Ostali članci

PlayStation 5 - cena, datum izlaska i sve što znamo do sada

PlayStation 5 je najiščekivaniji proizvod u svetu konzola, ali i puno šire. Otkad je Sony potvrdio da priprema konzolu nove generacije (koju su svi odmah prozvali PS5) ne prestaju šuškanja, curenja informacija i sve ono što uobičajno prati izlazak popularnih uređaja.

PS5

PS5 - šta sve znamo

Nakon godina spekulacija, Sony je početkom juna 2020. konačno izašao u javnost sa službenim informacijama kako će novi PlayStation 5 izgledati i koje novitete donosi.

Što se tiče samog dizajna, PS5 donosi nešto novo i originalno. Reč je o kombinaciji bele i crne boje s elegantnim plavim LED osvetlenjem koje, osim što lepo izgleda, ima i funkcionalnu ulogu. Na prednjoj strani konzole nalaze se USB 3.0 i USB-C ulazi, dugmad za uključivanje i isključivanje uređaja kao i dugme za izbacivanje diska.

Izdvojimo i par reči o hardveru. PS5 pokreće osmojezgarni procesor AMD Zen 2, a u kombinaciji s grafičkim procesorom baziranim na čipu AMD RDNA 2 daje čak 10.28 teraflopa snage. Za brzo učitavanje igri zaslužni su SSD memorijski diskovi s 825 GB memorije i učitavanjem od 5.5 GB u sekundi. Osim verzije koja podržava UHD i ima Blu-Ray čitač, tu je i u celosti digitalizovana verzija koja će biti mrvicu jeftinija. Na njoj ćeš moći igrati igrice u digitalnom formatu, odnosno nećeš trebati kupovati fizičke kopije igara na disku.

PS5 će podržavati 8K grafiku, 4K grafiku pri 120Hz i 3D audio.

Još jedna stvar koju su potvrdili iz Sonya je kompatibilnost s igrama za PS4. Rečeno je kako PS5 neće biti isključiv, već će prijateljstvo građeno kroz PlayStation 4 moći biti nastavljeno i na novoj konzoli. Dakle, sve igre koje si igrao na PS4, moći ćeš igrati i na petici, ali još brže i još bolje.

Sony je predstavio i novi  DualSense kontroler, o kom smo već malo opširnije pisali. Ukratko, DualSense ima USB-C ulaz koji podržava brzo punjenje, dugmad osjetljivu na klik i na dodir, ulaz od 3.5 mm koji podržava 3D audio, ugrađene mikrofon i zvuk te naprednu haptičkom podrškom. Predstavljena je i stanica za punjenje do dva DualSense kontrolera odjednom.

PlayStation 5 - cena i datum izlaska

PlayStation 5 izlazi 12.11.2020. u SAD-u, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Koreji. Nedelju dana kasnije, 19.11. biće dostupan u ostatku sveta, a to uključuje i naše prostore.

Što se tiče cene, ona će iznositi 499 eura za verziju s Blu-Ray čitačem, odnosno 399 eura za digitalnu verziju. Za dodatni DualSense kontroler biće potrebno izdvojiti 70 eura, 100 eura za Pulse 3D bežični headset, 60 eura za HD kameru, 30 eura za daljinski uređaj kao i za postolje za punjenje kontrolera 30 eura.

Zanimljivo je da će se u isto vreme na tržištu pojaviti još dve nove konzle konzola, a to su Xbox Series X za 499 eura te Xbox seris S za samo 399 eura. Borba za prevlast ide dalje, a za konačan sud moraćemo pričekati još samo kratko.

Povezani proizvodi
Sony PlayStation 5

Sony PlayStation 5

od 102.500 din
2 ponude
Stavi u listu želja
Nintendo Switch

Nintendo Switch

od 40.499 din
14 ponuda
Stavi u listu želja
Nintendo Switch Lite
3 ponude
Stavi u listu želja
Sony PlayStation 4 - PS4
2 ponude
Stavi u listu želja