pametno.rs

PlayStation 5 - cena, datum izlaska i sve što znamo do sada

PlayStation 5 je najiščekivaniji proizvod u svetu konzola, ali i puno šire. Otkad je Sony potvrdio da priprema konzolu nove generacije (koju su svi odmah prozvali PS5) ne prestaju šuškanja, curenja informacija i sve ono što uobičajno prati izlazak popularnih uređaja.

PS5 cijena datum izlaska

PS5 - šta sve znamo

Novo curenje informacija o izlasku PS5 konzole, ovoga puta u obliku mogućeg dizajna, podstaklo nas je da napišemo članak o onome šta se sigurno zna, šta će vrlo verovatno biti i onome šta je i dalje u sferi samo dalekog nagađanja.

Za početak, znamo da Sony priprema novu konzolu za igre. U svakom dosadašnjem izdanju, konzolu naziva konzolom nove generacije i još nijednom nije upotrebljeno ime PlayStation 5. Međutim, sa obzirom na dugotrajno iščekivanje i čekanje (PS4 je izašao 2013. godine, a 2016. izašle su i slabija PS4 Slim i moćnija PS4 Pro verzija) veruje se da je nova konzola upravo peti po redu, omiljeni PlayStation.

Iako ne znamo ime, iznenađujuće znamo dosta o hardverskoj konfiguraciji nove konzole. PlayStation 5 će imati AMD Ryzen procesor treće generacije, a za grafiku će se brinuti Radeon Navi linija grafičkih kartica. Poseban plus je i opremljenost SSD diskom pa će se igre pokretati još brže.

Zaljubljenici u fizičko posedovanje igara ne moraju strahovati, PS5 će i dalje imati disk drive, ali još je uvek nepoznato koja vrsta diska će biti korišćena. Ono što se sigurno zna, PlayStation 5 podržavće 8K rezoluciju, 4K pri 120 HZ kao i 3D audio.

Još jedna stvar koju su potvrdili iz Sony-ja je kompatibilnost sa igrama za PS4. Rečeno je kako PS5 neće biti isključiv, već će prijateljstvo građeno kroz PlayStation 4 moći biti nastavljeno i na novoj konzoli. Dakle, sve igre koje si igrao na PS4, moći ćeš igrati i na petici, ali još brže i još bolje.

PlayStation 5 - cena

Cena je nešto što uopšte ne možemo pogoditi, nagađati i gotovo je sigurno da nećemo znati sve do službenog predstavljanja. Međutim, rečeno je kako će cena PlayStationa 5 biti "privlačna" gamerima (šta god to tačno značilo). Očekuje se kako ipak neće napraviti grešku koju su napravili kada su PS3 stavili po nerealno visokoj ceni, a on je postao najlošije prihvaćena Sony konzola među igračima.

A na kraju, bez obzira na cenu, koliko se dugo iščekuje verujemo kako će PS5 već u prvim danima prodaje oboriti sve rekorde i u konačnoj liniji postati najprodavanija konzola ikada.

PlayStation 5 - datum izlaska

I poslednja stvar koja je u magli je datum izlaska nove konzole. Sredinom 2018. iz Sony-ja su poručili kako je PS5 udaljen nekih 3 godine što bi značilo da se na tržištu očekuje sredinom 2021.

Međutim, sva šuškanja govore da bi to moglo biti i ranije. Kada tačno, znaju samo ljudi u Sony-ju, ako i oni. Gotovo je sigurno da ga ove godine nećemo ugledati na tržištu, ali mišljenja smo kako će PlayStation 5 izaći taman dovoljno rano da ga možeš očekivati pod svojom jelkom za Božić 2021. godine. Hoćemo li pogoditi, ostaje za videti.