Ostali članci

Koji trimer za travu kupiti - vodič za kupovinu

Trimeri za travu odlična su dopuna kosilicama i ostalim alatima za održavanje travnjaka. Motorni, akumulatorski ili električni? Ravni ili zaobljeni? Izbora je mnogo, a mi smo pripremili veliki vodič za kupovinu u kom možeš saznati sve što trebaš o trimerima za travu.

Vodič za kupovinu trimera

Credits: sacks08

Pre nego što krenemo, hajde prvo da pogledati kome su namenjeni trimeri. Kako smo i rekli, trimer je alat koji se odlično dopunjuje sa ostalim alatima za uređivanje travnjaka i dvorišta. Trimeri za travu posebno su zahvalni u dvorištima i na ostalim lokacijama koje obiluju preprekama, cvećem, velikim nagibom i slično jer mogu dohvatiti mesta koja obična kosilica ne može.

Kada krećeš u kupovinu trimera, prvo moraš odlučiti koji ćeš izvor snage koristiti. S obzirom na to šta ih pokreće, trimeri mogu biti:

  • električni
  • akumulatorski
  • motorni (benzinski)

Električni trimeri za travu

Električni trimeri za travu koriste električnu energiju za obavljanje svog rada. Ovi trimeri dolaze sa strujnim kablom kojeg je potrebno, sasvim logično, uključiti u struju.

Već u startu, jasan je najveći nedostatak koji električni trimeri imaju. Ograničen si dužinom kabla kao i blizinom utičnice. Po pravilu električni trimeri dolaze s kratkim kablom pa ćeš za njegovo korišćenje svakako morati nabaviti i produžni kabal koji ćeš moći vući po dvorištu. Zato su električni trimeri predviđeni ipak za manja dvorišta i manje površine.

Međutim, ako ti žice i kablovi ne smetaju, električni trimeri imaju i svojih prednosti. Prvi je svakako cena alata. Električni trimeri su najjeftiniji, ali ćeš morati i platiti i to nešto malo struje što potrošiš pri svakom korišćenju. Možeš probati i ne platiti ili pozajmiti struju od komšije, ali to ne preporučujemo.

Električni trimeri su i najlakši jer nemaju bateriju ili motor čiju težinu moraš nositi. Prosek težine za električne trimere je oko 2-3 kilograma što je svakako bolje nego da nosiš 7-8 kilograma motornog trimera. Osim ako se želiš nabildovati dok radiš po dvorištu.

Električni trimer za travu

Još jedan plus u odnosu na ostale vrste je što su električni trimeri za travu odmah spremni za rad i neće prestati raditi sve dok ti to ne odlučiš. Ili dok ti komšija ili EPS ne isključe struju. Ne moraš gledati ima li benzina ili je li baterija puna. Uključiš i radiš. A s obzirom da su takvi trimeri nečujni, svi će ceniti nedostatak buke. I tvoji ukućani, i kućni ljubimci i komšije.

Akumulatorski trimeri za travu

Akumulatorski trimeri za travu slični su električnim. Takođe ih je bolje koristiti na manjim površinama, a i nema dodatnih troškova poput benzina, ulja i slično, kao niti zagađivanja životne okoline.

Ono gde se razlikuju, je svakako cena. Akumulatorski trimeri su po pravilu skuplji i ulaze u gotovo isti cenovni rang kao i motorni trimeri. Iako je cena veća, prednost može biti ako u svojoj kolekciji imaš još koji akumulatorski alat istog proizvođača. Oni najčešće koriste istu bateriju pa jednu možeš koristiti za veći broj uređaja.

Problem kod akumulatorskih trimera je vreme korišćenja. Baterije najčešće traju po 30 minuta pa ako u tom vremenu ne obaviš posao, ne preostaje ti ništa drugo nego otvoriti hladno pivo i čekati da se baterija ponovo napuni. Isto tako ne smeš zaboraviti napuniti bateriju. U suprotnom, taman kad skupiš snage i volje za radom, moraćeš pričekati još kojih sat vremena dok baterija ne dođe na svojih 100%.

Odlučiš li se za kupovinu akumulatorskog trimera svakako predlažemo da saznaš koliko dugo baterija radi na jednom punjenju, koliko je vremena potrebno za punjenje od 0 do 100%, kao i može li se ona koristiti i na drugim alatima.

Motorni (benzinski) trimeri za travu

Motorni ili benzinski trimeri za travu su najčešći oblik trimera. Odlučiš li se za kupovinu ove vrste, sigurno je da ćeš imati najviše izbora. Motorni trimer namenjen je za 'žešću' upotrebu i veće prostore.

Za razliku od gore navedenih vrsta, motorni trimeri su prilično glasni pa bi uz njih trebao nabaviti i zaštitu za uši kako ne bi oštetio sluh. Motorni trimeri su i nešto teži pa će rad sa njima biti prava vežba za telo. Iako se par kilograma na prvu ruku ne čini tako teško, nakon pola sata rada, sigurno ti više neće biti svejedno.

Motorni trimer za travu

Motorni trimeri su i najteži za održavanje. Zavisno o motoru, dvotaktni ili četverotaktni, moraćeš redovno dodavati ulje i paziti da ga uvek ima kako bi motor radio bez problema, čistiti filtere i menjati svećice. Naravno, moraš paziti i da uvek imaš benzina. Zato pri kupovini obrati pažnju da trimer ima vidljivi rezervoar kako bi u svakom trenutku znao koliko ti je benzina još ostalo.

Širina reza

Širina reza odnosi se na širinu glave, odnosno koliki prostor trimer može obuhvatiti i rezati travu bez da ga ti moraš pomerati. U pravilu se širina reza kreće između 25 i 40 cm. Za manja dvorišta, moguće je izabrati i neku manju širinu jer će u tom slučaju trimer biti manji, kompaktniji i lakši.

U skladu sa tim, za veće površine treba potražiti i veću širinu reza kako posao ne bi trajao predugo.

Debljina rezne niti

Debljina rezne niti takođe je važan faktor rada trimera. Proizvođači ti uvek postave koja je preporučena debljina koju bi trebao koristiti i naš je savet da se toga pridržavaš, naročito ako nisi neki iskusan radnik sa trimerom.

Premala debljina rezne niti može uticati na lošiji učinak i manju snagu rezanja, dok predebela rezna nit može preopteretiti motor i posledično prouzrokovati kvar. Ovo je naročito važno kod trimera koji imaju slabiji motor pa još jednom savetujemo poštovanje uputstva proizvođača.

Ravna ili zakrivljena osovina

Trimeri mogu imati ravnu ili zakrivljenu osovinu, a izbor će najviše zavisiti o terenu na kojem kosite. Ravna osovina je u pravilu duža, a više će vam koristiti ako kosite ispod grmova, ograda i sličnih mesta gde trimer možete pogurati skroz ispod objekta.

Sa druge strane, zakrivljena osovina je bolji izbor za uređivanje dvorišta koje ima mnogo cvetnih aranžmana, kamenja i sličnih 'prepreka'. Trimeri sa zakrivljenom osovinom su u pravilu lakši i njima se jednostavnije rukuje pa to isto imaj na umu kada krećeš u kupovinu.

Sigurnost

Kao i kod svih alata, naročito onih s raznim vrstama oštrica i noževa, sigurnost mora biti na prvom mestu. Zato smo naš vodič za kupovinu trimera odlučili završiti upravo sa sigurnošću.

Pri korišćenju trimera, budi siguran da nikada ne moraš dolaziti blizu oštrice dok motor radi. Svi sigurnosni dugmići moraju se nalaziti odmah na dohvat ruke, a bilo bi odlično kada bi trimer imao stop dugme koje automatski zaustavlja motor ako ti je to potrebno. Takođe, trebaš zaštititi svoje telo, idealno s vizirom i slušalicama. Dok se koristi kako treba i kako je predviđeno, trimer za travu bit će tvoj najbolji prijatelj.

Svakako pogledaj:

Povezani proizvodi