Ostali članci

5 stvari koje treba da znate pre kupovine e-čitača knjiga

E-čitač knjiga je čaroban gadget u koji stane čitava biblioteka puna knjiga. Ali bez obzira na njegove prednosti, e-čitač knjiga nije za svakoga. Pre nego što kreneš sa donošenjem odluke koji e-book reader da kupiš, razmisli - šta ustvari želiš od e-čitača?

E-čitač knjiga

Tražite e-čitač... ili tablet?

E-čitač knjiga i tablet nisu jedno te isto.

E-čitač je prvenstveno namenjen čitanju knjiga. Umesto LCD ekrana koristi E-ink, baterija traje danima umesto nekoliko sati i odličan je za čitanje po suncu.

Tablet, s druge strane, može da posluži kao e-čitač, ali to mu nije primarna namena. Zbog LCD ekrana nije prikladan za korišćenje na svetlu dana. Ali, zato s njim možeš da surfuješ internetom, koristiš aplikacije, gledaš filmove, slušaš muziku... možeš puno, puno više nego samo da čitaš knjige.

Naravno, postoje i e-čitači knjiga koji imaju prethodno navedene mogućnosti, ali i oni više liče na tablete - npr. Kindle Fire.

Ako ti je namera da čitaš knjige, tada je e-čitač izbor za tebe. Ali ako te više zanima internet, filmovi i muzika pa je čitanje knjiga sporedna aktivnost, bolje će ti odgovarati tablet.

Da li želiš osvetljen ekran?

Odlučio si da ipak želiš e-čitač. Odlično. S osvetljenom pozadinom ili bez?

Većina e-čitača knjiga ima e-ink ekran. To znači da izgledaju kao stranice obične knjige, bez mogućnosti osvetljenja kada ste u mračnoj prostoriji.

Alternativa su e-čitači s pozadinskim osvetljenjem. To znači da ih možeš čitati i u mraku jer je ekran osvetljen, na primer kao na tabletu. Ova je karakteristika i više nego korisna, ali zato se baterija e-čitača brže troši.

Još jedna opcija jeste i futrola koja dolazi s ugrađenim svetlom.

Hoćeš li kupiti e-reader s pozadinskim osvetljenjem ekrana zavisi isključivo od tvojih navika čitanja. Ako često čitaš predveče i po noći, e-čitač s pozadinskim osvetljenjem pametna je investicija.

Šta najviše čitate?

E-čitači knjiga najčešće prikazuju crne, sive i bele tonove. To ih čini odličnim za čitanje klasičnih knjiga, ali stripovi, slikovnice, kuvari ne dolaze do izražaja na takvom uređaju.

Ako želiš da uživaš u svojoj ljubavi prema super herojima ili čitaš slikovnice sa svojim klincem, tada će trebati e-čitač knjiga u boji.

Formati e-knjiga

Ne podržavaju svi e-čitači sve formate.

Najčešći format je EPUB, zatim MOBI pa potom AZW koji možeš da čitaš isključivo na Kindlu.

Pre kupovine proveri odakle ćeš kupovati/skidati e-knjige i o kojim se formatima najčešće radi. Postoje i online servisi koji mogu prebaciti e-knjigu iz jednog formata u drugi.

Većina e-čitača knjiga takođe podržava TXT i PDF formate, ali ne svi. Ako želiš da skidaš knjige u PDF-u, prvo proveri da li je to uopšte moguće na e-čitaču koji te zanima.

Pocketbook

Kindle nije jedina marka e-čitača

Otkada je Amazon izbacio Kindle na tržište, ova uređaj je postao sinonim za e-čitač knjiga.

Naravno, za to postoji razlog. Postoji nekoliko verzija Kindla s mogućnostima koje će zadovoljiti široki profil čitatelja. Kindle se takođe automatski spaja na Amazonovu biblioteku u kojoj nema šta nećeš pronaći.

Međutim, nemoj da osećaš pritisak da treba da kupiš isključivo Kindle. Postoje i druge marke, kao što su Kobo ili PocketBook koji imaju svoju vernu publiku.

Istraži šta se nudi, uporedi cene i proverite da li imaju karakteristike koje tebe zanimaju.

 

Za više informacija, baci oko na naš vodič za kupovinu e-čitača knjiga.

 

Povezani proizvodi