Ostali članci

E-čitač ili tablet - koji izabrati?

Ležanje na plaži i čitanje knjige ne ide jedno bez drugog. Ako ste strastveni čitač knjiga, znate da par debljih knjiga može da teži i po nekoliko kila. Torba ne bi trebala da bude teška kao teg u teretani, pa se ljudi zbog toga okreću e-čitačima knjiga. Ali tu se postavlja pitanje - da li je e-čitač dovoljan ili je za čitanje knjiga bolje izabrati tablet?

E-reader ili tablet

Čitač elektronskih knjiga

E-čitači najviše su primamljivi jer mogu zameniti čitavu biblioteku punu knjiga. Iako tradicionalne knjige imaju karakteristike koje e-čitači nikada neće moći da zamene, popularnost ovih uređaja kontinuirano raste.

E-čitači prvenstveno su namenjeni čitanju knjiga. Rade tako da iz e-biblioteke skinete željene knjige, a potom na ekranu "listate" kroz stranice. Moguće je prilagoditi veličinu fonta kako bi vam čitanje bilo prijatnije i dodavati beleške, a neki e-čitači imaju i rečnike.

Prihvatljiva cena, laka prenosivost i jednostavnost korišćenja osnovne su karakteristike e-čitača knjiga. Većina e-čitača koristi e-ink, tj. monohromatske ekrane koji verno kopiraju karakteristike papira. Iako nemaju pozadinsko osvetljenje pa ih zbog toga ne možete čitati u mraku, odlični su za čitanje napolju jer im sunce uopšte ne smeta. Postoje i e-čitači sa ekranom u boji, ali se teže koriste pri spoljnom svetlu.

E-čitači imaju jako štedljivu bateriju. Zavisno o tome koliko često koristite e-čitač, njegova baterija može da traje i po nekoliko nedelja. Takođe su lakši od tableta, zbog čega ih bez problema možete držati u jednoj ruci tokom čitanja bez da vam to stvori neugodnost.

Iako noviji modeli e-čitača dolaze sa sve naprednijim dodacima zbog čega postaju sve sličniji tabletima, u pravilu su e-čitači dobri jedino za čitanje knjiga. Ukoliko je to jedino što vas zanima, sa e-čitačem ne možete da pogrešite.

Tableti

Bez obzira na to što liče e-čitačima, tableti imaju značajno veći broj funkcija. Razlog tome je što su tableti u principu manji računari.

Ekran u boji s pozadinskim osvetljenjem na tabletu omogućava gledanje filmova i slika, igranje igrica, pretraživanje interneta, snimanje videa i slika itd. Veće dimenzije i bolja rezolucija ekrana čine čitavo iskustvo puno prijatnijim nego što bi to bilo na manjim ekranima.

Najveći nedostatak tableta je slaba autonomija, pa trajanje baterije uglavnom ne prelazi više od 6 sati tokom prosečnog korišćenja. Ako znate da ćete tablet češće koristiti, svakako vodite računa o tome gde se nalaze dostupne utičnice za struju i nemojte zaboraviti da poneste punjač.

Uz veće dimenzije tableta raste i njihova težina. Zbog toga ih je teže držati u rukama duže vreme. Takođe su prvenstveno namenjeni korišćenju u zatvorenim prostorima jer zbog svojih karakteristika ekrani tableta imaju znatno smanjenu vidljivost na suncu.

Koji izabrati?

Da li je bolje kupiti e-čitač ili tablet zavisi od toga kako uređaj nameravate da koristite.

Ako isključivo želite da čitate knjige, tada je bolje da izaberete e-čitač. Jednostavniji je za korišćenje, finansijski je isplativiji, baterija traje nedeljama i čitanje s e-čitača puno je zdravije za oči

Ako vam je konzumacija multimedijalnog sadržaja bitnija, a knjige čitate samo povremeno, tada će vam tablet biti korisniji. Ima više funkcija, možete da koristite aplikacije i pretražujete internet.

Povezani proizvodi