Ostali članci

Nintendo Switch, Switch OLED i Switch Lite - koji izabrati? Evo specifikacija i cena.

Imaš u planu da kupiš novu igrajuću konzolu, znaš kako je skoro pa nemoguće nabaviti novi PS5 ili Xbox. Ili su rasprodati ili su dostupni po izuzetno visokim cenama. Mnogi su se zato okrenuli ka Nintendo Switch. Šta sve možeš s ovom malom konzolom, kome će se najviše dopasti i koju se verziju najviše isplati kupiti, saznaj u nastavku.

Nintendo

Nintendo Switch ugledao je svetlo dana 2017. godine. Trenutno je druga najprodavanija Nintendo igrajuća konzola svih vremena i uvereni smo da će uskoro od Nintendo Wii preuzeti titulu najprodavanije.

Za razliku od PlayStation i Xbox igrajućih konzola, Nintendo Switch spada u kategoriju hibridnih konzola.

To znači da je možeš koristiti samostalno kao prenosnu konzolu, ali ujedno je možeš spojiti i na televizor pa koristiti kao običnu konzolu sa posebnim kontrolerom (osim Nintendo Switch Lite - više o tome kasnije).

Drugim rečima, uz Nintendo imaš iskustvo igranja klasične konzole, ali istovremeno sve igre uvek imaš sa sobom i možeš ih igrati bilo kada i bilo gde.

Nintendo Switch apsolutno će oduševiti sve postojeće fanove Nintendo konzola. Switch je takođe odlična investicija za ljude koji nisu hard-core igrači, ali ipak se povremeno vole izgubiti u fantastičnim svetovima video igrica.

Nintendo Switch neće se svideti ozbiljnim igračima koji žele video igre najvećeg mogućeg kvaliteta i grafike koje brišu granice između animiranog i stvarnog.

Postoje tri Nintendo Switch konzole:

 • najnovija Switch OLED za premium iskustvo,
 • najpovoljniji Switch Lite i,
 • standardni Nintendo Switch koji se nalazi negde na sredini između ove dve verzije.

Nema drastičnih razlika između ove tri verzije. Bez obzira na to za koju verziju se opredeliš, moći ćeš igrati većinu igrica, a korisničko iskustvo i način korišćenja su na svima isti. To znači da je izbor između Nintendo Switch, Switch OLED i Switch Lite konzoli vrlo jednostavan jednom kada shvatiš šta tražiš u svojoj novoj konzoli.

Koja je razlika između Nintendo Switch, OLED i Lite verzije? Saznaj u nastavku.

Originalni Nintendo Switch

Nintendo Switch

Nintendo Switch ima vrlo slab sastav u poređenju sa top konzolama današnjice kao što su PlayStation 5 i Xbox One X. Međutim, kod Nintenda nije u fokusu sirova snaga, već prenosivost uređaja te genijalnost i zaraznost dostupnih video igrica.

U sledećoj tabeli nalaze se najvažnije specifikacije za Nintendo Switch konzolu:

  Nintendo Switch Specifikacije
Ekran 6.2" LCD
1280 x 720 p u prenosnom modu
1920 x 1080 p kada je povezan na stanicu
Procesor Nvidia Tegra
Memorija 32 GB
podrška za microSD do 2TB (SDHC i SDXC)
Baterija liti-onska od 4.310 mAh
punjenje traje oko 3 sata
Povezanost WiFi i Bluetooth 4.1
Veličina Ekran 173 mm x 102 mm x 14 mm
Sa spojenim Joy-Con 238 mm x 102 mm x 14 mm
Težina Kućište 279 g
S kontrolerima 397 g

U svakoj kutiji uz Nintendo Switch konzolu dolaze još i Joy-Con levi i desni kontroleri koji se mogu odvojiti od kućišta konzole, kao i sigurnosni pojasevi na zglobu kako ti konzola ne bi izletela iz ruku tokom igre.

Tu je i Joy-Con držač koji pretvara razdvojene kontrolere u jedan veliki za igru kada je Nintendo spojen na TV te Nintendo Switch stanica i kablovi potrebni za spajanje na TV i za punjenje.

Navedeno uključuje sve što trebaš za igranje na Switch konzoli samostalno ili spojeno na televizor. Budući da Nintendo ima bogatu online biblioteku igrica, čak ne treba da kupiš ni fizičku kopiju igrica kako bi počeo sa igranjem. Sve što trebaš, dobiješ u kutiji.

Nintendo Switch Lite

nintendo switch lite

Nintendo Switch Lite ima manje karakteristika od originala, ali i nižu cenu. Evo po čemu se razlikuje:

 • Ima manji ekran - 5.5" umesto 6.2".
 • Nije moguće odvojiti Joy-Con kontrolere jer su trajno spojeni s konzolom.
 • Switch Lite nije moguće spojiti na televizor - ova konzola je isključivo prenosna.
 • Ima manju bateriju od originalnog Switcha. Na Nintendo Switch ona traje 4.5 - 9 sati, a na Switch Lite 3 - 7 sati.
 • Niža cena.

Nintendo Switch Lite podržava većinu igara kao i originalni Switch. Izuzetak su igre koje zahtevaju korištenje Joy-Cona.

Nintendo Switch OLED

nintendo switch oled

Nintendo Switch OLED predstavljen je u leto 2021. kao nadograđena verzija standardne Switch konzole.

5 je glavnih razlika između Switch i Switch OLED-a:

 • Switch OLED ima OLED ekran od 7" umesto 6.2" LCD ekrana.
 • Switch OLED ima dvostruko više memorije - 64 GB umesto 32 GB.
 • Zvuk na OLED konzoli je kvalitetniji nego na originalnom Switchu.
 • Priključna stanica za OLED ima priključak za Ethernet.
 • Switch OLED ima stabilnije postolje.
 • Skuplji je.

Ukoliko već imaš originalni Nintendo Switch, znaj da Switch OLED ne nudi drastične nadogradnje zbog kojih bi se isplatilo ulagati u novi uređaj.

Nintendo Switch OLED najbolji je izbor za osobe koje prvi puta kupuju Nintendo konzolu i spremne su platiti najbolji ekran kao i za igrače koji žele nadograditi Switch Lite.

Video igre koje možeš igrati na Nintendo Switch

U Nintendovom vlasništvu je nekoliko ekskluzivnih videoigara koje ne možeš igrati ni na jednoj drugoj konzoli - Mario, Zelda, Pokemon, Animal Crossing, Splatoon, Super Smash Bros i Donkey Kong, samo su neke od franšiza dostupnih isključivo na Nintendu.

Međutim, osim ovih video igara, pronaći ćeš još mnogo drugih igara - u Nintendovoj biblioteci postoji preko 4.000 naslova. Neki od popularnih su Fortnite, The Witcher: Wild Hunt, Doom (2016), The Elder Scrolls V: Skyrim, Sid Meier’s Civilization VI, Diablo III, Mortal Kombat 11, Divinity: Original Sin II...

Igre možeš kupiti u fizičkom i digitalnom obliku. S obzirom na to da veće igre zauzimaju oko 50 GB prostora, a manje oko 4 GB, unutrašnja memorija na Switch konzoli neće ti biti dovoljna. Opcije su kupovina microSD kartice do 2 GB ili pretplata na Nintendo Switch Online i čuvanje igara u cloudu.

mario kart

Nintendo Switch Online

Kada imaš Nintendo Switch, možeš se pretplatiti na Nintendo Switch Online. Reč je o vrsti pretplate sa kojom dobiješ pristup dodatnim sadržajima pa možeš igrati multiplayer igre. Nintendo Switch Online nije obavezan - bez ove pretplate i dalje možeš normalno igrati igre na svojoj Nintendo Switch konzoli.

Evo što pretplata na Nintendo Switch Online uključuje:

 • Mogućnost igranja multiplayer igara (izuzev Overwatch, RocketLeague i Fortnite - ove multiplayer igre možeš igrati i bez pretplate na NS Online).
 • Spremanje video igara na cloud.
 • Pristup starim NES i SNES naslovima.

Pretplatiti se možeš na mesečno, tromesečno i godišnji period, a takođe postoje individualni i porodični paketi pretplate.

Switch, Lite ili OLED - koju konzolu kupiti?

Da li planiraš većinu igara igrati na televizoru, tada je originalni Nintendo Switch najbolji izbor.

Opredeli se za Nintendo Switch OLED ukoliko želiš imati najbolji mogući displej kada igraš u prenosivom modu, a Nintendo Switch Lite ako te zanima isključivo igranje u prenosnom modu i raspolažeš manjim budžetom.

Nintendo Switch Lite takođe je odličan izbor za decu.

Ukoliko nisi siguran da li je Nintendo Switch prava konzola za tebe? Pročitaj naš detaljan vodič za kupovinu konzola i saznaj kome su namijenjene najpopularnije konzole današnjice.

Povezani proizvodi