glavni alat u vašoj igri. U njima ćete provesti desetak sati nedeljno tokom velikih napora i zaista ne želite da imate nešto u čemu vam nije udobno.

Povezani proizvodi