pametno.rs

Kako izabrati najbolji roštilj (vodič za kupovinu)

Cvrčanje mesa na roštilju i hladno pivo u ruci - tako je malo potrebno za sreću. Ali, da bi roštiljanje proteklo kako treba, potrebno je imati adekvatan roštilj. Gasni ili na ugalj, većih dimenzija ili manji, od inoxa ili hroma - saznaj sve što treba pre kupovine!

Roštilj

Izvor: Dani Vázquez/Flickr

Puno toga utiče na izbor roštilja. Tražite roštilj za terasu i balkon ili veliki roštilj za dvorište? Da li želite aromu dima s roštiljem na uglalj ili vam treba mali električni roštilj za kuću?

U nastavku saznajte sve o vrstama roštilja, materijalima od kojih su napravljeni i u kakvim veličinama dolaze.

Vrste roštilja

1. Roštilj na ugalj

Roštilj na ugalj

Kada se priča o roštiljanju, većina misli na ovu vrstu roštilja. Roštilj na ugalj je "original", odnosno daje autentični ukus i miris pečenom mesu. Većina ljubitelja mesa složiće se da boljeg ukusa od ovog nema.

Najbolje za: ako vas privlači "ritual" pripreme roštilja, uključujući paljenje vatre i čekanja da se ugalj zagreje. Ako želite autentičan miris i ukus mesa i povrća s roštilja koji je moguće postići jedino na roštilju za ugalj. Ako imate ograničen budžet, roštilji na ugalj mogu se naći po izuzetno pristupačnim cenama.

Roštilje na ugalj manjih dimenzija lako možete da nosite sa sobom ako putujete npr. na more ili na kampovanje. Možete ih koristiti i na balkonu ili terasi ako živite u stanu (i ako kućni red to dopušta).

Nedostaci: izbegavajte ako želite da pripremate jelo uz minimalan trud i uloženo vreme. Roštilj na ugalj zahteva spretnost i znanje jer treba znati ugrejati ugalj i održavati temperaturu. Kupovina uglja za svako roštiljanje takođe dugoročno predstavlja veći trošak.

2. Električni roštilj

Električni roštilj

Roštiljanje u vlastitom dvorištu lepa je slika, ali šta s onima koji žive u stanu?

Najbolje za: roštiljanje u kući, stanu i bilo gde pod uslovom da se tamo nalazi utičnica za struju. Ako pripremate manje količine hrane.

Hrana se peče ravnomerno i temperaturu je moguće efikasno regulisati- idealno za roštilj majstore u nastanku. Lako se čisti, pogotovo kada je presvučen materijalom koji se ne lepi. U svakom slučaju, zaboravite na ugalj i čađ.

Budući da ne zahteva pripremu kao roštilj na ugalj, s električnim roštiljem skratićete vreme roštiljanja. Ako se odlučite za preklopni električni roštilj koji istovremeno može da peče obe strane mesa, još ćete više skratiti vreme pečenja. Neki imaju različite ploče za pripremu različitih namirnica.

Nedostaci: meso nema onaj fini ukus i miris kao meso pečeno na roštilju na ugalj. Većina električnih roštilja manjih je dimenzija, pa je teško nahraniti veće grupe ljudi.

3. Plinski roštilj

roštilj na gas

Za nestrpljive tu je plinski roštilj.

Najviše štedi vreme jer s pripremom mesa možete da počnete kroz nekoliko minuta nakon što uključite roštilj, lako se čisti, a roštilje na plin manjih dimenzija možete poneti sa sobom na izlet ili odmor. Početne cene ovakvog roštilja veće su od električnog ili roštilja na ugalj, ali zato je praktičan za korišćenje u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Kod kupovine plinskog roštilja pripazite da gorionici pokrivaju celu ploču. U suprotnom će ploča biti neravnomerno zagrejana, pa će se i meso neravnomerno peći.

Najbolje za: ako se u svim aspektima života držite one "vreme je novac". Zašto čekati 45 minuta da se ugreje ugalj kada s plinskim roštiljem možete peći odmah sada. Ako želite roštilj (manjih dimenzija) koji možete da nosite sa sobom na odmor bez da brinete o vatri ili traženju utičnice za struju.

Nedostaci: Meso nema ukus kao kada je pečeno na roštilju na ugalj. Takođe, treba da vodite računa o plinu da ne bi usred roštiljanja ostali s praznom bocom i sirovim mesom.

Materijal

Najjeftiniji roštilji obično imaju rešetke od hroma. Iako će vas služiti neko vreme, visoke temperature s vremenom će ga oštetiti. Zbog toga se više isplati uložiti u roštilj koji dolazi s rešetkama od nerđajućeg čelika, pogotovo ako ćete često roštiljati.

Rostfraj (inox, nerđajući čelik) se najčešće koristi kod izrade roštilja jer dobro podnosi visoke temperature i lako se održava. Hrom i rosfraj oboje su srebrne boje, pa pripazite kod kupovine da ne biste kupili pogrešan.

Neki roštilji od materijala koriste i porcelan.

Ako ćete češće roštiljati, to je bolje uložiti u kvalitetniji roštilj. Dobar materijal je dugotrajan, a to znači uštedu gledajući dugoročno. Najjeftiniji roštilji uz prosečno korišćenje imaju vek trajanja 2-3 godine. Kvalitetan roštilj na ugalj može potrajati do 10 godina - na plin čak duplo duže.

Veličina

Veličinu roštilja prilagodite količini mesa, odnosno broju osoba kojima ćete pripremati jelo. Možda masivan plinski roštilj s 8 gorionika izgleda fenomenalno, ali ne isplati se ako ćete pripremati meso za četvoročlanu porodicu.

Roštilj manjih dimenzija dovoljan je za do 3 osobe. Roštilji srednjih dimenzija najbolji su za pripremu mesa za do 6 osoba. Za veće grupe ljudi trebaće vam i veliki roštilj.

Na roštilju na gas sa 2 ili 3 gorionika možete pripremati hranu za do 3 osobe.

Osim veličine samog roštilja, pazite i na razmak među rešetkama. Ako ćete peći velike komade mesa, problema nema. Međutim, ako na roštilju volite da pripremate i povrće poput krompira, pečurki ili paprike, oni lako mogu propasti kroz rešetke ako je razmak između njih prevelik.

Žaba roštilja

Poklopac - da ili ne?

Neki roštilji dolaze s poklopcem. Pa iako je većina nas navikla peći meso na standardnom grillu, poklopac može pomoći u stvaranju još boljeg ukusa.

To jest poklopac omogućava da se toplota i dim bolje raspodele i da se meso peče ujednačeno. Poklopac će dobro poslužiti ako ste odlučili da roštiljate na vetroviti dan.

Ako vas brine da ne prepečete meso, izaberite roštilj s poklopcem koji dolazi s termometrom. Tako ćete moći da pratite temperaturu.

Dodaci

Osim prethodno spomenutog poklopca, roštilji dolaze s različitim dodacima.

Najčešće se radi o policama ili nastavcima ispod ili sa strane roštilja na koje možete da odložite meso spremno za pečenje ili ono koje ste tek ispekli. U tom slučaju obratite pažnju na to koliko je roštilj stabilan i koliku težinu takva polica može da podnese.

Trebaće vam i hvataljke za meso. Ako meso okrećete viljuškom, ono gubi sočnost jer svaki put kada ga probodete viljuškom, iz njega ističu sokovi.

Ako na roštilju volite da pečete ribu, koristan dodatak je držač za ribu s kojim ćete uspešno ispeći ribu bez da se osetljivo riblje meso raspadne na rešetkama roštilja.

Praktično je da roštilj ima mogućnost nameštanja rešetke po visini. Tako možete visinu da prilagodite zavisno o vrsti namirnica koje pripremate, odnosno jačini žara uglja.