pametno.rs

Koji aparat za merenje pritiska kupiti - vodič za kupovinu

Krvni pritisak jedan je od glavnih pokazatelja mogućih bolesti našeg tela. Upravo zato merenje krvnog pritiska na redovnoj bazi predstavlja mali, ali značajan doprinos brizi o zdravlju. U ovom vodiču za kupovinu aparata za merenje pritiska saznaj kako izabrati najbolji aparat za sebe i svoju porodicu. 

Vodič za kupovinu aparata za merenje pritiska

Da li mi treba uopšte aparat za merenje pritiska?

Ako samo razmišljaš o kupovini aparata za merenje pritiska i još uvek nisi siguran da li treba da ga kupiš ili ne, vreme je da prestaneš sa razmišljanjem. Svaka porodica, svako domaćinstvo trebalo bi da ima jedan aparat za merenje pritiska

Mit je kako bi pritisak trebalo da kontrolišu samo starije osobe. Sve više mladih osoba pati od problema s pritiskom i zaista je važno da u svakom periodu života obratimo pažnju na krvni pritisak. 

Sada kada smo ustanovili da svakako moraš da kupiš aparat za merenje pritiska, idemo da vidimo koji je idealan za tebe i tvoju porodicu. 

Aparat za nadlakticu ili aparat za zglob?

Prvo i najvažnije, kućni aparati za merenje pritiska moraju da budu što jednostavniji za korišćenje. Niste doktori i ne biste to trebali niti pokušavati da budete. Bitno je samo da brzo i jednostavno možete da izmerite krvni pritisak. 

Aparat za nadlakticu

Svakako bolji izbor od ova dva digitalna aparata za merenje pritiska je onaj za nadlakticu. Aparat za nadlakticu meri krvni pritisak na žili koja se nalazi bliže srcu i samim tim daje preciznije rezultate

Aparat za merenje pritiska na nadlaktici

Cena aparata za merenje pritiska za nadlakticu nešto je veća od onih za zglob i to je jedina njihova mana. Međutim, razlika u ceni opet nije toliko velika da biste zbog nje odustali od aparata za nadlakticu. 

Aparat za zglob

Kao što smo i rekli, aparati za merenje pritiska za zglob su manje precizni i samim tim nisu najbolji izbor za one koji žele da budu sto posto sigurni u tačnost rezultata. Njihova najveća prednost ogleda se u još jednostavnijem korišćenju i nešto manjoj ceni

Aparati za merenje pritiska za zglob puno su bolji izbor za neki rezervni aparat ili za osobe koje puno putuju zbog manje prostora koji zauzimaju. Lakše su prenosivi i to im je prednost u odnosu na aparate za nadlakticu. 

Međutim, osim smanjene preciznosti, najveći problem nastaje za osobe starije od 50 godina jer one nikako ne bi trebale da mere pritisak s aparatom za zglob. U tom će slučaju aparat za merenje pritiska zbog već opisane udaljenosti od srca, prikazati manje vrednosti

Aparat za merenje pritiska za zglob

Digitalni ili ručni aparat

Iako je ovo možda trebala da bude i prva odluka, utiska smo kako će gotovo svako izabrati digitalni ispred ručnog aparata za merenje pritiska. To je i naš savet, prvenstveno zbog lakoće i jednostavnosti korišćenja. 

Sve što treba da uradite je da pritisnete dugme i kroz nekoliko sekundi imaćete izmeren pritisak. S ručnim aparatom, situacija je ipak malo drugačija. Trebaće vam neko vreme da se izvežbate i shvatite tačan način funkcionisanja. 

Za one koji ne znaju, ručni aparati za merenje pritiska rade na principu pumpice i stetoskopa. Ručno treba da napumpate manžetnu, a potom lagano otpuštate ventil sve dok ne čujete prvi otkucaj srca. To je naravno vaš 'gornji' (sistolni) krvni pritisak. Nastavite s otpuštanjem ventila sve do trenutka kada se otkucaji više ne čuju. To je 'donji' (dijastolni) krvni pritisak. 

Ručni aparat za merenje pritiska s pumpicom

Kao što i sami vidite, ručni aparati ipak zahtevaju veću koncentraciju i određeno znanje ili iskustvo za upotrebu. Njih većinom možete da vidite kod doktora, ali realno za kućnu upotrebu digitalni aparati za merenje pritiska puno su bolja opcija. 

Obratite pažnju na...

Postoji još nekoliko stvari na koje bi svakako trebali da obratite pažnju prilikom kupovine aparata za merenje pritiska. 

  • Veliki ekran i veliki dugmići - bitno je da lako možete da očitate rezultate, pokrenete ili zaustavite aparat i slično
  • Broj otkucaja srca - gotovo svi moderni digitalni aparati automatski mere i broj otkucaja vašeg srca što je svakako korisna informacija
  • Memorija - neki aparati pamte određeni broj poslednjih merenja što je svakako jednostavnije nego da ih svaki put zapisujete u blokčić
  • Više profila - neki aparati omogućiće vam da spremite više profila što je posebno dobro u domaćinstvima s više osoba koje mere svoj krvni pritisak.

Kupovinom aparata za merenje pritiska i redovnom kontrolom krvnog pritiska znatno ćete povećati šanse za rano otkrivanje mogućih bolesti, preventivno delovati na svoje telo i na kraju ostvariti zdraviji i sigurniji život.