pametno.rs

Koju mikrotalasnu rernu kupiti - vodič za kupovinu

Mikrotalasna rerna postala je osnovni deo svake kuhinje. Bilo ako želite da podgrejete hranu, otopite zamrznuto meso ili samo ispečete kokice, mikrotalasna je must-have kućni aparat. Kolika je potrebna snaga, kapacitet i koje funkcije mora da ima, pišemo u nastavku.

mikrotalasna rerna

Vrste mikrotalasnih rerni

Za početak morate odlučiti koju ćete vrstu mikrotalasne rerne kupiti. Iako se može izdvojiti nekoliko tipova mikrotalasnih, mi smo se zbog pojednostavljenja odlučili za dva najčešća tipa, a to su: 

 • Standardna (samostojeća) mikrotalasna rerna
 • Ugradna mikrotalasna rerna

Mnogi će u vrste mikrotalasnih rerni staviti i grill mikrotalasne, ali kako je grill samo jedna od mogućih opcija kod obe naše vrste, odlučili smo se za ovakvu podelu. Ne brinite, svakako ćemo objasniti i sve prednosti i mane grill mikrotalasnih rerni. 

Samostojeća mikrotalasna rerna

Kada pomislite na mikrotalasne rerne, ovo vam pada na pamet. Standardna mikrotalasna koju viđate po prodavnicama, filmovima, imate ili ste je imali u svojoj kući. 

Glavne prednosti samostojećih mikrotalasnih rerni su cena i lakoća korišćenja. Sve što treba da uradite nakon kupovine je pronaći idealno mesto za mikrotalasnu, izvaditi je iz kutije i uključiti u struju. I to je to. Spremni ste za rad. 

Druga spomenuta prednost je cena. Samostojeće mikrotalasne rerne možete pronaći već od 5 000 dinara čime postaju prihvatljive gotovo za svačiji džep. A kada jednom krenete da je koristite, više nećete moći bez nje. 

Ne treba zaboraviti ni prenosivost i fleksibilnost koje dolaze sa standardnim mikrotalasnim rernama. Možete im menjati poziciju u stanu, nositi ih sa sobom na more, šta god poželite. 

Mikrotalasna rerna

Najveća mana ovih mikrotalasnih rerni je prostor koji zauzimaju. Kako im i samo ime kaže, one su samostojeće i kao takve moraju da imaju svoj prostor. Ok, rekli smo da ih možete prebacivati, nositi, sklanjati, ali dok rade zauzimaju prostor. A kako ćete je vrlo verovatno koristiti barem jednom dnevno, želećete da uvek bude na istom mestu. Logika nalaže, u kuhinji. 

Osim što zauzimaju određeni deo prostora, pozicija mikrotalasne rerne mora da bude pomno isplanirana u odnosu na utičnicu za struju. Većina strujnih kablova mikrotalasnih ne može se pohvaliti nekom preteranom dužinom, a dužina bi (u ovom slučaju) mogla biti presudna. 

Zato pre nego što krenete u kupovinu samostojeće mikrotalasne rerne, isplanirajte poziciju na kojoj ćete je držati, proverite koliko vam je blizu utičnica i nemojte posle da razbijate glavu jer je kabl prekratak za 2 cm. 

Ugradna mikrotalasna rerna

Brzim zaključivanjem, jasno je kako su ugradne mikrotalasne rerne potpuna suprotnost samostojećim i ono što su prednosti kod jednih, mane su kod drugih i obrnuto. 

Ugradne mikrotalasne rerne znatno su skuplje i nemojte očekivati da ćete ovu vrstu pronaći za manje od 15 000 dinara. Naravno i njima je potreban predviđeni prostor u koji će biti ugrađene, zid ili neki od kuhinjskih elemenata. Ali jednom kada ih ugradite, ne zauzimaju niti centimetra više od predviđenog. 

Osim te prednosti, ugradne mikrotalasne rerne u pravilu izgledaju elegantnije, luksuznije i dodatno ulepšavaju prostor, što se definitivno ne može reći za samostojeće mikrotalasne rerne. 

Ugradna mikrotalasna rerna

Međutim, ova vrsta zakazuje na početku korišćenja. Puno je tu briga. Treba naći adekvatan prostor, sve dobro izmeriti, pronaći nekoga ko će vam je montirati i sve dobro postaviti i tek onda ste spremni za rad. Puno komplikovanije od prethodno navedenog, uključi u struju i radi. 

Uzmite u obzir da prilikom seljenja ugradna mikrotalasna rerna postaje beskorisna, odnosno ostajete bez nje. Pa ako ste slučajno u podstanarstvu, ugradna mikrotalasna rerna nikako nije izbor. 

Koja snaga mikrotalasne rerne je potrebna?

Ovo je verovatno jedno od najčešćih pitanja koje možete postaviti ako krećete u kupovinu mikrotalasne rerne. Iako smo sigurni da bi najviše voleli da čujete nešto tipa: 1000 W je idealno, takav vam odgovor niko ne može dati. 

Potrebna snaga zavisiće o vašem načinu korišćenja mikrotalasne rerne. Da li ćete je koristiti samo za kokice, podgrevanje hrane i mleka? Ili planirate u njoj da odmrzavate meso pa čak i kuvate? 

Ako mikrotalasnu rernu planirate da koristite samo za osnovne poslove, od 600 do 800 W biće i više nego dovoljno. Za nešto zahtevnije korisnike, predlažemo da mikrotalasna ima barem 900 W. Za spremanje celih jela u mikrotalasnoj, trebaće vam snaga od barem 1200 W. 

Ako planirate da kuvate cela jela u mikrotalasnoj, trebaće vam neko vreme da se usavršite i namestite optimalne opcije. I uz sve to zapamtite, hrana iz rerne ili skuvana na šporetu uvek će imati bolji ukus od one iz mikrotalasne. 

Kapacitet mikrotalasne

Kapacitet mikrotalasne rerne usko je povezan sa snagom. Veće mikrotalasne u pravilu imaju i veću snagu. Tu će ponovno puno toga zavisiti o načinu korišćenja. Grejanje šoljica, jednog tanjira i sličnih manjih predmeta, ne zahteva mikrotalasnu kapaciteta 25 l, isto kao što ne možete očekivati da ćete ceo lonac staviti u mikrotalasnu kapaciteta 15 l. 

Poučeni dosadašnjim iskustvom korisnika, možemo zaključiti kako bi mikrotalasna kapaciteta 20 litara trebala da bude dovoljna za većinu ljudi. Sve iznad toga pripada sferi velikih mikrotalasnih rerni, dok bi s manjima mogli naići na problem čak i prilikom pečenja kokica.

Osnovne funkcije koje mikrotalasna treba da ima

Kao i kod većine kućnih aparata, i kod mikrotalasnih rerni sada već možete pronaći modele od najjednostavnijih do onih za koje mora da imate dozvolu za upravljanje i položene kurseve kao za upravljanje svemirskim brodom. 

Zato smo odlučili brzo navesti minimalne funkcije koje bi svaka mikrotalasna rerna morala da ima. 

 • Odleđivanje (Defrost)
 • Mogućnost podešavanja snage
 • Tajmer
 • Prikazivanje vremena rada
 • Rotirajući tanjir

To su svakako minimumi ispod kojih ne bi trebali ići, ali velika je verovatnoća da na tržištu baš i nećete pronaći mikrotalasne rerne koje nemaju nešto od navedenog. 

Dodatne funkcije

Rekli smo već, dodatne funkcije u mikrotalasnoj u rangu su sa onima u svemirskom brodu. Zato definitivno nećemo objašnjavati svaku, ali postoji nekoliko zanimljivih na koje svakako treba obratiti pažnju. 

Predefinisani programi

Tehnologija napreduje, pa mikrotalasne rerne već same znaju kolika temperatura i koje je vreme potrebno za ispeći kokice, otopiti komad mesa, ispeći pizzu ili zagrejati vodu za čaj. 

Ova funkcija može da bude zaista korisna jer smanjuje vreme potrebno za pripremu, a i ne očekuje od vas nikakvo predznanje o temperaturi i vremenu potrebnom za pripremu pojedinih namirnica.

Grill funkcija

Grill smo već spomenuli kao moguću opciju, a sada je došlo vreme i da objasnimo šta ona donosi. Pre svega treba reći kako grill mikrotalasne rerne koriste samo onima koji planiraju i da pripremaju (kuvaju) hranu u svojoj mikrotalasnoj. U suprotnom, jednostavno zaobiđite ovu funkciju.

Poneke mikrotalasne koriste samo grill način, dok druge koriste kombinaciju grilla i mikrotalasa. Grill mikrotalasne super su izbor za pripremu pizza, tostiranje sendviča i slično jer svojim načinom rada stvaraju hrskavu koricu kakvu smo navikli da vidimo kada pripremamo hranu u rerni.

Mikrotalasna s grill opcijom

Ako koristite samo grill funkciju, ona hranu priprema stvarajući toplotu za razliku od mikrotalasa koji su inače glavni princip rada mikrotalasnih rerni. Zapravo, mikrotalasne rerne s grill funkcijom predstavljaju drugu ili rezervnu rernu vašoj kući. Ali gotovo sigurno ukus i miris hrane neće biti identičan onoj napravljenoj u pravoj rerni. 

Zaštita od dece

Koliko god mikrotalasna rerna za decu nije toliko opasna kao neki drugi kućni aparati, opet treba biti na oprezu. Deca su znatiželjna, razigrana i samo trenutak nepažnje može dovesti do problema. 

Zato je za sve one koji u svojoj kući imaju malu decu, dobra ideja je izabrati mikrotalasnu rernu koja ima određenu zaštitu za njeno korišćenje. 

Brzi saveti za korišćenje mikrotalasne rerne

Za kraj smo ostavili još nekoliko brzih saveta i stvari na koje mora da obratite pažnju, ne toliko prilikom kupovine, već prilikom korišćenja mikrotalasne rerne. 

 • Proverite koji materijali (posude i slično) smeju da idu u mikrotalasnu rernu
 • Pripazite da prostor za ventilaciju ostavite otvoren i odmaknut od zidova i nameštaja kako ne bi došlo do pregrevanja
 • Mikrotalasne rade na istoj frekvenciji kao routeri za internet pa probajte da ih imate udaljene jedne od drugih
 • Hrana napravljena u mikrotalasnoj NIJE kancerogena

Definišite za šta ćete sve koristiti mikrotalasnu rernu, koliko ljudi će je uopšte koristiti i pronađite prostor u kom ćete je imati. Nakon toga uporedite cene mikrotalasnih rerni i obavite kupovinu. Verujemo kako ste sada spremni za kupovinu.