Ostali članci

5 saveta za kupovinu tableta u 2022.

Bez obzira da li se dvoumiš koji tablet da kupiš za posao, školu, faks ili slobodno vreme, izbor je uvek težak. Ponuda tableta nikada nije bila veća, tehnologija je na svom vrhuncu i tableti nikada nisu pružali bolje korisničko iskustvo. Ne brini, sledećih 5 smernica pomoći će ti da bolje razumeš svoje potrebe, suziš izbor i kupiš tablet po svom ukusu.

Tablet iPad

1. Zašto želiš tablet?

Prvi i najvažniji korak u odluci koji tablet kupiti jeste upravo razumeti zašto ga želiš kupiti. Tražiš li dodatan uređaj za zabavu, ili ti je potrebna zamena za laptop ili kupuješ igračku za decu?

Tablet će ti najviše koristiti u ovim situacijama:

  • Često putuješ
  • Voliš gledati filmove i serije u krevetu
  • Imaš decu

Naravno, postoji još puno razloga zašto bi hteo kupiti tablet, ali ovi su najčešći. Česta putovanja znače puno vremena provedenog u javnom prevozu koje želimo skratiti baveći se zanimljivom aktivnošću. Možeš čitati knjigu na e-čitaču, a možeš pogledati zanimljiv film na tabletu. Budući da se na putovanjima trudimo sačuvati bateriju na mobilnom telefonu, korišćenje tableta za prekraćivanje vremena na putu je super opcija. Istovremeno, tablet je mali i lagan pa ga nećeš ni osetiti među svojim stvarima.

Iako su ekrani na pametnim telefonima postali glomazni, serije i filmove i dalje volimo gledati na velikim ekranima, pogotovo ušuškani u krevet. Kada nemaš televizor pored kreveta, a nepraktično ti je laptop držati u krevetu, tablet je odličan izbor za gledanje serija i filmova u krevetu pre spavanja.

Tablet za decu takođe ima nekoliko korisnih svrha, od dobijanja 5 minuta mira pa do čuvanja tvog pametnog telefona. Deca obožavaju da se igraju sa pametnim telefonima, ali to često završi razbijenim staklom ili čudnim pozivima šefa. Kako bi to sprečio, manji (i jeftiniji) tablet poslužiće svrsi.

Tablet

2. Ništa bez jasno definisanog budžeta

Kao i pre svake kupovine, prvo definiši budžet kojim raspolažeš.

3. Veličina ekrana igra važnu ulogu

Tablet je pre svega multimedijalan uređaj za zabavne sadržaje poput surfovanja internetom ili gledanja filmova i serija. Zato važnu ulogu igraju veličina i rezolucija ekrana.

Preporučujemo tablet srednje veličine s dijagonalom od cca 10 inča. Osim što su najstandardniji, 10-inčni tableti najbolje kombinuju odnos dovoljno velikog ekrana za uživanje u multimediji, a opet dovoljno malog da prenosivost ne pati.

S obzirom na to da pametni telefoni redovno imaju ekrane preko 6 inča, tablet od 8 inča ne donosi značajnu razliku. Manje tablete preporučujemo tek onima koji tablet misle dati detetu ili ga nositi svuda sa sobom. U tom slučaju će manja dijagonala ekrana čak biti i poželjna, a prati je i manja cena tableta.

S tabletima iznad 10 inča gubiš na fleksibilnosti. Ako te najviše privlači tableti velikog ekrana, razmisli koliko ti se zapravo isplati, možda i samo možda ti se više isplati kupiti ultrabook.

Ne kupuj tablet koji ima rezoluciju manju od 1920 x 1200 piksela. Ne isplati se.

4. Memorije što više to bolje

Količina RAM-a i interne memorije će zavisiti od budžeta kojim raspolažeš. Naš je savet što više to bolje. Muzika, filmovi, serije, igrice... zauzimaju puno prostora.

16 GB je minimum interne memorije koju bi dobar tablet trebao imati, a za prijatno korišćenje preporučujemo tablet od 32 GB. U svakom slučaju, memoriju ćeš verovatno poželeti proširiti microSD karticom. Takođe ne uzimaj u obzir ništa ispod 4 GB RAM-a.

Poslovni korisnici neka razmisle o barem 64 GB unutrašnje memorije i mogućnosti držanja i pristupanja svojim podacima iz clouda.

5. Operativni sistem je i važniji nego što misliš

Operativni sistem glavna je karakteristika po kojoj se tableti razlikuju. Biraj između:

  • Apple iOS
  • Android
  • Windows

Apple ima najpopularniji tablet. Reč je o iPad-u, a dolazi u nekoliko verzija. iPad je prema mnogima najbolji tablet na tržištu, ali je isto tako i najskuplji. iPad izaberi ako nemaš ograničenja po pitanju budžeta i želiš najbolje od najboljeg. iPad je super i ako već poseduješ neki od Apple uređaja (iPhone ili MacBook) jer će ti sinhronizacija tih uređaja biti jednostavna. Dodatan plus iPad-u ima i zbog velike količine pouzdanih aplikacija u svom App storeu.

Android tableti su najrasprostranjeniji, a oni osnovni modeli su i najjeftiniji. Androidi su super ako već poseduješ Android telefon jer funkcionišu na istom principu. Takav je tablet odličan izbor i za decu. 

Windows tableti su najsličniji laptopovima, a primarno se koriste u poslovne svrhe. Takođe dolaze sa paprenom cenom.

Tablet za dijete

Ukratko

Kupuješ li tablet u 2022. godini, prvo razmisli za šta ćeš koristiti tablet pa onda kakav budžet si spreman za njega izdvojiti. Nakon što izabereš operativni sistem, rezoluciju ekrana i memoriju, imaćeš jasnu sliku kakav tablet ti najbolje odgovara. Ukoliko ni tada nisi siguran koji tablet da kupiš, predlažemo da baciš pogled na naš detaljni vodič za kupovinu tableta.

Povezani proizvodi