pametno.rs

Dobar studentski laptop - kako ga izabrati

Početak još jedne akademske godine je pred vratima, a ako tražiš novi studentski laptop, na pravom si mestu. Dobar studentski laptop biće tvoj najbolji prijatelj kroz sve godine studiranja, a istovremeno će ti olakšavati i privatne i fakultetske obaveze.

Kako izabrati dobar studentski laptop

Koji laptop izabrati za koji fakultet?

Pre nego uopšte krenemo u same karakteristike dobrog studentskog laptopa, važno je napomenuti da laptop uvek biraš prema fakultetu koji pohađaš. Tehnički fakulteti zahtevaće i moćnije prenosne računare, dok će studentima humanističkih fakulteta i nešto slabiji laptopi biti dovoljni. Jasno ti je da isti laptop nije potreban osobi na pravnom fakultetu i onoj na FTF-u ili FTN-u. Čini se sasvim logično.

Kako velika većina studenata kroz celo studentsko razdoblje koristi jedan laptop, zahtevi samog fakulteta trebali bi biti primarni u tvom izboru. Naravno, vodič za kupovinu laptopa prema svakom posebnom fakultetu ne možemo napraviti, ali zato smo sastavili sve najbitnije komponente koje bi studentski laptop trebao imati, a da svi studenti budu zadovoljni njime.

SSD disk je pravi prijatelj studentskog laptopa

SSD diskovi u laptopima su postali sve popularniji i to je nešto što bi trebao imati svaki studentski laptop. Oni donose brzinu i instant paljenje, pokretanje programa, a to je nešto što ćeš posebno ceniti. Vremena kada si nakon pokretanja laptopa mogao otići skuvati kavu napokon su došla kraju, sada će ti laptop biti spreman za rad u samo par sekundi. Lep je osećaj kada na predavanju otvoriš laptop i on se odmah upali, a ne da potpuno funkcionalan postane taman na kraju predavanja.

SSD disk je i dugovječniji od klasičnog tvrdog diska, a to će dobro doći ako ne planiraš tokom studiranja menjati laptop par puta. Ili ako ne planiraš studirati desetak godina.

Što se veličine tiče, uzmi onoliko koliko ti budžet dopušta. Verojatno će to biti 256 GB - standard kod srednjeg ranga laptopa. Znamo da ti se to čini malo jer na njega planiraš nakrcati svih 8 sezona Igre prestola, 12 sezona Teorije velikog praska i barem 45 Cinestar blockbustera. Ali ako smatraš da nećeš imati dovoljno prostora za svoju multimediju, uzmi neki eksterni disk za 5.000 dinara i rešio si sve svoje životne probleme.

8 GB RAM 

8 GB RAM-a postao je gotovo pa standard pa ako nisi baš jako ograničen budžetom, svakako pronađi takav laptop. 8 GB RAM-a i SSD disk garancija su da će ti laptop raditi brzo i efikasno što će verojatno dovesti do toga da će tvoje učenje biti malo manje efikasno. Ali gledaj, negde dobiješ, negde izgubiš.

Ako si ipak kratak s budžetom, onda će i 4 GB RAM-a biti sasvim dobro. Pogotovo za studente kojima će laptop služiti za pretraživanje Wikipedije (i ne, Wikipedia nije relevantan izvor pri pisanju seminara i diplomskih radova), gledanje filmova i serija i puštanje muzike kada se ekipa skupi da zajedno učite.

Studentski izlazak učenje

15-inčni ekran standard za većinu korisnika

Za većinu studenata 15-inčni, točnije 15,6-inčni (svaki centimetar je bitan, pogotovo u studentskim danima), ekran je najbolji odabir. Dovoljno je velik da možeš bez naprezanja pogledati epizodu Prijatelja, a opet dovoljno mali da ti stane u ranac kada vikendom kreneš kući žudeći za maminom kuhinjom.

Za studente koji će na redovnoj bazi koristiti AutoCad, Photoshop ili neke slične programe koji uključuju crtanje, uređivanje sadržaja i slično, svakako je bolja opcija uzeti laptop sa 17,3-inčnim ekranom. I oni koji se obrazuju u Overwatchu, Fortniteu i sličnim životno važnim delatnostima, imaće velike koristi od većeg ekrana.

A ako nisi neko kome je stalo do serija i filmova, streamova utakmica ili gaminga, zapitaj se šta sa tobom nije u redu? Šala mala, onda će ti laptopi s manjim ekranima, tipa 13 inča biti i više nego dovoljni, a o njima više u sledećem delu. 

Ultrabook je kralj prenosivosti

Srpsko školstvo još uvek je miljama daleko od onog što gledaš u američkim filmovima pa je verovatnost da ćeš na predavanja morati s laptopom, zaista minimalna. Međutim, možda ga želiš nositi u čitaonicu, na posao ako usput i radiš, ili samo kod prijatelja na party. U tom slučaju, naša je preporuka ultrabook.

Ultrabook je male težine, najčešće oko 1 kg, ima manji ekran, 13 inča, ali je izrazito snažan. To je verojatno najbolje što možeš dobiti od laptopa i u gore navedenim situacijama kada ćeš ga često nositi sa sobom, a treba ti neki malo jači laptop, ultrabook je sve što trebaš.

Napominjemo i da je ultrabook ipak malo skuplja roba pa ga preporučujemo samo onima kojima je stvarno potreban i koji će se prema njemu lepo odnositi. Prosečan student barem jednom po laptopu prolije bambus, kafu ili neki drugi fini napitak, a to je ipak lakše podneti ako za laptop nisi izdvojio dve plate.

Laptop za studente s kavom

Core i5 procesor je dobar izbor za sve

U potrazi za procesorom za laptop može ti se učiniti da izboru nema kraja. Zato smo sastavili i članak na temu koji procesor za laptop odabrati, kako bi ti detaljnije objasnili šta ti zapravo treba i u kom smeru trebaš krenuti.

Najbolji raspon cene i kvaliteta za prosečne korisnike ponudiće Intel Core i5. Dovoljno jak da možeš koristiti zahtevne igre i programe, a opet dovoljno prihvatljiv za studentski budžet. Nezahtevni korisnici biće zadovoljni i s Core i3 modelom, ali u tom slučaju zaboravi da ćeš vreme između učenja ili dve kafe ubijati igranjem najnovijih naslova.

Zahtevni studenti, bilo zbog fakultetskih obaveza, bilo zbog gaminga, trebali bi izabrati laptop s Intel Core i7 procesorom. Jednostavno, u tom ćeš slučaju imati sve snažne komponente koje će činiti moćan računar kako sada, tako i za par godina.

Treba li ti odvojena grafička kartica?

Desktop računari i dalje su kraljevi gaminga, ali studenti gameri možda će ipak utehu morati potražiti u nekom boljem laptopu. Sumnjamo da ćeš svaki vikend u vozu nositi svoj desktop računar pa ga nedjeljom opet vraćati u mesto studiranja.

Ako si pak samo povremeni gamer koji tu i tamo s frendovima odigra partiju PES-a ili FIFE, izaberi laptop s odvojenom grafičkom karticom jer u pravilu ugrađene Intel grafičke nisu u stanju zavrteti novije naslove. A ne želiš valjda da se dogodi da partiju FIFE moraš zaigrati na gostujućem terenu. Važno je razmišljati unapred.

Prosečan student gamer biće zadovoljan s Nvidia GeForce MX150 grafičkom karticom u laptopu, dok ostali mogu potražiti modele koji imaju GTX 1060 grafičke u sebi.

Specifikacije dobrog studentskog laptopa

Za kraj ćemo napraviti samo mali sažetak specifikacija koje bi dobar studentski laptop trebao imati, a da pripada cenovnom rangu do 65000 dinara:

  • Intel Core i5 procesor
  • 256 GB SSD disk
  • 8 GB RAM
  • 15,6 inčni Full HD (1920x1080) ekran
  • Odvojena grafička (Nvidia GeForce MX150)
  • Optički uređaj ili DVD ti NE treba (osim ako ne planiraš spojiti SSD i HDD disk) 
  • Mala težina (što manje, to bolje)

I to bi bilo to. A ako smatraš da ovo može pomoći nekome od tvojih drugara, podeli sa njima, nemoj biti sebičan. I tebi će nekada zatrebati skraćena skripta skripte za prolazak ispita pa će je neko drugi podeliti sa tobom.

Možda će te zanimati i: