Ostali članci

ADAC test 2023.: otkrij najbolje zimske gume za ovu sezonu

Kao i svake jeseni, nemački je autoklub ADAC u saradnji sa evropskim autoklubovima istražio koje su najbolje zimske gume za sezonu 2023./2024. - saznaj koje zimske gume će ti osigurati najbolje prianjanje na snegu, ledu i mokrom kolovozu, ali i koje 3 gume je preporučljivo izbegavati.

adac 2023

Testirane su gume u 2 kategorije:

  • 205/60 R16 H za SUV vozila (npr. Dacia Sandero Stepway, Kia XCeed, Opel Crossland, VW T-Roc,...)
  • 225/45 R17 H za kompaktnu klasu (Audi A3, Mercedes A klase, VW Golf,...)

Kriterijum ocenjivanja su zadržani od posljednjeg testiranja letnjih guma - sigurnost vožnje (ponašanje na suvoj i mokroj podlozi) nosi 70 % bodova, dok preostalih 30 % opada na ekološku ravnotežu (predviđenu kilometražu, izdržljivost, potrošnju goriva, buku i održivost).

Pre rezultata testiranja, podsetićemo te još jednom na ocene. One su: 0.6 - 1.5 izvrstan, 1.6 - 2.5 vrlo preporučljivo, 2.6 - 3.5 preporučljivo, 3.6 - 4.5 delomično preporučljivo, iznad 4.6 ne preporučuje se.

Najbolje zimske gume 2023. u kategoriji 205/60 R16

  Ukupna ocena Sigurnost vožnje (70 %) Ekološka ravnoteža (30 %)
Dunlop Winter Sport 5 2.2 2.1 2.3
Michelin Alpin 6 2.2 2.3 2.0
GOODYEAR UltraGrip 9+ 2.3 2.3 2.4
Continental WinterContact TS 870 P 2.4 2.3 2.5
Hankook Winter i*cept RS3 2.4 2.2 2.8
Bridgestone Blizzak LM 005 2.4 2.1 3.1
Firestone Winterhawk 4 2.5 2.3 3.0

1. Dunlop Winter Sport 5

Zimska guma Dunlop Winter Sport 5 zaslužila je top ocenu zahvaljujući odličnim performansama u kočenju, ubrzanju i upravljanju na snegu te kočenju na ledu. Takođe je pokazala iznad prosečne rezultate na mokroj podlozi kada su u pitanju kočenje i upravljanje, kao i kod bočnog akvaplaninga.

Prelaziš li godišnje puno kilometara, ovo je prava guma za tebe - daje veliku kilometražu i nema drastičan uticaj na potrošnju goriva. Jedini nedostatak je što je mrvicu bučna.

2. Michelin Alpin 6

Ova je guma svake godine na vrhu sa najboljim ocenama pa ne iznenađuje što je to slučaj i ove sezone. Iako Michelin Alpin 6 ima istu ocenu kao i Dunlop Winter Sport 5, guma je pokazala malo bolje rezultate kod ocenjivanja ekološke ravnoteže te zeru slabije ponašanje u kontekstu sigurnosti vožnje u poređenju sa Dunlopom.

Dobro se ponaša na suvim i mokrim cestama, s tim da je kočenje na suvom dobro, dok su na mokrom putu rezultati malo ispod proseka. Ali zato guma oduševljava kilometražom u testu trošenja i niskom potrošnjom goriva.

3. GOODYEAR UltraGrip 9+

Još jedna guma poznata po svojim briljantnim rezultatima na ADAC testovima ove je godine zaslužila treće mesto. Pokazala je malo slabije rezultate na suvoj podlozi, ali zato su njene performanse na mokroj cesti  gde ima kratak put kočenja te se super snalazi kod akvaplaninga.

Najbolja odlika ove zimske gume jeste njeno kočenje na ledu gde je pokazala najbolje rezultate od svih testiranih guma, a najvišu ocenu odnosi i na testu učinkovitosti.

4. Continental WinterContact TS 870 P

Guma Continental WinterContact TS 870 P je pokazala dobre performanse u svim testovima. Pokazuje male slabosti u preciznosti i povratnim informacijama na upravljaču na suvim cestama, ali ipak je zaslužila dobru ocenu na suvom zahvaljujući dobrim snalaženjem u iznenadnim manevrima izbegavanja te izvrsnim putem kočenja.

Osim kratkog puta kočenja i dobrog ponašanja pri akvaplaningu, na mokroj podlozi takođe nudi jednostavno i sigurno upravljanje, dok je na snegu i ledu ostvarila prosečne rezultate.

5. Hankook Winter i*cept RS3

Ovaj model zimske gume dobro se ponaša u suvim i mokrim uslovima, iako je pokazao malo slabije rezultate prilikom akvaplaninga. No, zato je na zimskim cestama postigao drugi najbolji rezultat na testu. Impresionira natprosečnim rezultatima pri kočenju i ubrzavanju, a takođe omogućava sigurno i precizno upravljanje po snežnoj stazi. Nažalost, izdržljivost joj je slabija strana pa ćeš na ovoj gumi napraviti manju kilometražu nego na ostalima.

6. Bridgestone Blizzak LM 005

Guma Blizzak LM 005 ima najkraći put kočenja na mokroj podlozi među testiranim gumama i pokazala je odlične rezultate prilikom akvaplaninga. Iako ima dobre rezultate i na snežnoj podlozi, malo je slabija pri kočenju na ledu te takođe ne nudi veliku kilometražu.

7. Firestone Winterhawk 4

Ovo je posljednja guma sa ocenom "vrlo preporučljivo" sa lepim ponašanjem na mokroj podlozi, vrlo dobrim performansama prilikom uzdužnog akvaplaninga i iznadprosečnom ocenom za poprečan akvaplaning. Dobra je na snegu, malo manje dobra na ledu te postiže dobre ocene za potrošnju goriva.

Najgore zimske gume 2023. u kategoriji 205/60 R16

1. Austone Athena SP-901

Ovo je prva od dve gume koje su u potpunosti podbacile na ADAC testu u ovoj kategoriji - no stvari ipak nisu tako jednostavne.

Austone Athena SP-901 vrlo je neprecizna guma sa jedva prihvatljivim rezultatima na suvoj podlozi te poražavajuće lošim rezultatima na mokroj. No, ova je guma istovremeno pokazala najbolje rezultate na snežnoj podlozi od svih testiranih guma. Ipak, to nije bilo dovoljno da nadoknadi loše performanse u ostalim testiranim kategorijama zbog čega su u ADAC-u zaključili kako ova kineska guma nije preporučljiva za nadolazeću sezonu.

2. Lassa Snoways 4

Na suvoj i mokroj podlozi ova turska guma je vrlo dobra - zato razočaravaju katastrofalni rezultati na snegu. Testnim je vozilom bilo izuzetno teško upravljati i prianjanje je loše.

Najbolje zimske gume 2023. u kategoriji 225/45 R17 H

  Ukupna ocena Sigurnost vožnje (70 %) Ekološka ravnoteža (30 %)
Continental WinterContact TS 870 2.0 2.0 2.0
Michelin Alpin 6 2.2 2.3 1.8
Goodyear UltraGrip Performance + 2.2 2.3 2.1
Dunlop Winter Sport 5 2.4 2.6 1.8

1. Continental WinterContact TS 870

WinterContact TS 870 je odlična, zaokružena guma sa odličnim rezultatima u svim kategorijama. Ovaj je model oduševio iznadprosečnim zaustavnim putem na suvoj podlozi, ali i izvrsnim ocenama u mokrim uslovima. Takođe je vrhunski izbor za vožnju po snegu. Kada bi joj se morala pronaći zamerka, bila bi ta da je ova guma mrvicu bučna, no ne puno iznad proseka.

2. Michelin Alpin 6

Ovo je još jedan primer dobre gume koja briljira u većini testiranih kategorija, naročito na testu ekološke ravnoteže - guma je izuzetno izdržljiva te obećava prelazak velike kilometraže i nisku potrošnju goriva. Dobro se snalazi na svim podlogama, iako se malo muči se poprečnim akvaplaningom.

3. Goodyear UltraGrip Performance +

Na zimskim cestama UltraGrip Performance+ je postigao iznadprosečne rezultate u merenju puta kočenja i trakcije, no dobro se ponaša i na ostalim podlogama. Osim što radi odličnu kilometražu, guma je takođe dobro prošla testove trošenja.

4. Dunlop Winter Sport 5

Ovo je još jedna top guma za snežne i zaleđene podloge sa malo slabijim performansama na mokrim cestama, a takođe briljira na testovima kilometraže, izdržljivosti, potrošnje goriva, buke i održivosti.

Najgora zimska guma 2023. u kategoriji 205/60 R16

Kormoran SNOW

U ovoj je kategoriji nezadovoljavajuće rezultate pokazala samo jedna guma, a baš kao i gume koje nisu prošle test u kategoriji 205/60 R16, i ova je na testu pokazala vrlo šarolike rezultate.

Kormoran SNOW briljira kada je u pitanju vožnja po snežnoj podlozi sa najboljim ponašanjem od svih testiranih guma, a takođe je pokazala izvrsne rezultate na testu kilometraže. Međutim, rezultati na suvoj cesti su jedva prolazni, a na mokroj podlozi katastrofalni pa joj ne pomažu ni solidni rezultati u ekološkoj održivosti.

Povezani proizvodi