Ostali članci

ADAC test: najbolje zimske gume za sezonu 2022.

Svakog septembra nemački autoklub objavi rezultate testiranja zimskih auto guma, a ni ova godina nije izuzetak. Nastavi čitati i saznaj koje je zimske gume ADAC ocenio najboljima za ovu sezonu, a koje obavezno trebaš izbegavati.

Izvor: Freepik

Testirane su zimske auto gume u dve kategorije:

  • 185/65 R15 T - klasa malih gradskih automobila
  • 215/60 R16 H - kompaktna, SUV klasa

Najbolje zimske gume u kategoriji 185/65 R15 T

Četiri su gume pokazale vrlo zadovoljavajuće rezultate, dok je jedna potpuno zakazala.

1. Continental WinterContact TS 870

Continental WinterContact TS 870 ( 185/65 R15 88T

Iako ova guma nije ostvarila najvišu ocenu u ni jednog kategoriji, pokazala je najviše uravnotežene rezultate i zato je osigurala ocenu "posebno preporučljivo". Malo je bučnija, ali zato daje vrlo dobre rezultate pri akvaplaningu i manje pridonosi potrošnji goriva. Ukratko, guma je svestrana i pouzdana.

2. Goodyear UltraGrip 9+

Goodyear UltraGrip 9+

Guma Goodyear UltraGrip 9+ ostvarila je najvišu ocenu na mokrome i savršen je izbor za kišne jesenje dane. Otporna je na akvaplaning zahvaljujući hidrodinamičkim šarama, a i solidna je po pitanju potrošnje goriva. Mrvicu je bučna, no to nije neuobičajeno za zimsku gumu.

3. Semperit Speed-Grip 5

Semperit Speed-Grip 5

I ova je guma pokazala solidne rezultate uzduž kategorija, a posebno kod potrošnje goriva i akvaplaninga. Po pitanju buke mrvicu je bolja od prethodna dva modela, ali razlike su minimalne.

4. Michelin Alpin 6

Michelin Alpin 6

Alpin se redovno nalazi pri samom vrhu ADAC-ovih testova, stoga ne iznenađuje kako se to dogodilo i ove godine. Michelin Alpin 6 još je jedna posebno preporučljiva guma bez posebnih slabosti, sa dobrim performansama na svim površinama te izvrsnim ocenama kada je reč o potrošnji goriva.

Najgora zimska guma 185/65 R15 T

Imperial SnowDragon HP

Jedna zimska guma ove godine nije prošla test, a reč je o Imperial Snowdragon HP. Rezultati na mokrom su prosto katastrofalni, a loše se ponaša i na snegu. Za zimsku gumu to je neprihvatljivo, bez obzira na to što je guma pokazala prihvatljive rezultate na suvom.

Najbolje zimske gume u kategoriji 215/60 R16 H

U ovoj kategoriji sve su testirane gume prošle test, a četiri su se istaknule kao najbolje.

1. Continental WinterContact TS870

Continental WinterContact TS870

Guma WinterContact ostvarila je impresivne rezultate sa uravnoteženim ocenama u svim kategorijama. Posebno se ističe njeno ponašanje na snegu i ledu, kao i otpornost na akvaplaning.

2. Dunlop Winter Sport 5

Dunlop Winter Sport 5

Ovo je još jedna dobro uravnotežena guma sa vrlo dobrim rezultatima na svim površinama, a posebno na snegu. Takođe se odlikuje malom potrošnjom goriva, a sama guma je vrlo otporna bez ubrzanog trošenja. I prošle godine je ovaj model bio jedan od najboljih, stoga nismo ni najmanje iznenađeni kako je tu titulu zaslužila i ove sezone.

3. Goodyear UltraGrip Performance +

Goodyear UltraGrip Performance +

Ovaj model gume zaslužio je najbolju ocenu za ponašanje na snežnom terenu. Boraviš li u zimskim mesecima često u snežnim uslovima, ovo je prava guma za tebe. Takođe je izdržljiva i ne troši puno goriva.

4. Michelin Alpin 6

Baš kao i druge najbolje ocenjene zimske gume na ovoj listi, i Michelin Alpin je uravnotežena guma sa zadovoljavajućim rezultatima u svim testiranim kategorijama. Dobro se ponaša na svim površinama, a pogotovo na ledu i vrlo je izdržljiva.

Povezani proizvodi