pametno.rs

Koji blender kupiti - vodič za kupovinu

Blender je verovatno jedan od najpraktičnijih kuhinjskih aparata. Jedino što trebaš napraviti je ubaciti željene namirnice u njega i pritisnuti dugme ON. Međutim, blender možeš kupiti za 2.000 dinara , ali i za 20-ak hiljada dinara. Koji je pravi blender za tebe pišemo o tome u ovom najboljem vodiču za kupovinu blendera.

Najbolji vodič za kupovinu blendera

Snaga

Snaga blendera verovatno je najvažniji kriterijum odabira blendera. Snaga će pre svega uticati na mogućnosti blendera. Da li ćete u njemu samleti samo jagode, banane i ostalo 'meko' voće? Ili ćete ga koristiti za mlevenje orašastih plodova i sličnih tvrdih namirnica?

Prema odgovoru na gore postavljeno pitanje, moći ćete lakše izabrati potrebnu snagu blendera. Ako već unapred znate kako ćete ga koristiti samo za 'lagane' zadatke, nema smisla da dajete novac za blendere koji imaju snagu od 600-700 W.

Za prosečnog korisnika blender snage 500 W biće i više nego dovoljan za svakodnevno korišćenje. Sa njim ćete bez problema napraviti dobar i ukusan smoothie s odlično izblendiranim namirnicama.

Blenderi snage do 300 W većinu 'lakših' namirnica će samleti detaljno i celokupno. Primera radi, baziraćete se na pašteti od tune ili ćete izmiksati sveže voće? Blender snage do 300 W biće i više nego dovoljan.

Blenderi od 700W ili više su moćni aparati u svetu blendera. Zrna kafe, orasi, kikiriki, šta god poželite, biće samleveno u najsitnije komadiće. Volite li sveže mlevenu kafu, a ne želite dati novac i za mlin za kafu, blender ove snage vrhunski će samleti zrna omiljenog crnog napitka.

Zaključimo: Snaga blendera uticaće na kvalitet blendiranja kao i na izbor namirnica koje možete staviti u blender. Snažniji blenderi mogu samleti i najtvrđe namirnice do najsitnijih delova, dok će blenderi manje snage isto samleti namirnice, ali uz puno više vremena, posla i na kraju, uz slabije rezultate. Za prosečnog korisnika, blender od 500 W biće i više nego dovoljan.

Kapacitet i materijal posude

Za koliko ćete osoba spremati smoothie, milkshakove i ostale predivne napitke iz blendera? Ako ste samo vi ljubitelj takvih napitaka, onda ćete biti zadovoljni i s manjom posudom zbog koje će vaš blender biti lakši i manji.

Međutim, većina blendera ima kapacitet posude od 1,5 litaru, što bi trebalo biti i više nego dovoljno. Za samce i one koji žele više funkcionalnosti, dobar su odabir i manji blenderi s flašicom koju odmah možete poneti sa sobom. 

Blender s praktičnom flašicom za put

Materijal posude može biti ili staklo ili plastika. Blenderi s plastičnim posudama su lakši, ali kako je za očekivati da će vam blender stajati na određenom mestu u kuhinji, svakako je bolji izbor blender sa staklenom posudom.

Na plastičnim posudama ostaju tragovi noževa i korišćenja, a s vremenom plastika upija mirise, ali je svakako izdržljiviji materijal i manje podložan razbijanju. S druge strane, staklene posude su 'higijenske' jer ne zadržavaju mirise, lakše se peru i duže traju

Koju god posudu izabrali (a izaberite staklenu), važno je da na njoj budu jasno vidljive mere, odnosno oznake za mililitre i litre.

Brzina

Blenderi dolaze u širokom rasponu brzina, od dve pa do preko deset. Međutim, što je više brzina, teže ćete razlikovati i meriti učinke koje određena brzina ima na blendiranje. 

Većina blendera uz određeni broj brzina poseduje i pulse funkciju, ali ona nije obavezna. Pulse funkcija kod blendera idealna je u trenucima kada želite dobiti tačno određenu gustoću i blendiranost nekog proizvoda.

Blender s dvije brzine

Primera radi odlučili ste napraviti salsu, ali ne želite da se to na kraju pretvori u smoothie od paradajza. Uključite pulse opciju i u trenutku kada paradajz bude idealno iseckana, zaustavite rad. Blender se automatski zaustavlja i imate savršeno blendiran paradajz.

Naravno, to možete i bez pulse funkcije, ali kada ugasite blender, noževi će se i dalje sekundu ili dve vrteti i dodatno iseckati vašu namirnicu, a to ne želite.

Koliko vam brzina treba, zavisiće i od namirnica koje planirate stavljati u blender. Međutim, za nezahtevne korisnike i blenderi s tri brzine obaviće posao kako treba. Blenderi koje poseduju i turbo brzinu omogućuju korisniku da u kratkom vremenu iskoristi najveću brzinu rotacije noževa.

Sve što vam treba kod blendera su tri brzine (sporo, srednje i brzo) i pulse funkcija. Sve iznad toga verojatno nećete ni razlikovati učinke prema brzini.

Održavanje blendera

Svakako morate obratiti pažnju koliko se lako posuda odvaja od blendera i koliko se lako čisti. Ako imate plastičnu posudu, želećete je očistiti odmah nakon korišćenja kako ne bi stigla upiti mirise i time trajno oštetiti vaš blender.

Ako za pranje posuđa koristite mašinu za pranje suđa, u tom slučaju proverite mogu li se delovi blendera prati u njoj. Ne želite da vam mašina za pranje suđa uništi posudu ili delove blendera koji ste platili nekoliko stotina dinara. 

Čišćenje i održavanje blendera

Proverite i mogu li se noževi odvojiti od blendera i lako oprati. U suprotnom ćete mnogo vremena, ali i još više živaca izgubiti tokom pokušaja pranja i čišćenja oštrica.

Garancija

Kao i kod svakog kućnog aparata ili bilo kog drugog proizvoda, dobro je osigurati se od mogućih kvarova. Zavisno od vrste blendera, ali i od prodavnice u kojoj ga kupujete, naići ćete na različiti broj godina garancija. 

Ta brojka može biti od 1 godine garancije pa sve do 5 godina ili više. Naravno duža garancija povezana je i sa cenom proizvoda i uvek treba pokušati pronaći prodavnicu koja nudi najdužu garanciju na svoj proizvod. Međutim, dobri blenderi za prosečne korisnike trebali bi imati barem 2 godine garancije i to će biti sasvim u redu.

Zaključak

Nakon što ste pročitali ovaj vodič za kupovinu blendera, verujemo da vam je jasnije na šta trebate obratiti pažnju. Ali kako se ne bi izgubili u tekstu ili ako vam se jednostavno ne da čitati i želite u kratkim crtama saznati koji blender kupiti, za kraj izdvajamo najvažnije karakteristike koje bi dobar blender trebao imati:

  • Snaga: 500 W
  • Posuda: Staklena kapaciteta 1,5 litara
  • Brzine: 3 + pulse funkcija
  • Lako odvojiva posuda i noževi za jednostavnije čišćenje
  • Garancija: 2 godine