pametno.rs

Vodič za kupovinu MultiCooker (slow cooker) uređaja - kako izabrati najbolji

Nemaš dovoljno vremena ili volje svaki dan u kuhinji provoditi nekoliko sati, ali žao ti je što ne možeš uživati u slasnim domaćim obrocima često koliko bi hteo? MultiCooker stručnjak je za supe, variva, gulaše, ali i razne druge vrste jela - sve što trebaš napraviti je ubaciti sastojke i pritisnuti dugme.

multicooker

Šta je MultiCooker?

MultiCooker ili SlowCooker je izuzetno praktičan kuhinjski uređaj pomoću kog možeš pripremati slasne domaće obroke uz minimalno utrošeno vreme. Jela pripremljena u MultiCookeru odlikuje bogat i pun ukus koji ne možeš dobiti običnim kuvanjem.

Radi se o elektroničkom uređaju koji koristi nisku toplinu kroz duže vreme kako bi pripremio obrok. Npr. ujutro pre odlaska na posao ubaciš u MultiCooker sve sastojke za gulaš i posle podne te dočeka gotova večera. Uređaj ne zrači toplinu pa ga možeš koristiti i leti bez da ti zagreje kuhinju, a možeš koristiti i jeftinije komade mesa jer će oni zahvaljujući dugom kuvanju na niskoj temperaturi postati neodoljivo mekani i sočni.

MultiCookeri dolaze sa širokom lepezom funkcija, a što je tih funkcija više, to je i cena veća. Zato smo pripremili vodič za kupovinu kako bi pronašao najbolji MultiCooker za sebe i svoje potrebe te izbegao nepotrebno trošenje na funkcije koje ti ne trebaju.

Najvažnije specifikacije

1. Zapremnina

Tri su najčešće zapremnine MultiCooker uređaja:

  • 1.5 - 3 litre (za 1-2 osobe)
  • 3 - 5 litara (za 3-4 osobe)
  • 5 - 6.5 litara (5 i više osoba)

Iako na uređaju piše da u njega stane npr. 6 litara obroka, u stvarnosti su stvari malo drugačije. Naime, iskoristivi prostor je za trećinu manji nego navedena zapremnina na uređaju. To znači da u MultiCooker zapremnine 6 litara ustvari stanu 4 litre obroka jer se uređaj ne sme napuniti do vrha.

Ako voliš pripremati više hrane odjednom pa višak spremiti ili zamrznuti (možda u frižider ili zamrzivač), veliki MultiCooker od 6 litara je savršen izbor. Ako ćeš ipak pripremati manje obroke, bićeš zadovoljan sa uređajem kapaciteta od 3 litre.

2. Oblik

MultiCooker uređaji dolaze u dva oblika:

  • ovalni
  • okrugli

Okrugli MultiCooker odličan je izbor ako ćeš najviše pripremati variva, gulaše i slične supa obroke. Okrugli MultiCooker ujedno zauzima manje mesta od ovalnog pa mu je lakše pronaći mesto u kuhinji. Međutim, ako nameravaš pripremati veće komade mesa poput pileta ili rebarca, puno ćeš ih lakše staviti u MultiCooker ovalnog oblika.

3. Tajmer

Ovo je opcija koju nemaju svi MultiCooker uređaji, ali mi bismo je toplo preporučili ako želiš da ti se jela kuvaju po noći ili dok si na poslu. S tajmerom uređaj automatski prestane kuvati kada dosegne zadato vreme, a tada se uključi funkcija održavanja topline koja jelo održava toplim dok ga ne odlučiš pojesti.

multicooker
MultiCooker s digitalnim ekranom
multicooker
MultiCooker s ručnim upravljanjem

Ovi MultiCooker uređaji po pravilu imaju više programa zavisno od toga koliko dugo želiš kuvati jelo. Druga opcija je ručno paljenje i gašenje uređaja - u tom slučaju trebaš biti prisutan kada je jelo gotovo kako bi mogao ugasiti MultiCooker. Takvi su uređaji ujedno i jeftiniji, stoga ako ti ne treba MultiCooker s automatskim funkcijama, uštedi novac i izaberi manualni.

Osim tajmera, korisna stvarčica je i svetlo kao indikator kada je uređaj uključen, tj. kada se zagrejao i počeo kuvati.

4. Materijal izrade

MultiCooker uređaji obično su keramički, metalni ili kameni. Metalni, u pravilu aluminijski, obično imaju premaz protiv prianjanja hrane, zbog čega ih je jednostavnije čistiti, a takođe su manje teški pa ih je lakše prenositi. S druge strane, kameni se mogu koristiti u rerni, dok je keramičke moguće koristiti na indukcionoj ploči.

Za koji god materijal se odlučiš, najvažnije je da se lonac može izvaditi kako bi ga lakše očistio - u suprotnom ćeš se dobro namučiti da ga dovedeš u red.

Korišćenje na drugim izvorima topline je samo dodatni bonus, ali može puno olakšati proces kuvanja. Primera radi, ako je za neko jelo potrebno prvo dinstati povrće i meso pre kuvanja, odvojivi lonac koji se može koristiti na drugom izvoru toplote praktičniji je nego da se to radi u posebnom posuđu i potom ubaci u MultiCooker. Ovako ćeš imati manje suđa za pranje i manji nered.

multicooker
Unutrašnji lonac koji se može zagrejavati na šporetu

Vrlo koristan element je prozirni poklopac, pogotovo ako ćeš koristiti MultiCooker bez automatskih funkcija, odnosno onaj na kom ga sam trebaš pokrenuti i ugasiti. Prozirni poklopac omogućava da vidiš kada je jelo kuvano. U suprotnom ćeš trebati dizati poklopac i gubiti dragocenu toplotu.

Kod MultiCookera s automatskim funkcijama i programima prozirni poklopac manje je važan.

MultiCooker može imati digitalni displej ili dugmiće za ručno korišćenje. Ako mrziš čistiti, znaj da je digitalni displej puno lakše prebrisati nego dugmiće i ručkice za okretanje.

5. Način zagrevanja

Svi MultiCooker uređaji zagrevaju hranu sa donje strane. Međutim, kvalitetniji uređaji zagrevaju i sa strane posude u kojoj je hrana. To omogućava ravnomerno kuvanje hrane pa ne trebaš brinuti da će hrana na dnu posude zagoreti te nema potrebe za mešanjem hrane.

Na nekim uređajima postoji opcija da prvo dinstaš namirnice direktno u MultiCookeru te potom ubaciš ostatak namirnica i uključiš kuvanje. No, takvi uređaji obično se nalaze u višem cenovnom rangu. Druga opcija su ranije spomenuti uređaji koji imaju odvojivi lonac koji se može koristiti na šporetu, a treća je da sam dinstaš hranu u posebnom tiganju ili loncu pa ih potom ubaciš u MultiCooker.

MultiCooker može biti jedan od tvojih najboljih saveznika u kuvanju i uštedeti ti puno vremena, posuđa i živaca. Ako raspolažeš malim budžetom, osnovne verzije s ručnim uključivanjem i isključivanjem služiće te i više nego odlično. No, želiš li potrošiti malo više, pronaći ćeš izvrsne funkcije za pripremu ama baš svakakvih jela. Daj mašti na volju!