pametno.rs

3 odluke pre kupovine savršenog ventilatora

Mnogo je razloga zašto u nekim kućama klima uređaj jednostavno nije opcija. Logična zamena je ventilator. Možda ne može da rashladi vazduh kao klima, ali svakako je dobrodošlo olakšanje kada se temperature popnu do teško podnošljivih vrućina.

ventilatori

Kupovina ventilatora baš i nije neka filozofija, ali ipak postoji nekoliko stvari koje treba znati pre kupovine. U nastavku sledi tih nekoliko stvari.  

Gde ventilator nameravate da koristite?

Mesto na kom ćete koristiti ventilator diktiraće njegovu veličinu, snagu i prenosivost.

Male prostorije

Stoni ventilatori prvenstveno su namenjeni ličnoj upotrebi i za jako male prostorije. Stoni ventilator dimenzija između 10 i 15 cm širine prijatno će vas rashladiti dok radite za računarom ili kuckate po laptopu u krevetu. 

Ako ćete ventilator koristiti dok radite, obratite pažnju na količinu buke koju proizvodi. Takođe, neka ventilator bude što stabilniji kako ne bi pao na pod ako ga slučajno udarite.

Manje i srednje velike prostorije

U manjim i srednje velikim prostorijama najviše će vam pomoći stojeći ventilator. Ovaj je model najpopularniji, ponuda je široka i možete dobiti više za manje novca.

Kako biste iz samostojećeg ventilatora izvukli maksimum, neka ima mogućnost podešavanja visine stalka i glave ventilatora. Tako ćete moći da ga prilagodite različitim prostorijama i uslovima. Takođe pazite na stabilnost ventilatora, pogotovo ako imate decu ili kućne ljubimce.

Velike prostorije

Za velike prostorije preporučujemo toranj ventilator.

Toranj ventilatori su snažniji od stojećih ventilatora, a osim velike snage odlikuje ih moderan izgled. Za velike prostorije neka bude visok barem 110 cm. Ako želite toranj ventilator da koristite u različitim prostorijama, neka svakako ima ručku koja će vam omogućiti da ventilator jednostavno prenosite iz prostorije u prostoriju.

Sa obzirom na to da su elise ventilatora sakrivene, toranj ventilatori su odličan izbor za porodice sa decom i kućnim ljubimcima

Podni ventilatori takođe su dobar izbor za velike prostorije.

Ako želite da idete korak više, razmislite o instalaciji plafon ventilatora. Osim što omogućavaju efikasniju cirkulaciju vazduha i hlađenja stvaraju osećaj prijatnog povetarca na koži, plafon ventilatori mogu da se koriste i u hladnije doba godine kako bi se topao vazduh bolje rasporedio po prostoriji. 

Vrste ventilatora

Sitnice koje čine razliku

Nakon što izaberete vrstu ventilatora koja odgovara vašim potrebama, a pre nego što krenete da razmišljate o dodatnim funkcijama, postoji nekoliko sitnica koje treba uzeti u obzir.

Prva je svakako sigurnost, pogotovo u kućama sa malom decom i razigranim kućnim ljubimcima. U tom slučaju trebaće vam ventilator sa gustom zaštitnom mrežom kroz koju se ne mogu gurati prstići ili šapice. Isto tako, neka ventilator bude čvrst i stabilan, po mogućnosti sa protivkliznim dodacima na nožicama. 

Važna je i dužina kabla - koliko je utičnica za struju udaljena od mesta na kom nameravate da držite ventilator? Možda će vam trebati produžni kabl.

Nemojte da zaboravite na buku. Buka koju ventilator proizvodi može da vas ometa dok radite ili pokušavate da gledate televiziju. 

Sigurno vam je važna i potrošnja električne energije. U proseku ventilatori troše oko 50-60W, iako to zavisi o veličini ventilatora i stepenu brzine na kojem ga koristite. Za dodatnu uštedu tražite ventilator sa potrošnjom manjom od ovih brojki.

Da li se isplati platiti više za dodatne funkcije?

Osnovne funkcije ventilatora su oscilacija i brzina okretanja elisa, najčešće u 3 brzine. Ventilator koji nema ove mogućnosti ne isplati se kupovati. 

Sve više od toga zavisi isključivo o vašim potrebama, željama i finansijskim mogućnostima.

Među najpraktičnijim dodacima je daljinski upravljač. Omogućava da upravljate ventilatorom iz fotelje sa drugog kraja prostorije bez potrebe za ustajanjem. 

Takođe razmislite o ventilatoru sa timerom. Pomoću njega možete da namestite vreme kada želite da se ventilator sam ugasi. Recimo da želite da vas ventilator hladi kada idete da spavate, ali ne želite da duva po vama celu noć. Umesto da se budite kako bi ga ručno ugasili, timer će omogućiti da namestite željeno vreme - pola sata, sat, dva ili više - kada da se ventilator isključi.

Ako vas obični ventilatori ne zanimaju, postoje i oni sa "naprednim" mogućnostima poput filtriranja vazduha, rezervoara za aromatična ulja, ovlaživača vazduha, hlađenje vazduha, meračem temperature vazduha itd.

Što je izbor funkcija veći i bolji, to raste i cena ventilatora. Ako vam 15 000 dinara za ventilator ne zvuči puno, navalite. Ako vam je osnovni model i više nego dovoljan, za njega ćete izdvojiti nekoliko hiljada dinara.