Ostali članci

Predstavljen je DualSense - novi kontroler za Playstation 5

Ukoliko ne možeš da dočekaš izlazak Playstation-a 5, baš kao i mi, onda te sigurno svaki put obraduju nove informacije koje Sony malo po malo izbacuje. Na zvaničnom blogu Sony je upravo predstavio novi kontroler za PS5.

Sony DulaSense

izvor: Sony Blog

Prvo što primećujemo jeste da će kontroler nositi ime DualSense. Iz naziva je jasno da se u prvi plan stavlja potpuno novi osećaj dodira. U DualSense je ugrađen haptic feedback koji će na igrače da prenositi dešavanja iz igrica, na primer vibraciju dok klizite autom kroz blato. Osim toga u L2 i R2 ugrađeni su prilagodljivi okidači (eng. adaptive triggers) kako bi se osećaj podigao na još viši nivo. Natezanje i ispaljivanje strela u igrici više neće biti isto, uz otpor na ova dva dugmića osetićeš svu napetost svojih akcija.

izvor: Sony Blog

Nestalo je dugme Share i njegovo mesto je zauzelo dugme Create. Ono bi trebalo da na novi način omogući kreiranje gameplay sadržaja no više informacija će biti poznato kako se bude približavao datum lansiranja PS5.

Iako smo navikli da Sony-jev kontroler u osnovnoj verziji bude jednobojan, ovaj put u pitanju je kombinacija dve boje i to: crne i sive. Čak je i trougao izgubio svoju zelenu, iks plavu, kvadrat roze a krug crvenu boju. Touch pad je nešto većih dimenzija i oko njega se nalazi svetlost čime je dobijen futuristički izgled. Težina kontorolera je smanjena uz zadržano dugo trajanje baterije dok se kontoroler ovoga puta puni preko USB-C ulaza.

izvor: Sony Blog

DualSense je napravio pomak i kada je reč o audio doživljaju. Pre svega deo je Tempest 3D AudioTech tehnologije koju je Sony nedavno predstavio a takođe postoji i ugrađen mikrofon koji se može koristiti za čet bez slušalica. Međutim savetuje se korišćenje headseat-a ukoliko planiraš da čavrljaš duže vreme.

Kada je predstavljen PS4 2013 godine, bežični kontroler DualShock je pokupio mnoge simpatije.  Kroz nove funkcije DualSense-a Sony pokušava da pojača "uronjenost" u igre. Da li će u tome uspeti videćemo uskoro.

Dok ne stigne Playstation 5 možete uporediti cene postojećih proizvoda:

Povezani proizvodi